Megyer-hegyi kilátó – Élvezd a Zemplén mesés panorámáját!

A Zemplén számos látnivalót tartogat számunkra, a legnépszerűbbek közé tartozik Boldogkő vára, a füzérradványi kastély és a Megyer-hegyi tengerszem. A tengeszem mellé épített Megyer-hegyi kilátó a Zemplén egyik legújabb turisztikai attrakciója, amely mesés kilátással ajándékoz meg.

Megyer-hegyi kilátó

Sárospatak Észak-Magyarországon, a Bodrog-völgyében fekszik, a várost a történelmi és művelődéstörténeti hagyományainak köszönhetően „Bodrog-parti Athén”, vagy „Magyar Cambridge” néven is emlegetik.

Egy sárospataki kirándulás alkalmával a Rákóczi-vár mellett kihagyhatatlan látnivaló a Megyer-hegyi tengerszem és a Megyer-hegyi kilátó, amely a tengerszem mellett található.

A kilátó panorámája (Fotó: Piószeghy Zsanett)

A kilátót 2020-ban adták át a nagyközönségnek, azóta több ezren keresték már fel a 300 méter magas Megyer-hegy tetején található építményt. A 18 méter magas kilátó lépcsőit megmászva mesés panoráma fogad, további jó hír, hogy az emelvény egész évben szabadon és ingyenesen látogatható.

Mit láthatsz a kilátóból?

A Megyer-hegyi kilátó tetején 360 fokos panoráma vár, jól látható a Zempléni-hegység, a Bodrogköz, Hegyalja, a Sátoros-hegyek, a Tokaji-hegy, a Nagy-Milic, Füzér vára és a Keleti-Kárpátok.

A Megyer-hegyi kilátó megközelítése

A Megyer-hegyi tengerszem környéke megközelíthető autóval és kerékpárral, Sárospatakról a 37-es főútról és a bicikliútról érkezve a 66-os és a 67-es kilométerkő között kell lehajtani a Botkő Pihenőpark irányába.

  • Nincs biciklid? Semmi probléma, Sárospatakon lehetőség van kerékpárbérlésre.
  • A tengerszem a Malomkő tanösvény piros jelzésén közelíthető meg Sárospatak belvárosából.
  • Érdemes zárt cipőben érkezni, a babakocsi helyett pedig válaszd inkább a hordozókendőt.
  • A Megyer-hegyi kilátó a tengerszemtől északra található, néhány perces sétára a piros kereszt jelzésű úttól.
  • A tájékozódásban táblák segítenek.

Látnivalók a Megyer-hegyi kilátó környékén

Megyer-hegyi tengerszem

A Megyer-hegyi tengerszem hazánk egyik legkülönlegesebb természeti csodája, egy felhagyott malomkőbánya gyomrában a csapadékvíz felgyülemlésével kialakult tó és a bányászat során keletkezett sziklafalak együttese.

Érdemes végigjárni a tengerszem felé vezető tanösvényt, egyrészt a kihelyezett információs táblák miatt, másrészt az impozáns sziklafalak látványa kedvéért.

A tavat körülvevő sziklafalak 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé, a tó a legmélyebb pontja eléri a 6,5 méter mélységet is.

Via Ferrata pálya

A Megyer-hegyi tengerszemnél egy Via Ferrata pálya is vár bennünket, a pályának köszönhetően próbára tehetjük állóképességünket és kitartásunkat.

A pálya egyedisége abban rejlik, hogy közvetlenül a víztükör felett mászhatjuk körbe az ország egyik legkülönlegesebb Via Ferrata pályáját. Felszerelés​​ bérlésére​​ és​​ a​​ túravezetésre​​ nyitvatartási​​ időben​​ van​​ lehetőség.

A nyitvatartási idővel kapcsolatos információk és az elérhetőségek megtalálhatóak a weboldalon.

Via Ferrata pálya (Fotó: Lőrincz Linda)

További látnivalók

A Megyer-hegyi kilátó környéken bakancslistás látnivaló Boldogkő vára, a Pálházi Erdei Kisvasút, a füzérradványi kastély, a Párfány tanösvény, Füzér vára, a János vára-kilátó, Regéc vára és a sárospataki Rákóczi-vár.

Foglalj szállást a közelben!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Piószeghy Zsanett

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.