Egynapos kirándulástippek minden korosztálynak

Legszívesebben körbejárnád Magyarország legszebb részeit? A többnapos kiruccanások mellett sok egynapos kirándulás is szerepel az idei terveidben? Mutatunk néhány igazi hazai csodahelyet, ahol akár a családdal, akár a barátokkal töltesz el néhány órát, garantáltan szívesen emlékszel majd vissza rá. 

Egynapos kirándulástippek minden korosztálynak

Ismerd meg Füzér környékét!

Füzér a magyar-szlovák határ mellett fekszik, Miskolctól mintegy 95 km távolságra. A falu legismertebb nevezetessége a füzéri vár, amely Magyarország legrégebbi várainak egyike, emellett a várhegy tagja Magyarország 7 természeti csodájának. A közeli parkolóból csupán 15 perc gyalog az épület, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Zempléni-hegységre.

Füzér vára mellett a Füzéri Látogatóközpontot, valamint a Tájház Portákat is mindenképpen keresd fel, ha hazánk legészakabbra fekvő településén jársz. 

Felfedezted már Tamási látnivalóit?

Tamási városa Budapesttől 1,5 órás autóútra található, Tolna megyében. A városban a Tamási Vadaspark a lehető legizgalmasabb úti cél, ha aktív kikapcsolódást keresel, és kedveled az erdei környezetet. A parkban dámszarvasok, vaddisznók, gímszarvasok, és muflonok várnak. 

A környéken feltétlenül keresd fel a Tamási-kilátót, az Ökoturisztikai Látogatóközpontot, a Présház múzeumot, és a gyönyörű Szent Hubertus kápolnát, ami a Miklósvári-tó partján fekszik. 

Egynapos kirándulástippek minden korosztálynak

Járd be a Töreki Tavak tanösvényt Siófokon! 

Ha a Balaton környékén kirándulnál, de kevésbé ismert célpontot keresel, Siófok nyugati határában találod a Töreki Tavak tanösvényt, amely egy 300 hektáros területen fekszik a Cinege-pataknál. 

A mesterséges tavak mentén vezető 9 km-es tanösvénynek tizenkét állomása van, ezeket érintve megismerheted a helyi élővilágot, de akár horgászhatsz is. A környék csendes, a pihenőhelyeken sütögetni is lehet, a legkisebbeket pedig játszótér várja. 

Mosonmagyaróvár számos csodahelyet tartogat számodra! 

Mosonmagyaróvár Győrtől 30 perces autóútra fekszik, és rengeteg csodahelyet tartogat számodra. A viharos múltú Óvári várat a Király-dombon építtette István király, és bár a várnak nem voltak nagyobb ostromai, 1529-ben a török sereg felégette. Ma egyetem működik benne. 

Ha erre kirándulsz, írd fel a listádra a Régi Malom, a Tűzoltó múzeum, a Báger-tó, a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont, és a Szigetköz Kalandpark felfedezését! 

Egynapos kirándulás Pannonhalma ölelésében

Akár jártál már Pannonhalmán, akár nem, biztos, hogy a város bekerül a kedvenc úti céljaid közé. A Pannonhalmi Főapátság kiemelkedő egyházi és művészettörténeti központ, érdekessége, hogy levéltárában találod a Tihanyi Bencés Apátság alapító oklevelét és a legrégibb magyar írásos nyelvemléket is. Az apátság arborétuma, illetve a levendulás és gyógynövénykert szintén remek célpont.

Ha a kilátásban is gyönyörködnél, irány a bámulatos lombkorona tanösvény, az arborétum és a Boldog Mór-kilátó (mindegyik ingyenesen látogatható)!

Élvezd a kikapcsolódást Miskolc legszebb részein!

Miskolc felfedezésére biztos nem lesz elég egyetlen nap, ám ha mégis egy egynapos kirándulás szerepel a terveid között, érdemes alaposan átgondolni, mit is szeretnél látni. A Diósgyőri vár, az Avasi-kilátó, a Tündérkert, és a Miskolci Állatkert remek választás, akárcsak egy séta az Avasi arborétum területén.

Ha Lillafüredet vennéd célba, ne hagyd ki a Hámori-tó környékén a Lillafüredi függőkertet, és a vízesést, de a Libegőpark, és a lillafüredi kisvasút is igazi bakancslistás programpont. 

Visegrád kiváló választás, ha egy egynapos kirándulás a vágyad! 

A Dunakanyar egyik legnépszerűbb települése Visegrád, ahol számos történelmi és természeti érték vár. A Királyi Palota, a Fellegvár, és a Salamon-torony mellett keresd fel a Sibrik-dombot, és a Zsitvay-kilátót is. 

Kirándulj a Telgárthy-rét környékén, ismerd meg a város apró utcáit, és mindenképpen sétálj végig a Duna-parton is, hogy gyönyörködhess a Pilisben, a Börzsönyben, és a Duna, illetve a szemben elterülő Nagymaros látványában. 

