Harkály Ház – Tanösvények, kilátó és interaktív kiállítás a Mátra kapujában

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

A mátrafüredi Harkály Ház felkeresése tökéletes családi program egy kellemes túra után, vagy esős napokon. Az épületben kialakított kiállításnak köszönhetően teljes képet kapunk a Mátra élővilágáról és természeti értékeiről.

Harkály Ház, Mátrafüred izgalmas látogatóközpontja

Hol és milyen céllal jött létre a Harkály Ház?

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Mátrai Tájvédelmi Körzetének mátrafüredi központjában került kialakításra a Harkály Ház. A látványos épületben egy ökoturisztikai és környezeti nevelési központot hoztak létre, ahol interaktív kiállítás keretében ismerkedhetünk meg közelebbről a Mátrával.

A látogatóközpont célja bemutatni a környék élővilágát, élettelen természeti értékeit és az élővilágra leselkedő veszélyeket, illetve megismertetni a látogatókkal a természetvédelmi őrök munkáját.

Harkály Ház

Az élményszerű állandó kiállítás mellett 2 tanösvényt is bejárhatunk, amelyek a Harkály Ház udvaráról indulnak:

 • Cincér tanösvény: az erdei tematikájú ösvényen kb. 3,5 km-es túra tehető a Kozmáry-kilátó érintésével Sástóig
 • Mandula tanösvény: a 7 km-es Mátrafüred-Gyöngyös közötti útvonal a Sár-hegy élővilágát mutatja be. Félúton javasoljuk a pihenőt a hangulatos Szent Anna kápolnánál.

A tanösvények végig jelzett turistaúton haladnak, önállóan, vagy az előre meghirdetett időpontokban, szakvezetéssel is látogathatóak.

Milyen kiállítással várja a látogatókat a Harkály Ház?

A kiállítóteremben a lábnyomokat követve megismerkedünk a Mátra múltjával, a hegység kialakulásával, a tájegység természeti értékeivel, jellegzetes élőhelyeivel, növény- és állatfajaival. A Harkály Ház a Mátra jellegzetes madara után kapta a nevét.

Az élővilág és a táj szépségének bemutatásán túl a kiállítás felhívja a figyelmet a természetvédelemre és ezen belül a madárvédelemre is.

A kisgyerekek interaktív játékokon keresztül szereznek ismereteket, az iskolások és a felnőttek pedig elmerülhetnek az érdekességekben.

Harkály Ház

Interaktív elemek a Harkály Házban

 • Háromdimenziós terepasztalon láthatjuk, hogy a vulkáni folyamatok hogyan hozták létre, a felszínformáló erők pedig hogyan formálják a mai napig a hegységet.
 • Térkép és kivetítők mutatják be, hogy miként éltek itt az emberek az őskortól kezdve napjainkig.
 • Egy harang alá bújva meghallgathatjuk a denevérek hangját.
 • Virtuális repülésen vehetünk részt és megtekinthetjük Mátrafüred, illetve a Mátra turisztikai látnivalóit, tanösvényeit, értékes élőhelyeit felülnézetből.
 • Beléphetünk az éjszakai erdőbe, ahol a sötétben megtippelhetjük, melyik állatot halljuk. Gombnyomásra a rövid ismertető és a hang után megjelenik az éjszakai fajok megvilágított képe, így a hangjuk alapján megtanulhatjuk beazonosítani az erdei állatokat.

 • Megleshetjük a felszín alatti izgalmas életet, hangyákkal, aknászpókokkal, homokfutrinka lárvákkal, hangyaboglárkákkal és temetőbogarakkal ismerkedhetünk meg közelebbről. Fejlődésüket, életvitelüket, vadászati módszereiket rövid animációs filmek ismertetik.
 • A „farágcsáló” élőlényeket mutatja be egy stilizált korhadó fatörzs, továbbá a körülötte lévő „faelemek” érintőképernyős termináljain egy-egy élőhelyről, a kihúzható fiókjaikban pedig a fában élő fajokról informálódhatunk.
 • A makettek, terepasztalok és modellek mellett interaktív fal ismerteti a Mátra és tágabb környezetének élővilágát, természetvédelmi helyzetét, védett értékeit. A fotók és az érdekes információk mellett QR-kódokat is találunk, melyek részletesebb leírásokat rejtenek.
 • A bejárat melletti falon lévő mágnestáblán tesztelhetjük a megszerzett tudásunkat: a Mátra domborzati térképén lévő leírások mellé párosíthatjuk a földtani alakzatokról, felszínformákról, képződményekről készített fotókat.
 • A környezetismereti foglalkozásokra is alkalmas vetítőteremben természetvédelmi témájú rövidfilmeket nézhetünk meg.

Hasznos tudnivalók

A Harkály Ház elsősorban a gyerekek számára szeretné közelebb vinni a Mátra természeti kincseit. Havi rendszerességgel várják az érdeklődőket természetvédelmi, természetismereti előadások, foglalkozások. Csoportok számára a foglalkozások és a szakvezetések előzetesen megrendelhetők.

A látogatóközpont előterében termelői és kézműves termékeket is vásárolhatunk.

Nyitva tartás

Szerdától – vasárnapig: 10.00-tól-17.00-ig (kivéve vasárnap: 15.00-ig)

Árak (2022)

 • Teljes árú: 1200 Ft
 • Kedvezményes (diák 26 éves korig, nyugdíjas): 700 Ft
 • Családi jegy ( 2 fő felnőtt+ 2 fő 18 év alatti gyermek): 2800 Ft

6 év alatti gyermekek és 70 év feletti nyugdíjasok számára ingyenes.

Megközelítés

A Harkály Ház Mátrafüreden, a Parádi úton található.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»


A szerző további írásai a csakcsinaldmagadert.hu oldalon olvashatók.

Képek: Deák-Ember Ágnes

Írd meg véleményed

 • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
  0
Küldés

Látogatók véleményei

REPLY
Cancel
error: Védett tartalom!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.