10 ok, amiért érdemes megszeretned a kirándulást

Szinte biztos, hogy gyerekként számos helyen jártál osztálykiránduláson, és valószínűleg ezekről az utakról szép emlékeket őrzöl. Vajon most is szeretsz túrázni? Szívesen gyűjtesz új élményeket? Mutatjuk, mi az a 10 ok, ami miatt mindenképpen érdemes megszeretned felnőttként is a kirándulást! 

10 zseniális ok, amiért érdemes megszeretned a kirándulást

Fedezd fel a hazai kirándulóhelyeket!

Mielőtt útnak indulsz, biztosan nekilátsz felkutatni a legszebb kirándulóhelyeket. Nézelődés közben garantáltan olyan helyekre bukkansz majd, amiről talán még nem is hallottál korábban. Akár a környéken is rátalálhatsz eddig nem ismert völgyekre, kilátókra, tanösvényekre, amelyeket érdemes felfedezni. A legjobb, ha feljegyzed azokat a célpontokat, amelyeket a jövőben mindenképpen fel szeretnél keresni, ennek köszönhetően pedig olyan csodahelyek kerülhetnek a listádra, amelyek fergeteges élményeket tartogatnak.

Gyűjts élményeket! 

Ha már az élményeket említettük, tudnod kell, hogy minden kirándulás új és új látnivalókat, érdekességeket tartogat számodra. Milyen élményekre számíthatsz? Közelebb kerülhetsz a barátaidhoz, jókat beszélgethettek séta közben, megízlelheted a hazai források vizének ízét (ennek lehetőségéről mindig tájékozódj előzetesen!), vagy akár őzekkel, szarvasokkal is találkozhatsz. Még jövőre is mosolyogva gondolsz vissza a napra, amikor a gyerekek nyakig sárosan, de hatalmas mosollyal az arcukon ették a csomagolt kekszet a kirándulás első percében. 

Kirándulás az Ördög-árokban

Keresd meg, honnan a legszebb a panoráma! 

Olyan helyekre juthatsz el, ahonnan elképesztő panoráma tárul a szemed elé. A csodás kilátáshoz nem feltétlenül kell hosszú órákat gyalogolni. Rövid gyaloglással elérhető a zebegényi Kós Károly-kilátó, az eplényi Ámos-hegyi kilátó és a balatonboglári Gömbkilátó, ha pedig hosszabb túrát tervezel, vedd fel a listádra a Csóványosi-kilátót, az Írott-kő kilátót vagy akár a Prédikálószéket. A fotókat nézegetve még a hideg téli napokon is azonnal kedvet kapsz a kiránduláshoz. 

Panorámás túra az Írott-kő csúcsára
Kilátás az Írott-kőről

Szervezett kirándulás – ezernyi élmény!

Nem vagy jó a szervezésben, de szívesen megismernél új helyeket? Nézelődj a szervezett kirándulások háza táján! Ez esetben akár közös buszozással is kezdődhet az út, új barátokat szerezhetsz, és nagy valószínűséggel még szuper gasztroélményekre is számíthatsz. A szervezők pontosan tudják, hol a legjobb a gulyás, hol kaphatsz házi szörpöt, és hol érdemes haladni ahhoz, hogy a turistakönyvekben nem található ösvényeket is megismerd. 

Ismerd meg a környék állat- és növényvilágát! 

Örömmel felfedeznéd a hazai állatfajokat, és növényeket? Mi sem lehet jobb gyakorlat erre, mint a kirándulás? Túrázás közben az országban számos ponton találsz kihelyezett információs táblákat, ahol tájékozódhatsz a környék állat-, és növényvilágáról. Első körben keresd fel a jól ismert tanösvényeket, ilyen pl. a tatai Fényes Tanösvény, a gemenci Fekete gólya tanösvény, a Gyadai tanösvény, vagy akár Királyrét. 

10 ok, amiért érdemes megszeretned a kirándulást
Gemenci erdő (fotó: Tasi Zsolt)

Válts szemléletet!

Mindaddig, amíg nem mozdulsz ki otthonról, hogy felfedezd a körülötted található csodahelyeket, nem tudod, mennyi mindenen változtathat a kirándulás. Ha eddig nagyra tartottad a pörgést, biztosan megkedveled a csendet, a nyugalmat és a friss levegőt. Kicsit lelassítasz, és az okostelefon nyomkodás mellett a természeti kincsekre, a panorámára és a családodra is több figyelmet szentelsz. Ezek után szinte elképzelhetetlen, hogy ne billenjen át benned az a kis kapcsoló, ami megszeretteti veled az egészen új impulzusokat. 

10 ok, amiért érdemes megszeretned a kirándulást
Az eplényi Ámos-hegyen

A kirándulás az egyik legjobb módja a stresszoldásnak

Mindannyian tudjuk, milyenek azok a munkanapok, amelyek stresszt, kapkodást és idegeskedést tartogatnak. A kirándulás tökéletes recept a stresszoldásra. Próbáld magad mögött hagyni a zűrzavart, és koncentrálj arra, ami körülvesz. Hatalmas ajándék néhány órára megfeledkezni a határidőkről, a túlbuzgó kollégákról, és a tömegközlekedésről. Nincs másra szükséged, csak egy kis elemózsiára, egy jó bakancsra, és a csodahelyekre, amelyek körülvesznek. 

10 ok, amiért érdemes megszeretned a kirándulást
„Próbáld magad mögött hagyni a zűrzavart, és koncentrálj arra, ami körülvesz.”

Ismerd meg magad! 

Egy-egy kirándulás során lehetőséged nyílik arra, hogy jobban megismerd magad. Tesztelheted, mennyire vagy kitartó, hogyan bírod a hosszabb távokat, és mi nyűgöz le igazán. Lehet, hogy egy várlátogatás alkalmával szembesülsz majd azzal, hogy ez lesz a kedvenc hobbid, vagy éppen egy panorámasétányon szeretsz bele a panoráma-élménybe. 

10 ok, amiért érdemes megszeretned a kirándulást
Kossuth-kilátó, Mencshely

Sportolj, feszegesd a határaidat!

Bizony, a kirándulás igenis sport. Egy-egy túra alkalmával alaposan átmozgatod a tested, megtornáztatod a végtagjaidat, friss levegőt szívsz, és hegymenetben a pulzusod is alaposan megemelkedik. Aki rendszeresen kirándul, annak nő az állóképessége. Ha te is beiktatod ezt a sportot a programjaid közé, néhány hét után azt tapasztalod majd, hogy egyre könnyebben tudsz gyalogolni, jobban bírod a hosszabb távokat és kevésbé érzed magad másnap fáradtnak. 

Kerülj közelebb a családodhoz és a barátaidhoz! 

Kirándulás közben nagyokat beszélgethetsz a családdal és a barátokkal. Itt nem zavar meg a telefoncsörgés, nem jön a villamos, nem kell munkába rohanni. Jut idő arra, hogy megoszd velük az élményeidet, megkérdezd a véleményüket egy számodra fontos témában, és meghallgasd az élménybeszámolóikat. Közelebb hoz benneteket egymáshoz a közös program. 

Most, hogy összegyűjtöttünk 10 okot arra, hogy miért remek hobbi a kirándulás, arra biztatunk, hogy folytasd a listát!

Te miért szeretsz kirándulni? Mi okozza számodra a legnagyobb élményt?

Abban biztosak vagyunk, hogy ahányszor útnak indulsz, annyiféle emlékkel, látnivalóval, csodahellyel gazdagodsz! 


Fotók: pixabay, ©csodahelyek.hu, Tasi Zsolt

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.