Hollókő – hagyományőrző falu a Cserhát ölelésében

A Cserhát hegyei között van egy zsákfalu, ahol csak 380-an laknak, mégis sok országból vonzza a látogatókat. Hollókőn 56 olyan házikó áll, mely a régi időkből maradt ránk, s hagyományos palóc mintájuk miatt felkerültek az UNESCO listájára is. A Hollókő-Ófaluban kialakított skanzen nincs híján látnivalókban sem, néhányukban kézműves műhelyek, múzeumok és bemutatóházak kaptak helyet.

Tájház Hollókőn

Hollókő kihagyhatatlan látnivalói

Ha a települést szeretnénk keresztül-kasul bejárni, akkor az első kihagyhatatlan látnivaló az Ófalu egyik jelképe, a fatornyos, zsindellyel fedett Szent Márton-templom. Az épület 15. századi gótikus szentélye szerencsére elkerülte a nagy átalakítási hullámokat. A helybéliek a 19. század végén megerősítették vályoggal és fával. Így nyerte el mai formáját, ami a népies templomépítés egyik ritka példája.

Szent Márton-templom

A Hollókő másik legnagyobb attrakciója a környék egyik legszebb Babamúzeuma. A mintegy 200 darabból álló gyűjtemény a palócföld színes népviseleteit mutatja be nagyméretű porcelán babákon, de megtekinthető itt az egyetemes magyarság változatos népi öltözködése is.

A legendás Hollókői vár nyomában

Ha a falu fölé magasodó várhoz szeretnénk eljutni, akkor arra legalkalmasabb a kékkel párhuzamosan haladó vártúra tanösvény, amely a tájháztól indul északi irányban. A Hollókői vár természeti környezetét bemutató 1,5 kilométeres tematikus sétaút egyébkén ugyan ide érkezik vissza. Szóval, aki nem szeretne bepillantást nyerni a geológiai csodákban bővelkedő Hollókői tájvédelmi körzetbe, az az Ófaluból induló kék „L” (rom) jelzést kövesse.

Hollókői vár

A Cserhát egyik roncsolódott vulkánján magasodik Hollókő csigára emlékeztető vára. A legenda szerint hollóvá varázsolt ifjak hányták a köveket a hegyre, hogy kimentsék a szép lányt a gonosz úr karmaiból. Ami viszont hihetőbb, hogy a környező társaival együtt a tatárjárás nagy várépítési hullámakor a Kalics nemzetség építette, és több generáción keresztül lakta. A vár az évszázadok során hanyatlásnak indult, mégis a megye és az ország egyik legszebb középkori építménye.

Jó tudni! A vár belépő ellenében látogatható, benne fegyverkiállítást, panoptikont és más várak makettjei tenkinthetők meg..

Aki nem elégedett meg a hegység varázslatos lankáinak látványával, annak ajánlott bebarangolni a 14 állomásból álló, a Vár-hegy környékét bejáró túrautat (Z/). A 4,5 km hosszú ösvény a Cserhátra jellemző típusos élőhelyei közé enged betekintést, majd visszakanyarodik a várhoz.

„Kertek alatt” tematikus sétaút

Ha még nem elég Hollókőből és a tanösvényekből, akkor irány a falu természeti környezetének bemutatására létrehozott 800 méter hosszú, „kertek alatti” tematikus sétaút. A 2015-ben átadott tanösvény a Hollókői-patak völgyében, teljes egészében fapallókon, lépcsősorokon vezet, az itteni vizes élőhelyek kialakulásába és a kertekben termesztett növényvilágba enged bepillantást. A patak mentén hajdan kis tavakat ástak ki a hollókőiek, amelyeket kenderáztatásra és ruháik mosására használtak. Kis- és nagy gyermekesek számára érdekes felfedezni valókat nyújthatnak az itt eltöltött percek!

Hollókő, a hagyományőrző falu

Hollókő minden évszakban más-más arcát nyújtja, ezt a vendégszeretetéről híres helyiek igyekeznek is különböző korosztályt megcélzó programokkal bemutatni. Az egyik leghíresebb hollókői ünnep a Pünkösd, amelykor a népviseletére igen büszke palócok igazán kitesznek magukért. A néprajzi tájegységen belüli elkülönülő népi viseletekből és táncokból előadott gálaműsor felér egy, a Magyarság hagyományait megörökítő filmmel.

Programtipp:

  • Hollókői piac 2020. július 11-én (szombaton)
  • Részletek »»

Szállást keresel Hollókő környékén?

Itt tudsz nézelődni és foglalni »»


Fotók: Tasi Zsolt

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.