Hogyan töltsünk el tartalmasan 3 napot a Zemplénben?

Talán mondanunk sem kell, hogy a Zemplén megismeréséhez nem elegendő egyetlen nap. A környék rendhagyó látnivalókkal, természeti és kulturális kincsekkel, családbarát kalandokkal, valamint pihentető élményekkel várja a látogatókat. A kérdésre, hogy „hogyan töltsünk el 3 napot a Zemplénben”, mi tudjuk a választ. Máris mutatjuk az úti tervet.

Hogyan töltsünk el 3 napot a Zemplénben?

1. nap: Szerencs, Tarcal, Tokaj

Úgy tartják, hogy Szerencs a Hegyalja kapuja, itt található a Tokaj-hegyaljai borvidék „bejárata”, az ötszintes, 18 méter magas Világörökségi Kapuzat. Az első zempléni állomásunk tehát Szerencs, ahol kihagyhatatlan látnivaló Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye legfiatalabb vára, a Rákóczi vár, amely több kiállítással és érdekességgel várja a látogatókat.

A Rákóczi Zsigmond és kora című interaktív kiállítás keretein belül megismerkedhetünk a Rákóczi család és a hegyaljai mezőváros, Szerencs történetével, emellett az épületben megtekinthetjük a Zempléni Múzeum nemzetközi hírű képeslapgyűjteményét is.

10 vendégház a Zemplénben >>

Szerencstől mindössze 12 perces autóútra fekszik Tarcal, amely a monumentális méretű, 8,5 méter magas és 50 tonnás Áldó Krisztus szoborról és a Tarcali Bányatóról ismert. Európa legnagyobb Jézust ábrázoló szobrához felsétálhatunk a hozzá vezető sétányon, és egy meredek lépcsősoron is.

Érdemes többször megállni gyönyörködni a szőlőtáblák, a környező tavak, és a tó látványában. A bányató, amelyet források táplálnak, türkizkék vizével több ezer kirándulót csalogat évente Tarcalra.

Tarcaltól csupán 10 percre fekszik Tokaj, a Tokaji borvidék névadó települése. Tokajra érdemes több órát szánni, hiszen a Tisza és a Bodrog találkozásánál fekvő város számos pincészettel és borélménnyel, múzeummal, vizes programmal és természeti kinccsel csalogat.

A Tokaji Múzeum a városközpontban található, állandó tárlata bemutatja Tokaj város és Hegyalja évezredes történetét. A Világörökségi Bormúzeum interaktív kiállítása a gyerekek számára is tartogat érdekességeket. 

Látnivalók és programok Tokajban >>

A Tokaji borvidéken egy-egy kirándulás során kihagyhatatlan program a borkóstoló, amelyen számos pincészetben részt vehetünk. A helyi éttermek nem csak helyi borokkal várnak bennünket, érdemes a finomabbnál finomabb fogások közül is válogatni, amelyekhez remekül passzolnak a borvidék borai.

2. nap: Hercegkút, Sárospatak, Sátoraljaújhely

A zempléni kikapcsolódás második napját kezdjük Hercegkúton, a településen, amely hírnevét különleges borospincéinek köszönheti. Hercegkúton kb. 200 db kisebb-nagyobb pince található több helyszínen.

A Gombos-hegyi pincesor, ahol 4 egymás fölötti szinten sorakoznak az egységes kinézetű pincék, 2002-ben a Világörökség része lett a kultúrtáj kategóriában. Minden szintről csodás panoráma nyílik a településre, illetve a zempléni hegyekre. Innen kb. 1,5 km-re érhetjük el Hercegkút másik büszkeségét, a Kőporosi pincesort, ahol 85 pince sorakozik.

Még több tudnivaló Hercegkútról >>

Hercegkútról 7-8 percre fekszik Sárospatak, ahol felfedezhetjük a sárospataki várat, Magyarország egyik legjobb állapotban fennmaradt késő reneszánsz épületegyüttesét, emellett a Megyer-hegyi tengerszem, a Megyer-hegyi kilátó és a via ferrata is hatalmas népszerűségnek örvend.

