10+ látogatóközpont kisvasúttal, kilátóval és családi tanösvényekkel

Kerektavi Természetház látogatóközpont

Kisvasút, függőhíd, kilátó, interaktív kiállítások és izgalmas tanösvények várnak hazánk kirándulóközpontjainak közelében. Olyan programot keresel, ahol közelebb érezheted magad a természethez, miközben különleges kalandok várnak a család apraja-nagyjára? Vedd célba az alábbi 10+ látogatóközpont egyikét.

10+ látogatóközpont minden korosztálynak

Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó

A Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó Balatonföldvár rendhagyó látnivalója. A hajó alakú épületben kialakított interaktív kiállításon információt kaphatunk a balatoni hajózásról, emellett makettek, terepasztalok, filmvetítések és szimulátorok segítenek az ismeretszerzésben.

Érdemes felkapaszkodni a hajó árbócára emlékeztető 25 méteres magas kilátóba is, ahonnan Balatonakarattyától akár Keszthelyig is elláthatunk.

Tipp: Akár kerékpárral is célba vehetjük a központot, egy e-bike még abban is segít, hogy ne legyen megterhelő felkapaszkodni a dombtetőre.

Katalinpusztai Kirándulóközpont

A Katalinpusztai Kirándulóközpont környéke számos gyermekbarát programot, rendhagyó látványosságot és természeti kincset tartogat a látogatók számára, Szendehely-Katalinpuszta pedig mindössze néhány perces autóútra fekszik Váctól.

A központ mellett Hangyavasút, erdei játszótér, pihenő, szabadtéri tűzrakó, a tölgyfa szerkezetét és működését bemutató modell, erdei bolt, Méhészeti bemutató, és a „Tölgyfa élete” című interaktív kiállítás várja az érdeklődőket.

DámPont Ökoturisztikai Látogatóközpont, Tamási

A Dám Pont Látogatóközpont hangulatos úti cél, Tamási és környéke sok izgalmas programot tartogat a látogatók számára. A kétszintes épületben egy interaktív kiállítótér kapott helyet, ahová összegyűjtötték a térség kincseit, és irányt mutatnak az eredeti lelőhelyekhez.

Az interaktív kiállítások mellett ökotúrák, tárlatvezetések, helyi termékek, kreatív gyerekprogramok, vadaspark és a Tamási-Miklósvári tanösvény színesíti a programkínálatot.

Sóstó Látogatóközpont, Székesfehérvár

A Sóstó Látogatóközpont a Sóstó Természetvédelmi Terület élővilágát mutatja be, melyet célszerű szakvezetés keretében megismerni, így többet is megtudhatunk a Sóstói tanösvény területén élő teknősökről, madarakról, halakról, és rovarokról. A látogatásra érdemes több órát szánni, garantáltan nem fogunk unatkozni.

A Kócsag-toronyba feltétlenül érdemes felkapaszkodni, innen közelebbről is beleláthatunk a tanösvény területén élő madarak színes életébe.

Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpont, Orfű

Orfű szívében, a Pécsi-tó partján található a Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpont, az interaktív tárlat játékos formában mutatja be a Nyugat-Mecsek és a négy tó ökológiai értékeit, Orfű turisztikai látványosságait és kulturális kincseit.

A látogatóközpont munkatársai érdekes látványosságot, túrákat, sportos és zenés programokat ajánlanak az érdeklődőknek, az épület tetőteraszáról pedig mesés kilátás nyílik Orfűre és a Pécsi-tóra.

Királyréti Kirándulóközpont

Az akadálymentesített Királyréti Kirándulóközpont múzeuma Királyrét geológiai, tájhasználati, és szakmatörténeti jellemzőit, a környéken folytatott bányászatot, vaskohászatot és az erdőgazdálkodás történeti emlékeit mutatja be.

A központ mellől indul a Szokolya-Huta tanösvény, amely csupán 6 km hosszú, kirándulás közben pedig a vasbányászat, a duzzasztógát, és az egykori börzsönyi kisvasút nyomait is felfedezhetjük.

Tipp: Ha igazán vidám napra vágyunk, a kirándulóközpontot a Kismaros és Királyrét között közlekedő Királyréti Erdei Vasúttal érdemes megközelíteni.

