Látnivalók a Hortobágyon – szafari, lovas bemutató és pusztai romantika

hungarikum

Ha a Hortobágyon járunk, a Kilenclyukú hidat kötelező megnézni, de vajon milyen látnivalók vannak még a pusztában? Összegyűjtöttük a legnépszerűbb programokat és néhány érdekességet a teljesség igénye nélkül.

Látnivalók a Hortobágyon

Hortobágyi vadaspark

A Hortobágyi vadasparkot egyénileg nem lehet megközelíteni, de ez nem is olyan nagy tragédia: a szafaribuszon való utazás garantáltan nagy élmény lesz! A belépőt a Pásztormúzeum pénztárában lehet megvásárolni, a busz az épület előtti parkolóból indul mind egész órakor.

Látnivalók a Hortobágyon
Szafaribusz indul a Hortobágyi Vadasparkban

Az újszerű, rendezett parkban nagy terület jut az állatoknak és a helyszín tökéletesen alkalmas az ősi puszta vadvilágának bemutatására. Lakói között láthatók az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított állatfajok, mint például: farkas, sakál, vadló, keselyű, pelikán, illetve a védett területeken ma is élő vadállatok: vadmacska, róka, görény, őz, réti sas, nyári lúd, nagy kócsag, szürke gém, daru, fehér gólya, vörös vércse.

Látnivalók a Hortobágyon
Farkasok a Hortobágyi Vadasparkban

Emellett a puszta ősi élővilágát bemutató kiállítás, ajándékbolt és büfé, valamint az egyedi játékelemeket is tartalmazó játszótér várják a látogatókat. A kifutók kialakítása pedig kiváló lehetőséget nyújt az állatok fotózására.

Nyitva tartás

  • január, február: 10.00 – 14.00 előzetes bejelentkezéssel, hétfőn zárva
  • március, április: 10.00 – 16.00, hétfőn zárva
  • május: 10.00 – 17.00, hétfőn zárva
  • június: 10.00 – 18.00, hétfőn zárva
  • július, augusztus: 10.00 – 18.00
  • szeptember, október: 10.00 – 17.00, hétfőn zárva
  • november, december: 10.00 – 14.00 előzetes bejelentkezéssel, hétfőn zárva
  • Ünnepnapok nyitvatartási rendje:
  • november 1., december 24-26., december 31-január 1.: zárva
  • március 15-17., április 19-22.: 10.00-17.00;
  • június 10.: 10.00-18.00;
  • iskolai őszi szünetben: 10.00-17.00

Az utolsó járat zárás előtt 2 órával indul!

Hortobágyi Csárda és Múzeum

A híres csárda épületének – amely a Kilenclyukú híd közvetlen szomszédságában áll- egyik részében még ma is étterem üzemel, míg a hátsó felén múzeum kapott helyet.

Látnivalók a Hortobágyon
Hortobágyi Csárda és Múzeum

A fehér falú épület mellett a gyönyörű piros muskátlik festői látványt nyújtottak, szinte odaképzelhetjük magunk elé Jókai Mór regényhőseit:

“A hortobágyi csárda, azért, hogy csárdának hívják, nem valami bagolyrúgta nádfedelű ház, amilyennek a piktor képzelte: hanem egy tisztességes téglaépítmény, zsindelyfödéllel, kényelmes vendégszobákkal, úri konyhával és pincével ellátva; beillenék akármely város közepébe. A virágoskertje alatt folydogál csendesen a Hortobágy vize, partjai nádassal, fűzfákkal szegélyezve. Az országút nem messze a csárdától egy monumentális kőhídon visz keresztül, mely kilenc boltozatos ívoszlopon nyugszik. A debreceniek azt állítják, hogy azért olyan szilárd az a híd, mert az építéshez való meszet tejjel ojtották meg; az irigyek ellenben azt mondják, hogy a debreceni homokszőlők borával lett az a mész megojtva, az húzta úgy össze.” 

(Jókai Mór: Sárga rózsa)

A Kilenclyukú híd mellett talán ez a csárda szimbolizálja a legjobban a hortobágyi életérzést. Sajnos ma már csak visszaemlékezésekből tudjuk, milyen lehetett annak idején a pusztai élet. Ha ez az épület mesélni tudna…  

Mátai ménes

A hídon túl, a Mátai ménes otthonában egy modern látogatóközpont fogadja a vendégeket.

Látnivalók a Hortobágyon
Mátai Méne Látogatóközpont

Van itt ajándékbolt, fazekasmester műhelye, és lovasbemutatókat is gyakran tartanak. A ménes területe egész évben ingyenesen látogatható. Lehetőség van megtekinteni az istállókat, a szekérkiállítást, a különböző kézműves műhelyeket, a Mátai Ménes kiállítását a Látogatóközpontban. Emellett be lehet fizetni pusztai fogatozásra is (Március 15-től október 31-ig naponta).

Kilenclyukú híd

A Kilenclyukú híd, a Hortobágy jelképe kihagyhatatlan a sorból. Pedig nem mai darab, 1827 és 1833 között épült Povolny Ferenc tervei alapján. Az év nagy részében az autósok használják, van azonban két nap, amikor egy régi néphagyomány miatt állatokkal telik meg a híd. Szent György napjához (április 24.) kapcsolódik a kihajtás ünnepe, amikor megtörténik az állatok első kihajtása téli szálláshelyeikről. Ősszel, Szent Dömötör napján pedig a behajtás népszokása elevenedik meg, amikor is a pásztorok állataik (rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak, bivalyok) társaságában átvonulnak a hídon (idén 2019. október 26-án). 

Somogyi Árpád szobrát a hortobágyi Kilenclyukú híd szomszédságában helyezték el. A szoborcsoport eredetileg kőből volt, és a „Vízhordók” címet viselte.

További látnivalók a Hortobágyon

  • Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont – A puszta természetrajzát és a gazdag élővilágot bemutató természetrajzi kiállítás
  • Hortobágyi Kézművesudvar
  • Darvak világa interaktív kiállítás
  • Hortobágyi Pásztormúzeum – A kiállítás élethű bábuk, élőképek, vetítések, hanganyagok segítségével mutatja be a 19-20. század fordulóján a Hortobágyra jellemző pásztoréletet.
  • Hortobágy-Halastavi Kisvasút
  • Pusztai Állatpark
  • Madárpark és Kórház
  • Csillagoségbolt-park
  • Csárdák útja tematikus útvonal

Szállások a közelben >>

Fotók: ©csodahelyek

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.