Andezitcsúszda a Nógrád megyei zsákfaluban, Béren

Bér külterülete rejti Nógrád megye egyik legérdekesebb, és világviszonylatban is ritka természeti képződményét, az ún. „andezitcsúszda” kőzetet, amely a homorú formája miatt kapta nevét. A település másik látnivalója az Andezit Hotel (az egykori Lázár-kúria), ahol a 19. századi vadászkastély mellett a környék leghíresebb nemzeti zarándokhelyét csodálhatjuk meg.

Bér rövid története

Bér a Cserhát egyik legszebb fekvésű falucskája, amelyet dombok és hegyek ölelnek körül. A település a középkorban a Kökényes-Radnót nemzetség birtoka volt. Később Báthory István örökölte az itteni uradalmat, és a bujáki várbirtokhoz csatolta 1439-ben. A török kiűzését követően szlovákok települtek be a területre, majd az Eszterházy család lett Bér tulajdonosa az 1770-es évektől.

Hotel Andezit, avagy a Lázár-kastély újjászületése

A Bérhez tartozó Virágospusztán állt egykoron Lázár Andor, a Gömbös- és a Darányi-kormány igazságügyi miniszterének vadászkastélya. A 19. század első felében épült klasszicista stílusú kastély napjainkban az Andezit Hotelnek ad otthont. A négy oszloppal tagolt, timpanonos kúriát vendégfogadóként üzemeltetik, ahol a palócos vendéglátás mellé egy mini állatkert is párosul. Lovak, mangalicák, szamarak és pávák láthatóak a kúria udvarában, sőt egy teve is színesíti a szabadtéri állatparkot.

Itt, a kúria egyik épületében nyitották meg a megyében is egyedülálló gyűjteményt, a Szabad Európa Rádió Múzeumot. A kiállítás keretében közel 1000, a 20. századból származó rádió, gramofon, magnetofon és lemezjátszó tekinthető meg. A kiállítóhelyre belépve pedig felcsendül a Szabad Európa Rádió szlogenje, még pedig a keleti blokk összes nyelvén.

A fogadóhoz szorosan kapcsolódik az évek során Nemzeti emlékhellyé vált szoborpark is, ahol az égerfából készült szobrok a történelem legnagyobb magyar államférfijait ábrázolják, és a Kárpát-medence különböző részeiből érkeztek ide. Emellett egy tizennyolc méter magas kettős kereszt, szabadtéri színpad és kilátó gazdagítja a parkot.

Megközelítés:

A Bér központjából alig 2 kilométerre található Lázár-kastélyt a Táncsics úton lehet megközelíteni, és a Reformációi Emlékút jelzései (Kék „R” betű) segítenek az eligazodásban.

Andezitcsúszda és kőtár

Bér község és egyben Nógrád megye egyik legérdekesebb geológiai látnivalója a Nagy-hegyen található, hogy ezt megközelítsük, a településről induló zöld kereszten haladjunk. 1,5 kilométernyi gyaloglást követően fogunk megérkezni a hegy lábához, ahol egy kőoszlop és a zöld sávjelzés segíti az eligazodást. Először a kőtár akad majd az utunkba, amely a Novohrad-Nógrád Geopark területén előforduló kőzeteket mutatja be, és az itt kihelyezett információs táblák segítségével pedig megismerhetjük a környék földtörténetét.

A fő látnivaló is hamar előbukkan, ugyanis

a vulkanikus eredetű andezitoszlopok méretükkel vonzzák a tekintetet.

A különleges geológiai érték egy kb. 8-10 millió évvel ezelőtti vulkánkitörés nyomán jött létre, és az itteni kőbányászat eredményeképpen vált láthatóvá az andezit hajlott, oszlopos szerkezete. A hegyet alkotó kiömlési kőzetek Európában és világviszonylatban is kuriózumnak tekinthető, amely csúszdára hasonlatos formája miatt kapta az „andezitcsúszda” nevet.

TIPP: A település két látnivalóját egy néhány kilométeres sétával lehet összekötni az itt húzódó tematikus túraútvonalak segítségével. De figyelembe kell venni, hogy az utak nincsen jól és pontosan felfestve, ezért a bejárásukhoz mindenképpen térkép vagy mobilapplikáció ajánlott!

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Andezitcsúszda a Nógrád megyei zsákfaluban, Béren” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Jó kis kirándulás volt! Szép volt a túra amíg odaértünk is és érdekes maga az andezit ömlés is!
    Felmenni rá csoda klassz…, hát még lejönni!😁 ,de a kilátás a tetejéről gyönyörű!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.