10 szabály kirándulás közben, amit észben kell tartanod

Szabály kirándulás közben

Még több élményre vágysz a természetben? Felfedeznél a családdal egy hazai arborétumot, esetleg a kutyáddal túráznál az ország legszebb részein? Mutatjuk, melyik az a 10 szabály kirándulás közben, amit észben kell tartanod, ha a természetben szeretnél kikapcsolódni.

10 szabály kirándulás közben

Ne szemetelj!

Évről évre nagy problémát jelent a szemetelés, nemcsak az erdőkben, hanem a hazai tanösvényeken és az arborétumokban is. Szigorú szabály, hogy kirándulás közben nem dobjuk el a szemetünket, hanem visszatesszük a hátizsákba, és megkeressük az első kukát.

Ha ez azt jelenti, hogy a túrázás során a szemét végig velünk tart, akkor is kötelességünk arra ügyelni, hogy ne kerüljön hulladék a természetbe.

Hogyan tehetsz a szemétmentes környezetért? >>

Ügyelj rá, hol gyújtasz tüzet!

Ahogyan a szemetelésre, úgy a tűzgyújtásra is szigorú szabályok vonatkoznak. Sajnos mi magunk is tapasztaltuk ősszel, hogy tűzgyújtási tilalom alatt, a száraz falavelek között sütött szalonnát egy csapat a Zsivány-szikláknál. A füstölgő faleveleket kirándulók oltották el később, a kulacsukban őrizgetett vízzel.

Az erdei tűzgyújtás veszélyes, akárcsak a dohányzás, és a csikk eldobálása. Gondolkodj felelősen!

Tűzgyújtási tilalom térkép >>

Ne térj le az ösvényről!

Akár egy különleges hazai tanösvényen kirándulsz, akár egy arborétumot fedezel fel éppen, fontos, hogy ne térj le a kijelölt útvonalról. Ezeknek az ösvényeknek nem véletlenül vezet az útvonala arra, amerre, és ezt kötelességed tiszteletben tartani.

Hálásak lehetünk azért, ha olyan természeti kincsek között kirándulhatunk, amelyekkel nem találkozhatunk akárhol. Cserébe óvnunk kell őket, például azzal, hogy nem taposunk rá a hóvirágokra, és nem zavarjuk meg a helyi élővilág nyugalmát.

Ne etesd az állatokat!

Sok helyen találkozhatsz azzal a táblával, hogy ne etesd az erdei/vízi állatokat. Az állatsimogatókban, kisállatkertekben és a vízpartokon is lehet már vásárolni „Zoo csemegét”, amit szabadon adhatsz az állatoknak.

Így nem fordulhat elő, hogy kenyérrel eteted a kacsákat (tilos), vagy olyan növényt/ételt adsz az állatoknak, amit nem tudnak megemészteni.

50+ állatkert Magyarországon >>

Pósteleki Szabadidőpark - Ahol kastélyrom, tavirózsák és őzgidák várnak!
Póstelek, mini vadaspark (fotó: Kristóf Eszter)

A virágokat nem (biztos, hogy) neked ültették

Rengeteg csodás fotó készül olyan virágok között, mint pl. a tulipán, a nárcisz, vagy éppen a levendula.

A szomorú azonban az, hogy sokan nem tartják tiszteletben azt, hogy magánterületre akkor sem lépünk be egy-egy fotó kedvéért, ha ez azzal jár, hogy nem lesz nárciszos kép az Instagram feedben. Ez az egyik legfontosabb szabály kirándulás közben.

Napjainkban már rengeteg helyen lehet virágot szüretelni, itt fotókat is készíthetünk anélkül, hogy letarolnánk más növényeit. Azt pedig reméljük már mondani sem kell, hogy TILOS más telkéről akár egyetlen virágot, vagy az erdőből védett virágot leszakítani. Sajnos minden évben találkozunk olyan történetekkel, amelyek elkeserítenek bennünket.

A védett, illetve fokozottan védett növényfajok egyedeinek eszmei értéke a fenti rendelet szerint egyedenként 5000 és 250 000 Ft között mozog. Egy tavaszi csokor összeállításához begyűjtött, esetleg védett növények szedésével nagyon könnyen átlépheti a gyűjtő a 100 000 Ft-os összeghatárt, melytől tette már bűncselekménynek számít.” – kormanyhivatal.hu

Ne tarold le a haszonnövényeket!

Ugyanaz vonatkozik a haszonnövényekre, mint a virágokra. Hacsak nincs egy ismerősödnek napraforgó-, vagy repceföldje, ahol az engedélyével nyugodtan készíthetsz néhány képet, ne sétálj be idegenek telkére fotózni.

Kárt tehetsz a növényekben, emellett biztosan te sem örülnél, ha átmászna valaki a kerítéseden, hogy készítsen egy közös fotót a kedvenc nyugágyadban a kedvenc kertitörpéddel.

Kutyával csak kutyabarát helyre

Bár nagyon szeretjük a kutyákat, sőt, gyakran túrázunk mi magunk is kutyával, el kell fogadnunk, hogy nem minden kirándulóhely kutyabarát. Vannak olyan tanösvények és arborétumok, ahol szeretettel látják a négylábúakat, de még itt is, ahogyan az erdőben is, igazodni kell a kutyasétáltatás szabályaihoz!

Fő szabály kirándulás közben: Buksit csak oda vidd, ahol szerepel a kiírásban, hogy kutyabarát kirándulóhely.

Tiszteld a csendet!

Számtalanszor fordult már elő velünk kirándulás közben, hogy a tőlünk több kilométerre túrázó emberek beszélgetését végighallgattuk. A hangerőre mindig oda kell figyelni kirándulás közben.

Az erdőben nem szabad kiabálni, mert megzavarhatod a helyi állatok nyugalmát, másrészt te itt csak vendég vagy, és ezt tiszteletben kell tartanod.

Autóval csak a parkolóig!

A lezárt erdészeti utakat azért zárják le, hogy azt csak az erdészet munkatársai használhassák. Ha ilyen (jelképes vagy épített) sorompóval, esetleg táblával találkozol, parkolj le valahol a közelben, és folytasd az utat gyalogosan.

Autóval, motorral, crossmotorral, quaddal, egyéb motoros járművel tilos ide behajtani. Amennyiben hosszúnak találod az útvonalat autó nélkül gyerekekkel, válassz rövid, családbarát kirándulóhelyet úti célnak.

Tatai Fényes Tanösvény (fotó: Csodahelyek.hu)

Óvatosan gyűjtögess!

Gombát, vadgyümölcsöt csak az engedélyezett mennyiségben gyűjthetsz. Akkor is így van, ha olyan bűvös gombalelőhelyre bukkantál, amire a legmerészebb álmaidban sem számítottál. Ez olyan szabály kirándulás közben, amit minden alkalommal észben kell tartanod.

Gombagyűjtés szabályai >>

Fontos: A gyűjtött gombatételt minden esetben vidd el végzett gombaszakértőhöz és a kosár teljes tartalmát vizsgáltasd meg.

A medvehagymával szintén vigyázni kell, hiszen a levelét könnyen összekeverheted a gyöngyvirág, vagy az őszi kikerics mérgező levelével.

Tudnivalók a medvehagymáról >>

Még több tudnivaló


Kiemelt kép: pixabay.com/makieni777

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“10 szabály kirándulás közben, amit észben kell tartanod” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Csak annyit szeretnék hozzátenni:Az erdőben csak a lábnyomod hagyd,és csak az élményt és az emléket vidd magaddal !

    Válasz

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.