Hogyan kiránduljunk felelősségteljesen? 10 tipp, hogy élmény legyen a természetjárás

Lehet szépíteni, de felesleges: megváltoztak a belföldi kirándulási szokásaink, különösen a tavalyi és az idei év során. Sokan, sőt egyre többen járjuk a hazai erdőket, keressük fel a kedvelt belföldi kirándulóhelyeket, hogy egy kicsit kizökkenjünk a stressz és a munka okozta fáradalmakból. Megnőtt az érdeklődés bizonyos helyszínek iránt, a frekventált tanösvényeken, erdei utakon nagy a zsúfoltság, míg a parkolóhelyek száma véges. Főleg tavasztól okozhat ez nagy problémát, amikor az arborétumok és a virágmezők ezreket csábítanak a természetbe. De vajon mi a megoldás, hogyan lehet felelősen és felelősségteljesen járni a természetet?

Ahhoz, hogy élvezhető legyen egy kirándulás, vannak fontos írott és íratlan szabályok, amiket be kell tartanunk. Összefogva, kis odafigyeléssel még kellemesebb élménnyé tehetjük a kikapcsolódást magunk és mások számára egyaránt!

Hogyan kiránduljunk felelősségteljesen? 10 tipp, hogy élmény legyen a természetjárás

Időzítsd hétköznapra a kirándulást!

A legtöbb család a hétvégére időzíti a családi programokat, teljesen érthető okokból. A szülők általában hétfőtől péntekig dolgoznak, a gyerekek iskolába, óvodába járnak. Ám ha megtehetjük, próbáljunk hétköznapi kirándulásokat szervezni, elkerülve ezzel a zsúfoltságot.

Hogyan kirándulj felelősségteljesen? 10 tipp, hogy élmény legyen a természetjárás
Kirándulj felelősségteljesen!

A népszerű helyszínek helyett válassz kevésbé ismert csodahelyet!

Biztosan mindannyiunknak hosszú a bakancslistája a látogatni vágyott csodahelyekről, ám ahelyett, hogy a felkapott helyekre mennénk, válasszunk kevésbé ismerteket! Ezzel nem csak hozzájárulunk a tumultus elkerüléséhez, hanem akár másoknak adhatunk új ötleteket és inspirációt a felfedezéshez.

Erdei túra – biztonságos kirándulás vírushelyzetben

Az erdei túraútvonalak még mindig a legbiztonságosabb helyek közé tartoznak. Ha szeretnénk kicsit kiengedni a gőzt, mozogni a friss levegőn, egy erdei túra a legjobb megoldás lehet. Nagyon fontos azonban, hogy az erdőben kirándulva is mindig tartsuk be a túrázás 10 parancsolatát »»

Tudtad? A túrázók között elterjedt szokás, hogy köszönnek egymásnak az erdőben. Őrizzük meg ezt a hagyományt, üdvözöld Te is a túratársakat!

Ne szemetelj!

Sajnos visszatérő probléma, hogy egy-egy kirándulóhely környékét hatalmas szemétdomb csúfítja. Nem csak a látvány nagyon lehangoló, hanem hatalmas károkat is okoz a környezetben a sok le nem bomló szemét. Ha a táskánkban elfért a szendvics és a vizes palack az odavezető úton, visszafelé is tartsuk magunknál a legközelebbi szemetesig! Ugyanez vonatkozik a használt maszkokra is…

Hogyan kirándulj felelősségteljesen? 10 tipp, hogy élmény legyen a természetjárás
Dobjuk ki a szemetet a kukába!

Ne térj le a kijelölt ösvényről!

Óvjuk a természetet! Egy-egy kijelölt tanösvény bizony okkal van elkerítve. Ne tapossuk le a növényeket, védett virágokat! Őrizzük meg a természet kincseit, hogy mások is gyönyörködhessenek bennük.

Hogyan kirándulj felelősségteljesen? 10 tipp, hogy élmény legyen a természetjárás
Óvd a természetet!

Kirándulás kutyával

Ha házi kedvencünk is csatlakozik hozzánk egy kirándulás alkalmával, fontos, hogy legyünk tekintettel másokra. Használjunk szájkosarat és /vagy pórázt, és ami a legfontosabb: takarítsunk fel kedvenceink után!

Vigyázz az információs táblákra és interaktív kiegészítőkre!

„Ne tépd le, ne vedd fel, ne vidd el!” Tanítsuk meg gyermekeinknek is, hogy vigyázzunk a természetre és mások tulajdonára, különösen, ha az mások segítségére is lehet. Használjuk rendeltetésszerűen a kihelyezett eszközöket és semmiképp se rongáljuk meg a feliratokat, táblákat, jelzéseket!

Hogyan kirándulj felelősségteljesen? 10 tipp, hogy élmény legyen a természetjárás

Légy türelmes!

Egy stresszes világ különösen érzékeny időszakában fontos, hogy legalább a kikapcsolódásunkkor találjunk békére és nyugalomra. Próbáljunk meg egy kicsit lassítani és megértéssel fordulni másokhoz! Olykor nekünk is milyen jól esik egy kedves szó, vagy egy figyelmes gesztus, nem igaz? Előfordulhat, hogy a közkedvelt kirándulóhelyeknél kicsit tovább kell majd sorban állnunk, vagy szabad parkolóhelyért várakoznunk. Indulás előtt ezeket az esetleges kellemetlenségeket mindenképpen kalkuláljuk bele, ha népszerű kirándulóhelyet választunk úti célul.

Az erdőben csupán vendég vagy…

Az erdőben csendben, fegyelmezetten viselkedjünk, hiszen vendégként érkezünk. Az erdő a vadak élőhelye, ne zavarjuk őket fotózással, hangoskodással stb. Főleg ha olyan szerencsében akad részünk, hogy pár pillanatra megmutatják magukat.

Az erdő a vadak élőhelye, ne zavarjuk őket!

Vigyázzunk egymásra!

Tiszteljük és becsüljük a túratársainkat és legyünk segítségükre a bajban! Ha látjuk, hogy valaki megsérült, vagy szüksége van valamire, legyünk előzékenyek és készségesek. Bármikor kerülhetünk mi is olyan helyzetbe, amikor jól jön a segítség vagy egy kedves szó.

Figyeljünk egymásra!

+ 1 Fotózz, de ne minden áron!

Remek dolog megörökíteni az élményeket, majd feltölteni a facebookra vagy Instagramra, de vannak helyzetek, amikor el kell engedni ezt a kényszert. Repceföld vagy facéliamező közepén nem menő szelfizni, és levendulaföldeken is csak az arra kijelölt helyen készítsünk képet. Az út széléről is lőhetünk szuper fotókat, így nem teszünk kárt a haszonnövényekben, ezáltal mások munkájában sem.

További tippek

  • mindig legyen nálunk térkép, feltöltött telefon, víz és elegendő élelmiszer
  • legyünk tisztában saját határainkkal, ne vállaljuk túl magunkat
  • a túrához megfelelő ruházatot és lábbelit – stabil, vízálló túracipőt – válasszunk
  • ha van rá mód, ne induljunk el egyedül és még sötétedés előtt érjünk ki az erdőből

Bár nem vagyunk egyformák, egy biztosan közös bennünk: szeretünk kirándulni. Ez a közös hobbi egy nagy közösséggé kovácsol minket, amely összefogással nagy változásokat hozhat a hazai kirándulástörténetben. Tanuljunk egymástól és legyünk egy összetartó, felelősségteljesen kiránduló csapat!

Fotók: pixabay

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.