A tengerszem hazánk egyik legkülönlegesebb természeti csodája, a kilátóból jól látható a Zempléni-hegység, a Bodrogköz, Hegyalja, a Sátoros-hegyek, a Tokaji-hegy, a Nagy-Milic, Füzér vára és a Keleti-Kárpátok.

A nap második felébe belefér még Sátoraljaújhely látnivalóinak feltérképezése. A Magyar Nyelv Múzeuma, a Magyar Kálvária, a sátoraljaújhelyi vár, a Zemplén Kalandpark, a Magas-hegyi kilátó és az ország leghosszabb függőhídja több órás programmal várja az érdeklődőket.

A városközponttól kb. 800 méterre található a Zsólyomkai Pincesor, ahol csaknem 30 pincében készítenek bort, családi hagyományok alapján. Szüret idején a látogatók is megtapasztalhatják és megkóstolhatják a szőlő levét és a mustot.

3. nap: Boldogkőváralja, Regéc, Pálháza

Nem nehéz válaszolni a kérdésre, hogy hogyan töltsünk el 3 napot a Zemplénben, hiszen a térség számos látnivalót tartogat számunkra. A harmadik nap szóljon a várlátogatásról és a kisvasutas élményekről.

A Boldogkői várat évente több ezer látogató keresi fel a panoráma, és a vár mesebeli megjelenése kedvéért. A erőd épületét szépen felújították, több helyen is megerősítették az elmúlt években. Az épület alsó és felső várból áll, a falak alatt jól járható gyalogút vezet körbe. A Palotarészben címer- és zászlókiállítás, börtön- és kínzókamra, illetve ólomkatona-gyűjtemény látható, sőt egy középkori étterem is helyet kapott a vár falai között.

Tündérek éltek Boldogkő várában >>

A Zempléni-hegység közepén állnak a regéci vár dicsőséges múltú kőfalai, ezek között töltötte gyerekkorának jelentős részét II. Rákóczi Ferenc.

A várban megtekinthetjük a kiállított régészeti leleteket, emellett a kilátótornyot is érdemes felkeresni, mert csodálatos panorámával vár. Az épületben egy állandó kiállítás keretein belül, II. Rákóczi Ferenc gyerekkorán keresztül láthatunk bele a kor gyermeknevelési szokásaiba.

A regéci vár látnivalói >>

Regéctől Pálházáig 50 percet kell autózni, útközben Telkibányánál érdemes lelassítani, ugyanis a település kanyargós, virágos utcáinak igazán egyedi hangulata van. Innen már csak pár perc Pálháza, ahonnan a Pálházi Állami Erdei Vasúttal a Kemence-patak völgyén át Rostalló megállóig utazhatunk. Érdemes azonban már Kőkapunál leszállni, hogy az Áfonyás-tónál és a Kőkapu vadászkastélynál sétáljunk egyet.

Az Áfonyás-tó partjának kincsei >>

Az erdei kisvasút 9+9 km-t tesz meg oda-vissza, 2×40 perc alatt. Az aktuális menetrendről és a díjszabásról az alábbi oldalon tájékozódhatunk.

Hogyan töltsünk el 7 napot a Zemplénben?

A tervezett napok szabadon felcserélhetőek egymással, de az egészen biztos, hogy nem fogunk unatkozni, ha a térségben járunk. Természetesen dönthetünk úgy is, hogy meghosszabbítjuk a zempléni látogatást, így nem marad le a bakancslistánkról Füzér vára, Füzérradvány kastélya, a János vára-kilátó, az Erdőbényei Bányató és a mezőzombori Filagória-kilátó sem.

Ugye már te sem tanakodsz azon, hogyan tölts el tartalmasan 3 napot a Zemplénben? Foglalj szállást és mondj igent a mesés táj színes programkínálatára!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf-Zöld Eszter

Kiemelt kép: Regéc vára

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.