Csodahelyek-recept: 10 ok, hogy miért tölts több időt a természetben

Az együtt töltött idő, a természet szépsége és a friss levegő éppen elég indok arra, miért érdemes még több időt eltölteni a természetben. Elhoztuk nektek a hamisítatlan Csodahelyek-receptet, amely csupa olyan tippet tartalmaz, ami még jobban motivál majd arra, hogy egy hosszabb-rövidebb kirándulás akár minden héten beleférjen a programjaitok közé! 

10 ok, hogy miért tölts több időt a természetben

1. Oldd a stresszt erdei sétával!

Biztosan nem lep meg a tény, hogy a szabadtéri tevékenységek, így a séta, a túrázás és a sport is bizonyítottan csökkenteni a stresszt. Mérsékli a kortizol nevű stresszhormon szintet, ráadásul a szívritmusa is nyugodtabb, és kiegyensúlyozottabb azoknak, akik rendszeresen járják a kirándulóhelyeket. Ha úgy érzed, hogy a stresszes, szürke hétköznapok után jól esne egy kis felüdülés, válassz egy szimpatikus kirándulóhelyet, ilyen lehet például Tata városa és látnivalói! 

2. Javíts a koncentrálóképességeden! 

Tudtad? Minél több időt töltesz a természetben, annál könnyebben megy majd az összpontosítás, és csökken a figyelemhiányos zavarok kialakulásának kockázata is. Ha szuper csodahelyek közül választanál, és szereted a Dunakanyart, vedd célba a régió legizgalmasabb részeit

3. Maradj formában!

Ha régóta nagy vágyad, hogy elérd a versenysúlyod, itt az ideje, hogy a szabadban edz! A túrázás, a futás, a nordic walking, vagy akár egy könnyű séta is segíthet abban, hogy kevesebb eséllyel alakuljon ki nálad elhízás, és minden más – az elhízással összefüggő – betegség. Plusz pont, hogy jó levegőn is vagy közben. Budapest környékén számos kilátó vár arra, hogy felfedezd magadnak! 

4. Tölts időt a szeretteiddel!

Ritkán találkozol a barátaiddal, és valami ütős programot kerestek? A legnagyobb élmény mindig az, amikor az együtt töltött minőségi időt megtöltitek tartalommal. Kirándulás közben nagyokat beszélgethettek egymással, és még egy kis piknikezéssel is kiegészíthetitek a programot! A Teve-szikla és környéke igazi családbarát kirándulóhely!

5. Tedd próbára a tudásod! 

Ha szívesen tanulnál is, miközben a szabadban töltöd a hétvégédet, tölts le otthon néhány alkalmazást a telefonodra, amivel megtanulhatod túra közben a különböző növények nevét! A Fa Book interaktív fahatározó és a PlanNet Növényhatározó például biztosan nagy sikert arat majd nálad. Sőt, gyerekekkel is izgalmas kaland lehet egy ilyen kihívás. Ki mondta, hogy a kütyüzés csak felesleges időtöltés lehet? 

Csodahelyek-recept: 10 ok, hogy miért tölts több időt a természetben
Oldd a stresszt erdei sétával!

6. Javíts a memóriádon!

Kutatások bizonyítják, hogy a természet közelsége javítja a memóriafunkciókat, és kiegyensúlyozza az érzelmeket. Az eredményt te magad is letesztelheted majd, különböző memóriatesztek segítségével. 

Tipp! Ha nem jártál még Szekszárd és Pécs környékén, fedezd fel magadnak Mecseknádasd bájos hangulatát! 

7. Még kreatívabb szeretnél lenni?

Bizonyított tény, hogy minél több időt töltesz a szabad levegőn, annál inkább tapasztalod majd azt, hogy javul a problémamegoldó képességed és nő a kreativitásod. Mi sem lehet ennél könnyebb feladat, nem igaz? A csodahelyek ráadásul rengeteg élménnyel várnak, az ország bármely pontját veszed célba. Ha ránk hallgatsz, a legszebb Balaton-felvidéki helyek mindenképpen felkerülnek a bakancslistádra! 

8. Kipróbálnád az erdőfürdőzést?

A japán sinrin-joku, azaz az erdőfürdőzés ősi módszere egy stresszűző, relaxációs program, amely során “megmerítkezhetsz” a fák által kibocsátott esszenciális illóolajok, vagyis a fitoncidok párájában. Ha szemfüles vagy, látni fogod, hogy számos helyen részt vehetsz akár szervezett erdőfürdőzésen is, így túrázás közben akár remek ismeretségekre is szert tehetsz! 

9. Gyűjts útközben kincseket!

Bármerre jársz, mindenhol találkozhatsz olyan kincsekkel, amelyek később az otthonodban arra emlékeztetnek majd, milyen jól érezted magad kirándulás közben. Néhány gesztenye, toboz, vagy csigaház sokkal színesebbé és személyesebbé teheti a lakás egy-egy pontját, és ha rájuk nézel, garantáltan kedvet kapsz ahhoz, hogy minél hamarabb ismét a nyakadba vedd a környék kirándulóhelyeit. 

Csodahelyek-recept: 10 ok, hogy miért tölts több időt a természetben
Gyűjthetsz kincseket a természetben

10. Te is szereted a madárláttát?

Mi lehet még annál is jobb, mint amikor a szabadban fogyasztod el az otthon csomagolt szendvicseket, és teát? Hát természetesen az, ha a megmaradt „madárlátta” falatokat együtt eszitek meg kissé fáradtan, de annál nagyobb mosollyal az arcotokon a konyhaasztal körül. Biztosan felemlegetitek majd, kinek mi tetszett aznap a legjobban. Ha ehhez az élményhez a Haraszt-hegyi tanösvényt választjátok a Vértesben, garantáltan jó emlékekkel tértek haza. 

A Csodahelyek-recept soha nem veszít érvényességéből, bármely évszakban, és napszakban bátran beváltható. Csak arra ügyeljetek, hogy a végén velünk se felejtsétek el megosztani azokat az élményeket, amelyek lépten-nyomon érnek majd benneteket! 

Fotók: unsplash.com, ©csodahelyek

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.