8+ VIA FERRATA út Magyarországon – a sziklamászás szerelmeseinek

via ferrata Magyarországon

Mindig is vonzott a hegymászás, de örömmel tesztelnéd a bátorságod és az állóképességed sziklamászás közben is? Mindenképpen érdemes kipróbálnod a mászást, ha az aktív pihenés vonz! Mutatjuk, melyik az a 8+ via ferrata út Magyarországon, ami tárt karokkal várja a kezdő, haladó és profi mászókat is.

Mi az a via ferrata?

A via ferrata általában olyan hegyi utat jelöl, ahol fixen beszerelt fém kábelek, létrák, hidak és fém lépések segítik az előrehaladást. A via ferrata lényege a folyamatos biztosítás, a drótkötelekre a megfelelő felszereléssel lehet rácsatlakozni.

A mászáshoz megfelelő fizikum és profi felszerelés szükséges, emellett fontos, hogy ne legyél tériszonyos, hiszen az utak gyakran nagy magasságokban vezetnek.

Érdekesség: 1492-ben a Mount Auguille oldalában építették az első via ferratát, akkor még fából. A mászás az első világháború után szabadidősportként terjedt el szerte Európában, mint a sziklamászás egyszerűbb módja.

Napjainkban számos via ferrata út épül szerte a világon, Magyarországon is szép számmal akadnak, méghozzá hazánk legszebb tájain.

8+ via ferrata út Magyarországon

Cseszneki via ferraták

Az első via ferrata út Magyarországon Cseszneken, a Kőmosó-szurdoknál készült, nyitása óta töretlen népszerűségnek örvend. Háromféle pályát tesztelhetünk:

  • Várpanoráma út: Hossza: 180m, szintkülönbség: 60m, Mászásidő: 10 – 50 perc – nehéz, nagyon nehéz
  • Ostromlók útja: Hossza: 120m, szintkülönbség: 60m, Mászásidő: 10 – 50 perc – közepesen nehéz
  • Tálos Zoltán emlékút: Hossza: 70m, szintkülönbség: 30m, Mászásidő: 5 – 15 perc – extrém nehéz

A sziklamászás gyerekeknek 12 éves kor felett ajánlott, tapasztalt felnőtt kiséretében. Az előírt védőfelszereléseket mindig kötelező használni, és fontos szem előtt tartani, hogy nedves, viharos időben fokozottan balesetveszélyes a via ferráták használata.

7 izgalmas túra a Bakonyban >>

Tatabányai via ferraták

Magyarország második via ferrata parkját Tatabányán, a Kő-hegyen nyitották meg. Hasonlóan a cseszneki via ferrátákhoz, itt is három, különböző nehézségű út épült.

  • Hét Vezér Via Ferrata: Hossza: 300 m, szintkülönbség: 80 m Mászásidő: 20 – 60 perc – közepesen nehéz, nehéz
  • Turul Via Ferrata: Hossza: 100 m, szintkülönbség: 30 m, Mászásidő: 15 – 45 perc – nehéz, nagyon nehéz
  • Kata Via Ferrata: Hossza: 150 m, szintkülönbség: 60 m Mászásidő: 15 – 45 perc – extrém nehéz

Ez a három via ferrata út Magyarországon igazán népszerű, szinte mindig találkozhatunk a környéken mászókkal. A mászást érdemes összekötni egy tatabányai kirándulással, a város számos látnivalót és programot tartogat a kirándulók számára.

Top 10 program Tatabányán >>

Megyer-hegyi (sárospataki) via ferraták

A Megyer-hegyi tengerszem függőleges sziklafalain épült meg az ország negyedik via ferrata pályája, emellett a környező sziklafalakon 37 hagyományos mászófalat is kialakítottak.

A Megyer-hegyi tengerszemnél található Via Ferrata egyedisége, hogy a mászók közvetlenül a víztükör felett járhatják körbe az ország egyik legszebb környezetében lévő pályát.

Sárospatak és a Megyer-hegyi tengerszem >>

Felsőtárkányi via ferrata

A Bükk nyugati kapujában, Felsőtárkányban élvezhetjük a Tárkány Via Ferrata által nyújtott aktív kikapcsolódási formát. A teljesen kezdők is bátran nekivághatnak a vasalt ösvényeknek.

Felsőtárkány határában a patakot tóvá duzzasztották, a tó partján található a via ferrata felszerelés kölcsönző, innen sétatávolságra indul a via ferrata út. A mászás élményét egy 23 méter hosszú függőhíd és a szemet gyönyörködtető panoráma teszi felejthetetlenné.

10+ vadregényes túra a Bükkben >>

Demjéni via ferraták

A Demjéni Via Ferrata útvonalait a régi felhagyott riolittufa kőfejtőjében alakították ki. A sima felületeken haladó látványos és jól használható útrendszer a sziklamászók körében igen közkedvelt.

A kőfejtő 33 méter magas, 2021-ben összesen 375 méter mászóút készült el a területen. A mászás után érdemes a közeli tanösvényen is tenni egy sétát.

Cuha-völgyi via ferraták

A Cuha Via Ferrata a Bakonyban, a vadregényes Cuha-völgyben fekszik, a túraútvonalakat általában Zircről szokták megközelíteni. A 9 változatos nehézségű via ferrata útvonal közül célszerű az edzettségi állapotunknak megfelelően választani.

A környék bővelkedik a történelmi és természeti értékekben, így akár egész napos kikapcsolódást is szervezhetünk a családdal vagy a barátokkal.

Esztramosi via ferraták

A kissé holdbéli megjelenésű terület az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának gondozása alatt áll, a kb. 50 méter magas sziklaorom meredek falain 2020-ban létesítettek via ferrata útvonalakat.

Az Esztramoson összesen hét via ferrata mászható, ezek átlagosan 50-70 méter hosszúak.

Bakony- Mór via ferrata

Aki Móron szeretne mászni, annak a Miklós Csabi pincészetnél érdemes parkolni az út szélén, a beszállás a kőfejtő közepén, ill. a bal oldalán induló ösvényről lehetséges. Háromféle útvonal közül lehet választani:

  • Királyleányka: A kőfejtő közepéről indul a beszálló, majd 160 m hosszú Ferrara, és jobbra ér ki. Kezdőknek javasolt.
  • Egér a Marson: A kőfejtő jobb oldalán indul középtájról. Az út 225 m. A kőfejtőn vízszintesen halad át fent. Haladóknak javasolt.
  • Bea Tükörországban: Nagy kihívás a haladóknak, az út 215 m hosszú.

Minden évben április 1. – július 31. – ig tilos mászni a Bajszos Sármány madár költése miatt.

Hámor via ferrata

A Miskolc és Lillafüred között fekszik Hámor település, ahol az út mellett bal oldalon, a sziklafalban készült el az új via ferrata út.

Információink szerint a pálya készen van, de hivatalosan még nem adták át, így sajnos nem használható.

Hogyan töltsünk el 3 napot Miskolcon? >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: depositphotos.com

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.