Tavaszi nagytakarítás akció – Tegyél te is a szemétmentes erdőért!

Egy-egy hangulatos tavaszi kirándulás alkalmával biztosan te is tapasztaltad már, hogy hiába sétálsz lenyűgöző természeti kincsek között, sajnos alig-alig olyan kirándulóhely, ahol ne találkoznál szeméttel. Szívesen segítenél a természetnek a tavaszi megújulásban? Legyél részese a „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” akciónak, amit március 21-én az Erdők Nemzetközi Napján indítanak, és egészen április 22-ig, a Föld napjáig fog tartani.

„Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!”

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) kezdeményezése azért nagy öröm a kirándulók, erdőjárók és túrakerékpározók számára, mert a tavaszi nagytakarítás után végre valóban tiszta környezetben élvezhetik a friss erdei levegőt, a nyugalmat és a csendet. Nem kell PET palackokon és csokoládépapírokon átküzdeni magunkat a legizgalmasabb kilátókhoz, a tanösvényeken pedig a zacskók zizegése nélkül is élvezhetjük a madarak tavaszi énekét.

A kezdeményezéshez 17 állami erdészet, 6 nemzeti parki igazgatóság, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), számos önkormányzat és civil szervezet csatlakozott idén.

A kampány kettős céllal indul. A szervezők egyrészt szeretnék szemétszedő túrákon megtisztítani a kedvelt kirándulóhelyeket, másrészt pedig az erdőjáráshoz kapcsolódó etikettet kívánják megismertetni a nagyközönséggel.

A kampányt két videó színesíti, Badár Sándor és Badár Tamás főszereplésének köszönhetően mókás jelenetek közben olyan információkhoz juthatunk, amelyek minden korosztály számára értéket képviselnek.

Kis zacskó egy embernek, nagy segítség a természetnek

A járvány miatt az utóbbi két évben sokan töltötték a szabadidejüket a hazai erdőkben. Sajnos azonban -ahogyan a túrázás egyre népszerűbb közös szabadidős program lett- egyre több hulladék jelent meg az erdőkben. Azokban az erdőkben, amelyek a bolygónkat éltetik.

Éppen ezért a szemétszedés mellett a szemléletformálás is rendkívül fontos, így a kampány elsődleges üzenete, hogy semmilyen hulladéknak nincsen helye az erdőkben.

A kampányban résztvevő szervezetek elköteleződését a kezdeményezés iránt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a kampányt indító sajtótájékoztató is szemétszedéssel indult, ekkor a dél-budai Kamaraerdő egy részét takarították ki.

Tavaszi nagytakarítás indul 2022. március 21. és április 22. között

Mit tehetsz a szemétmentes környezetért? Többet, mint gondolnád, hiszen már egyetlen zacskó szemét is tehermentesíti a természetet. A kampány részeként szemétszedő túrákat is indítanak, ahol a cél az, hogy a zacskó, amellyel útnak indulsz, a túra végére megteljen szeméttel.

A következő egy hónapban önkéntesként csatlakozhatsz a gyalogos és kerékpáros túrákhoz, melyek időpontját a Tavaszi nagytakarítás weboldalán folyamatosan teszik majd közzé.

Tavaszi nagytakarítás – Mit érdemes tudni a kampányról?

A kampány több irányból közelíti meg a fennálló problémát a rövid- és hosszútávú eredmény elérése érdekében. A természet kitakarítása mellett fontos a szemléletformálás, az edukáció és a prevenció is.

  1. Természet kitakarítása: Erdők, mezők, kerékpárutak, kirándulóhelyek megtisztítása a csatlakozó szervezetekkel és önkéntesekkel közösen.
  2. Szemléletformálás: A kampány elsősorban az önkéntességre épít. A szétdobált szemét összegyűjtésére a kirándulókat is hívják, számukra a szemét összegyűjtéséhez eszközöket biztosítanak. A szervezett szemétszedő túrákon túl az egyéni szemétszedés is fontos. A felhívás arra buzdít bennünket, hogy legalább egy zacskó szemetet hozzunk ki az erdőből.
  3. Edukáció és prevenció: A legjobb szemétgyűjtés az, ha a szemét nem kerül ki a természetbe. Ennek érdekében a szervezők az edukációs kampány keretében alapvető ismereteket adnak át a hulladék kezeléséről és ezzel együtt a kirándulási etikettről.

Miért fontos az edukáció? A hulladék számos esetben hanyagságból, információhiányból kerül a természetbe. Előfordul, hogy a megtelt erdei kukák mellé tett szemetet elfújja a szél, vagy széthordják az állatok, így pedig sajnos egyre nagyobb terület lesz szemetes. Ez elkerülhető lenne a helyes és közérthető edukáció segítségével.

Mely területek megtisztítása a legfontosabb?

A kampány olyan területek megtisztítását tűzte ki célul, amelyeket leginkább szabadidős céllal vesznek igénybe gyalogtúrázók, kerékpártúrázók. Így erdei ösvények, kirándulóhelyek, kerékpárutak környékének megtisztítására buzdítják a résztvevőket.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne remek ötlet minden túrához magaddal vinni egy szemetes zacskót, hiszen a hosszútávú cél természetesen az, hogy egyáltalán ne kerüljön hulladék az erdőkbe.

Kampány időtartama

  • Indulás: 2022. március 21. – Erdők nemzetközi napja
  • Befejezés: 2022. április 22. – Föld napja

 

Lebonyolítás és eszközök

A kampány elsősorban kommunikációs eszközökkel hívja fel a figyelmet a természet megtisztításának fontosságára. Ebből a célból számos edukációs tartalom, egy honlap (tavaszinagytakaritas.hu) és több videó készült.

A kampányhoz csatlakozó partner szervezetek a saját működési területükön szerveznek szemétszedő túrákat. A túrákhoz az önkéntesek számára az AÖFK biztosítja a szemeteszsákokat, kesztyűket, kötözőket. Sőt, az AÖFK önállóan is szervez túrát kerékpárút mellett és erdőben is, ezekben az esetekben az összegyűjtött hulladék elszállítását és deponálását is az AÖFK biztosítja.

tavaszi nagytakarítás
Kis zacskó egy embernek, nagy segítség a természetnek

A szemétmentes környezet közös célunk

Március 21. az Erdők Nemzetközi Napja. Egyetlen nap nyilvánvalóan nem elegendő ahhoz, hogy megszűnjön az erdőkben a szemetelés, ám remek alkalom arra, hogy felhívja a figyelmet a problémára.

A Tavaszi nagytakarítás olyan mozgalom, amelynek célja, hogy a természetet pár év múlva ne kelljen megtisztítani, mert nem kerül több hulladék az erdőkbe. Az akció április 22-én, a Föld napján zárul, de ezután is fontos szem előtt tartani azt, hogy az erdőben mi csupán vendégek vagyunk.

A szemétmentes környezet közös célunk, közös feladatunk, és az összefogásnak köszönhetően majd közös büszkeségünk lesz.


Szponzorált tartalom.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.