7+1 egynapos tavaszi kirándulás 1 órára Budapesttől

Fekete-völgy, Csarna-völgy, erdei vasutak – Gyermekbarát programok a Börzsönyben

A főváros környékén számos lebilincselő kirándulóhely, kalandos program és értékes látnivaló vár arra, hogy felfedezzük magunknak. Ha könnyű tavaszi kikapcsolódást keresünk hosszabb utazás nélkül, jó döntés lehet egy egynapos tavaszi kirándulás 1 órára Budapesttől. A következő csodahelyek felejthetetlen élményeket tartogatnak számunkra.

7+1 egynapos tavaszi kirándulás 1 órára Budapesttől

Kirándulás erdei vasúttal

Tavasztól őszig keresve sem találhatnánk izgalmasabb gyermekbarát programot a vonatozásnál, főleg akkor, ha ezek a vonatok a Börzsönyben közlekednek. A kemencei, királyréti és szobi kisvasút kalandos útvonalán friss erdei levegő, nyugalom és csodaszép panoráma vár, eközben garantáltan élvezzük majd a zötykölődést is.

Menetrendek és információ >>

A vonatozás családi és baráti kikapcsolódáshoz igazi bakancslistás program, annál is inkább, mert egyes végállomásokon kipróbálhatjuk a hajtánypályát, megtekinthetjük a kiállított vasúttörténeti tárgyakat, és kutyás túrát is tehetünk.

Nógrádi vár

A nógrádi vár hazánk legrégebbi szabálytalan alaprajzú vára, amelyet mindenképpen érdemes száraz, napos időben felkeresni.

A panoráma elképesztő a várromok mellől. Nem csak az alattunk fekvő Nógrádban gyönyörködhetünk, hanem a rétek, erdők és hegyek látványában is. A kővár öregtornya és a maradványok mellett állva azt érezzük majd, hogy a romok mesélnek nekünk a vár történetéről.

A vár alatti parkolónál hagyhatjuk az autónkat, innen gyalogosan 10-15 perces sétára fekszik a vár. Útközben érdemes megállni a Millenniumi emlékmű mellett is.

Nógrádi vár – Meseszép panoráma és kalandozás Nógrád várának romjainál
Fotó: Kristóf Eszter

Pilisborosjenő és a Teve-szikla

Ha a terv egy egynapos tavaszi kirándulás 1 órára Budapesttől, Pilisborosjenő remek célpont. A településen megmászhatjuk a Teve-szikla csúcsait, amelyekről remek fotókat készíthetünk. Innen gyalogosan könnyen megközelíthető az egri vár másolata, levendulaszüret idején pedig megállhatunk a parkoló mellett található Kevélyhegyi Levendulamezőnél is.

A Kevély-hegyi kőfülke barlangja és sziklaterasza szintén kiváló kirándulóhely, ahogyan a 10 km hosszú Pilisborosjenői Kevélyhegyi Tanösvényt is érdemes végigjárni.

Zsámbéki romtemplom

A Zsámbéki Premontrei kolostor (romtemplom) a Nyakas-hegy oldalában magasodik, ez az épület a középkori magyar építészet egyik legszebb, legjobb állapotban megmaradt műemléke. Egy zsámbéki látogatás során belépőjegy megfizetésével sétálhatunk a területen, ahol szabad szemmel is jól láthatjuk, melyek a templom középkori részletei, és hol pótolták más anyaggal a megrongálódott részeket.

A templom történetét és a faragott kövek gyűjteményét megtekinthetjük a templom melletti kőtárban, amelynek tetejéről bámulatos panoráma tárul a szemünk el.

Zsámbéki romtemplom - középkori műemlék Pest megyében
Fotó: Rácz Julianna

Kirándulás Zebegényben

Egy zebegényi látogatás olyan egynapos tavaszi kirándulás 1 órára Budapesttől, amely számos élményt tartogat. A Kós Károly-kilátóhoz vezető ösvényen érintjük majd a Sziklakápolnát, majd rövidesen az Országzászló és Trianoni emlékműhöz érünk. Innen csodaszép a dunai panoráma, akárcsak a kilátóból.

A Szőnyi István Emlékmúzeum, és a Hajózástörténeti Gyűjtemény felkeresése szintén a zebegényi kirándulás része, ahogyan a kulináris kalandozás is. Tavasztól őszig érkezhetünk akár hajóval is Zebegénybe, de így az utazás lényegesen hosszabb lesz 1 óránál.

Martonvásári Brunszvik-kastély

A Martonvásáron található Brunszvik-kastély és a kastélykert felkeresése remek egynapos kirándulás 1 órára Budapesttől, főként ha romantikus tavaszi programot tervezünk. A kastély épületében egykor Beethoven is örömmel időzött, ő tanította ugyanis zongorázni a Brunszvik család hölgy tagjait.

A kastélyban kialakított emlékmúzeumot mindenképpen érdemes felkeresni, de a kastélykert felfedezését sem hagyhatjuk ki egy látogatás alkalmával. Igazi mesebeli csodahely.

Prédikálószék

A Prédikálószék a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja, amely ugyan megdolgoztat bennünket túrázás közben, ám a Dunakanyar, a Börzsöny, Nagymaros, és Visegrád látványa egészen elképesztő innen. Természetesen látható a Prédikálószék-kilátóból a Szent Mihály-hegy és a Hegyes-tető mellett Zebegény is, de megfigyelhetjük az alattunk elhaladó hajókat is.

A Vadálló-kövek és a Prédikálószék csúcsa tiszta, száraz időben ideális úti cél, a 12 méter magas kilátó panorámájára évente több ezer turista kíváncsi. Kisebb gyerekekkel nem ajánljuk a túrát.

csodahelyek Magyarország
Panoráma a Prédikálószék kilátójából

Dera-szurdok

A szurdokvölgy kalandos útvonala próbára teszi az állóképességünket és az egyensúlyérzékünket, de vízhatlan cipőben még akkor sem esünk majd zavarba, ha néhol a patakba lépünk útközben. Érdemes száraz időben bevenni a szurdokot, annál is inkább, mert a kövek igen csúszósak.

Egészen pici gyerekekkel célszerű inkább az Annavölgyi-vízesés közelében kirándulni, a Dera-szurdokban – értelemszerűen – babakocsival sem lehet haladni.

Ha az egynapos kirándulás 1 órára Budapesttől túl rövidnek ígérkezik, kiegészíthetjük a levegőzést piknikezéssel, sütögetéssel, vagy akár közös bográcsozással is.

Egynapos tavaszi kirándulás 1 órára Budapesttől – Mivel utazzunk?

Budapest környékén szerencsére nem csak autóval kirándulhatunk, hanem busszal, vonattal, HÉV járatokkal, motorral, erdei vasúttal, vagy akár kerékpárral is.

Menetrendek >>

Kipróbálhatjuk az erdei kerékpárutakat, vagy az EuroVelo6-os kerékpárút útvonalát is, amely a Dunakanyarban a Duna bal partján halad. Bármelyik közlekedési eszközt választjuk, igazi csodahelyek várnak.

Megfelelő csatlakozással rengeteg élményt gyűjthetünk az egynapos kikapcsolódás során, sőt, tavasztól őszig tesztelhetjük a vízi közlekedést is a Dunakanyar Körjáraton, és számos más kirándulóhajó járat útvonalán is.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.