Harkály Ház Látogatóközpont, Mátrafüred

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Mátrai Tájvédelmi Körzetének mátrafüredi központjában alakították ki a Harkály Házat, a látványos épületben egy ökoturisztikai és környezeti nevelési központot hoztak létre, ahol egy interaktív kiállítás keretében ismerkedhetünk meg közelebbről a Mátrával.

A látogatóközpont célja, hogy bemutassa a környék élővilágát, élettelen természeti értékeit és az élővilágra leselkedő veszélyeket. Az állandó kiállítás mellett két tanösvényt is bejárhatunk, mindkettő a Harkály Ház udvaráról indul.

  • Cincér tanösvény: az erdei tematikájú ösvényen kb. 3,5 km-es túra tehető a Kozmáry-kilátó érintésével Sástóig
  • Mandula tanösvény: a 7 km-es Mátrafüred-Gyöngyös közötti útvonal a Sár-hegy élővilágát mutatja be

Lápok Háza, Szőce

A Lápok Háza látogatóközpontban a lápok titokzatos világa kiállításon interaktív formában ismerkedhetünk meg a lápok kialakulásával, élővilágával, és a védelmük fontosságával.

Az épület mellett található lápi növények szaporítókertjében számos védett és fokozottan védett növényt figyelhetünk meg testközelből, az udvaron kis játszótér és fedett szabadtéri tanterem található.

A Lápok Házától nem messze indul a Tőzegmohás láprét tanösvény, ahol egy pallósoron járhatjuk végig ezt a fokozottan védett területet.

Fotó: Csodahelyek.hu

Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont

Igazi időutazásban lehet részünk a szlovák határ közelében fekvő Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpontban, amely több ezer érdeklődőt fogad évente.

A terület ősmaradványai és a világszínvonalú kiállítás mellett többek között lombkorona-sétány, miocén erdő és kőzetparki ösvény is várja a kalandra vágyókat. Kisgyermekes családok számára igazi jolly joker a program.

Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont
Fotók: Lichtblau László / Csodahelyek Magyarországon csoport

Peisonia Látogatóközpont, Fertőszéplak

A fertőszéplaki Széchényi-kastélyban alakították ki a Peisonia Látogatóközpontot, amely kalandos formában mutatja be a vidék növény-, és állatvilágát, történetét, borkultúráját, régészeti feltárásait és építészetét.

A padlón elterülő hatalmas térkép szemlélteti a Fertő-táj településeinek elhelyezkedését, egy érintőképernyős felületen pedig kirakhatunk egy puzzle képet, közösen a csemetékkel. A terem közepén helyet kapott egy fából készült „kilátó” is, amely lehetőséget ad arra, hogy letekintsünk innen a Fertő-táj térképére. 

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

A Tisza-tavi Ökocentrum a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti értékeit és őshonos állatait mutatja be Poroszlón. A turisztikai látogatóközpont állandó és időszaki kiállításai, illetve az épület 7 hektáros szabadidőparkja minden korosztály számára tartogat érdekességeket.

Közép-Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere mellett egy 3D-s mozi, játszószoba és kilátótorony csalogat, a toronyból Poroszló mellett a Tisza-tó, a Mátra és a Bükk is látható

A szabadidőparkban két szárazföldi játszótér, egy „tutajos” vízi játszótér, pelikános tó, sövénylabirintus és számos állat vár bennünket, az Ökocentrum kikötőjéből pedig csónaktúrák és kishajós kirándulások is indulnak.

Kerektavi Természetház, Esztergom

Esztergom közelében, a búbánatvölgyi tavak ölelésében várja a kirándulókat és a horgászokat a 2021 nyarán átadott modern, kétszintes épület, amely a természetes környezetben rejlő értékeket mutatja be.

A környezetbe illeszkedő, növényekkel borított tetejű természetházban közösségi tér, étterem, büfé, mosdó és két oktatóterem is található. Az egyikben a Magyar Természetjáró Szövetség anyagai segítik a kirándulókat a túrázásban és az erdő megismerésében, a másikban a horgászat iránt érdeklődők gyarapíthatják ismereteiket.

A közelben számos túraútvonal fut, gondoljunk csak a Fári-kútra és a legendás Hideglelős-keresztre.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Kerektavi Természetház (fotó: Kristóf-Zöld Eszter)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.