A Várhegyen várja a kirándulókat a sátoraljaújhelyi kilátósétány

Sátoraljaújhelyi kilátósétány

Sátoraljaújhelyet a Zemplén fővárosaként is emlegetik, a város hegyek és a vizek között helyezkedik el, látnivalóinak felfedezésére érdemes több napot szánni. Egy többnapos kikapcsolódás során feltétlenül útba kell ejtenünk a környék legújabb turisztikai attrakcióját is, a sátoraljaújhelyi kilátósétány a Várhegyen várja a kirándulókat.

Sátoraljaújhelyi kilátósétány – A Zemplén rendhagyó kilátója

A Zemplénben található kirándulóhelyek, kilátók, kastélyok és természeti kincsek hangulatos élményekkel csalogatnak, emellett számos olyan vár és várrom található a közelben, amelyek értékes történelmi emlékeink. Ilyen a sátoraljaújhelyi vár is, amely most újabb látnivalóval, egy kilátósétánnyal bővült.

7 bakancslistás vár a Zemplénben >>

A sátoraljaújhelyi vár

A vár első írásos említése 1261-ből származik, Újhely várát, amely 1316-1390 között királyi várként működött, 1334-ig Patak várának nevezték. Az egymást követő ostromok miatt a 16. századra a vár igen romos állapotba került, a köveit széthordták a helyiek, akik a környéken építkeztek.

A második világháború vége felé géppuskafészkek lapultak a Sátorhegyen, amelyet később Várhegyként emlegettek. A régészeti kutatások 2008-ban kezdődtek az egykor itt álló vár területén, a régészek nagy mennyiségű leletre bukkantak, ezeket a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban állították ki.

A sátoraljaújhelyi vár rekonstrukciója attól igazán rendhagyó, hogy a Várhegyen nem egy romos várat építenek újjá, csak azt a kőanyagot építik vissza, amit a helyszínen találnak. Ezzel tisztelegnek a 16. században elpusztult vár előtt.

Sátoraljaújhelyi kilátósétány

Bár a vár területén továbbra is folytatódnak a régészeti munkálatok, az Albert Tamás építész által tervezett sátoraljaújhelyi kilátósétány már megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt.

Az elgondolás az volt, hogy a restaurált középkori falmaradványoktól élesen váljon el a kortárs hozzáépítés, így a vár északnyugati tornya fölé egy 16 méter magas kilátópontban végződő acélszerkezetű sétány épült.

Bár a sátoraljaújhelyi kilátósétány megjelenése megosztja a közvéleményt, az emelvény az egyedülálló panorámának köszönhetően így is igen nagy népszerűségnek örvend.

Tiszta időben a tokaji Nagy-Kopasz-hegyig, a Sátor-hegyekig, és a Sátoraljaújhelytől 5 km-re, Szlovákia területén fekvő Borsi községig is ellátni.

Rákóczi-várak és kastélyok a közelben >>

Látnivalók és programok Sátoraljaújhelyen

A Zemplén Kalandpark attrakcióit mindenképpen érdemes felfedezni, a parkban rendhagyó élményelemek teszik emlékezetessé a kikapcsolódást. A Magas-hegy három szintjén kialakított kalandpark libegővel, bobpályával, mászófallal és Skywalk lombkoronasétánnyal várja a látogatókat.

A legjobb hazai libegők >>

Azokról az élményelemekről, melyeket nem soroltunk fel (pl. átcsúszó pálya, kabinos kötélpálya), célszerű a kalandpark elérhetőségein tájékozódni.

2022. november 7-től a kalandpark pénteken, szombaton és vasárnap 09:00-16:00 óráig tart nyitva.

A Zsólyomkai-völgyben, a Magas-hegy és a Szárhegy között található a híres Zsólyomkai pincesor, ahol környékbeli szőlők terméséből készült borokat kóstolhatunk.

#sátoraljaújhely képek a Csodahelyek Magyarországon Facebook csoportban >>

Ha Sátoraljaújhelyen járunk, a Szár-hegy tetején álló Szent István-kápolnát szintén érdemes felkeresni, ez a Magyar Kálvária végpontja is egyben. Az 1934 és 1938 között készült kálvária stációi az egykori történelmi Magyarországtól elszakított városokra emlékeznek.

További látnivalók:

  • Magyar Nyelv Múzeuma
  • Magas-hegyi kilátó
  • Smaragdvölgy Pihenőpark
  • Börtönmúzeum
  • Kazinczy Ferenc Emlékcsarnok
  • Bortemplom

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Meilinger Ferencné, Instagram

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.