Lázbérci-víztározó – Az Uppony-hegység festői szépségű tava

Lázbérci-víztározó

A Lázbérci-víztározó egy Y-alakú mesterséges tó, amely az Upponyi-hegységben található, Dédestapolcsány község határában. Tagadhatatlan, hogy a víztározó minden évszakban bámulatos panorámával ajándékozza meg az ide látogatókat. Mesébe illő látványt nyújt a tározó Uppony felőli része, ahol a tavat meredek sziklafalak, és barlangok veszik körül.

Milyen élményeket tartogat a Lázbérci-víztározó?

A Lázbérci-víztározó története

Dédestapolcsány község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekszik, Egertől 45 perces, Miskolctól 54 perces autóútra. A Lázbérci-víztározó a Bükki Nemzeti Park területén, Uppony és Dédestapolcsány települések között található. A környék természeti kincsei közül hatalmas népszerűségnek örvend a Lázbérci-víztározó, amely nem csak kedvelt horgászparadicsom, de a kirándulók számára is rengeteg élményt tartogat.

Észak-Magyarország egyik legnagyobb víztározóját a Bán-patak felduzzasztásával hozták létre abból a célból, hogy biztosítsa a Sajó-völgyi iparvidék vízszükségletét, valamint a környező települések ivóvíz ellátását. 1967. januárban kezdődött és 1969. októberben fejeződött be az építése.

Érdekesség! A Lábérci-víztározó számokban a következőképpen mérhető. A víztározó 77 hektáron terül el, a tárolható vízmennyiség a megengedett legmagasabb vízszintnél 6,2 millió m3. Átlagos vízmélysége 7,5 méter, a legmélyebb helyen 16,5 méter.

Lázbérci-víztározó

Merre vezet a Szalamandra tanösvény?

A Lázbérci-víztározó partján több tanösvény halad, ilyen például a Szalamandra tanösvény. Ennek egy része a tó mentén lett kialakítva, míg a másik része az erdőben vezet.

Érdemes tudni, hogy a tanösvény a régi országúton kezdődik, hossza 6 km, jele a sárga/fekete. A terep igen változatos, a szintemelkedés mindössze 200 méter.

A Szalamandra tanösvény állomásai a „Festék”-bánya, a Lipóc-völgy, a Kakasmesszi állás, az Országos Kéktúra megállóhely, és az Eszkala-tető. A tanösvény bejárása során többféle denevérfajjal, foltos szalamandrával, szeder- és málnabokrokkal, illetve sokféle ehető gombával találkozhatunk. Az Eszkala-tetőről a Lázbérci-tó teljes pompájában gyönyörködhetünk.

Hasznos információk

  • A Lázbérci-víztározót erdős és fás szakaszok, helyenként füves tisztások veszik körül. Több helyen pihenő-, és tűzrakó helyeket is kialakítottak.
  • A tó mentén érdemes hosszabb-rövidebb sétát tenni akár babakocsival, vagy kisebb gyerekekkel is.
  • A gazdag halállománynak és az alkalmazandó horgászmódszerek sokszínűségének köszönhetően szívesen járnak a tóhoz horgászok, akik 80 kilós busával, és 50 kilós harcsával is találkoztak már. A tóban ponty, amur, süllő, harcsa, keszeg, csuka, kősügér, compó, balin, busa, és naphal él.

A víztározó megközelítése

A Lázbérci-víztározó Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, Szilvásváradtól 10 km-re (20 perc autóval). Dédestapolcsány végén egyenesen juthatunk a tóhoz. Mivel a tó természetvédelmi terület, a gépjárműforgalom megszűnt körülötte, autóval a sorompónál meg kell állni. A tó közvetlen közelébe csak engedéllyel lehet menni.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»

Milyen látnivalók várnak még a Lázbérci-víztározó közelében?

A településen több látnivaló is várja az érdeklődőket, ilyen pl. a Dédesi Vár, amely a 13. században épült, ám a törökök lerombolták, így ma már csak romvárként látogatható. A vár romjai mellől bámulatos kilátás nyílik a környező hegyekre.

Érdekes látnivaló a településen még a Cserép és keménycserép magánygyűjtemény, amely apátfalvi, hollóházi, telkibányai, miskolci, városlődi és farkaslyuki alkotásokat is bemutat.

A közelben Eger, Szilvásvárad, és Lillafüred is számos látnivalót tartogat azok számára, akik többnapos kikapcsolódást terveznek a környéken. Baráti és családi pihenéshez csak ajánlani tudjuk ezeket a csodahelyeket.


Képek: Pozsgai József 

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.