Irány Szarvas, az arborétum, és a Mini Magyarország makettpark! 

Bár annyi gyönyörű arborétumot találsz hazánkban, hogy nehéz lenne kiválasztani a legszebbet, a Szarvasi Arborétum, mint az ország egyik legnagyobb arborétuma, ne maradjon ki a listádról. Az arborétumban 100 éves mocsári ciprusokat és mamutfenyőket is láthatsz. 

A Mini Magyarország makettpark, a Halásztelki tanösvény, és a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark felkeresése is belefér a napba, ha ügyesen gazdálkodsz az időddel. 

Fedezd fel a Börzsönyben a Törökmező tanösvényt! 

Törökmező nem önálló település, hanem Nagymaros településrésze, amely a Börzsönyben fekszik. Családbarát és kutyabarát kirándulóhely, amely természeti értékekkel és bámulatos panorámával vár minden évszakban. A Törökmezői tanösvény hossza 6,5 kilométer, 9 állomása a helyi élővilágot mutatja be. Az utolsó állomás a Hegyes-tető kilátó, ahonnan Visegrádra elképesztő kilátás nyílik. 

Tipp! A Törökmező kalandpark és Törökmező Állatpark hangulatos élményeket ígér, érdemes tervezni velük, ha gyerekekkel kirándulsz a környéken. 

Jártál már Poroszlón? Mindenképp vedd fel a bakancslistádra!

Poroszló Heves megyében, Tiszafüredtől 9 km-re fekszik, legnépszerűbb látványossága kétségkívül a Tisza-tavi Ökocentrum, amely a Tisza-tó élővilágát mutatja interaktív eszközökkel. Az óriásakvárium, a 3D-s moziterem, a szabadidőpark és a kilátóterasz a turisták nagy kedvence, utóbbiról nem csak Poroszló, és a Tisza-tó látható, hanem a Bükk és a Mátra vonulatai is. 

A gyerekeket kalandjátszótér, rönkjátszótér és vízi játszótér várja, a kikötőből pedig kishajós kirándulásokat indítanak. 

Szigetvár tárt karokkal vár, Pécstől csupán 40 percre! 

Ha Pécs környékén tervezel kirándulást, valószínűleg Siklós, Villány és Mohács mellett Szigetvár is felkerül a célpontjaid közé. Szigetvár vára Zrínyi Miklós hősi harcának kultuszhelye, ez az egyik leghíresebb várunk, semmiképpen ne hagyd ki egy szigetvári kiruccanás alkalmával. 

A városban sétálva állj meg a Zrínyi tér, a Magyar-Török Barátság Park, és a Várvédők szoborcsoport mellett. Ha pihennél egy kicsit, ismerkedj meg a kiváló minőségű gyógyvízzel rendelkező Szigetvári Gyógyfürdő medencéivel. 

Hangulatos esti séta a Budai Várnegyedben

Romantikus sétára vágysz a fővárosban? Tökéletes szabadtéri randi helyszínt keresel? Ha jól időzíted a budapesti kikapcsolódást, láthatod a naplemente színeiben fürdő várat a volt Királyi Istállóval, az Oroszlános udvarral, a Magyar Nemzeti Galériával és a Főőrség épületével. Elhaladsz majd a Budavári Sikló és a Turulmadár-szobor mellett (itt áll Kockásfülű nyúl miniszobor is), míg a Tóth Árpát sétányon át az immár esti fényekben úszó Mátyás templomhoz, és a Halászbástyához érsz. A Halászbástya tetejéről megcsodálhatod a főváros hídjait, a Bazilikát, a Parlamentet és a Nemzeti Színházat is. 

Gondoltad volna, hogy a Várnegyed este is megér egy sétát? Ha közös fényképet szeretnétek, itt nehéz lesz rossz fotót készíteni!

Mire készülj egy egynapos kirándulás előtt?

  • Valószínűleg több csodahellyel találkozol, mint hinnéd, így a program napközben minden bizonnyal módosul majd.
  • Megismerkedhetsz a helyi ízekkel, tesztelheted a helyi borokat, és kézműves finomságokat is vásárolhatsz otthonra.
  • Remek képeket készíthetsz majd, így – ha van rá lehetőséged – mindenképpen készülj profi fényképezőgéppel!
  • Legyen nálad túracipő, amivel akkor is megmászhatod a környék hegyeit, ha eredetileg városnézésre készültél. 
  • Minőségi időt tölthetsz el a családoddal, a barátaiddal, vagy a szerelmeddel, friss levegőn, az ország legszebb részein.

Kell ennél több érv amellett, hogy miért indulj egynapos útra akár egy tavaszi délután, akár egy meleg nyári napon? Kapd a hátadra a hátizsákot, és derítsd ki, milyen csodahelyek várnak még a környéken! 

(fotók: pixabay, ©Csodahelyek)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.