Tamási-Miklósvári tanösvény – Miklósvári-tó, tanösvények, vadaspark

Tamási-Miklósvári tanösvény

A Tamási határában lévő Miklósvári Parkerdőbe érkező vándort nem mindennapi látvány fogadja, ugyanis rögtön a szeme elé tárul egy festői tó, a partján álló takaros fakápolnával. Az erdőben található vadaskerthez a Tamási-Miklósvári tanösvény vezet, a kertet azért hozták létre, hogy – más vadasparkoktól eltérően – ne lekerített karámokban mutassák be az állatokat, hanem a vendég inkább egy vadakkal teli kertben sétáljon.

Tamási Parkerdő és Vadaspark

Tamási-Miklósvári tanösvény: Tamási legújabb attrakciója

A 2021 májusában átadott DámPont Ökoturisztikai Látogatóközponttól indul az a 2,5 kilométeres Tamási-Miklósvári tanösvény, amely fő látványossága a Miklósvári-tó és a Szent Hubertus-kápolna.

A vadászok és erdészek védőszentjének tiszteletére felszentelt míves faépítmény 2012-ben épült különleges erdélyi stílusban Gál László erdőmérnök tervei alapján.

A tanösvény útvonalán található még 11 interaktív ismeretterjesztő tábla is, amelyek segítségével bepillantást nyerhetünk az itteni tó és az erdő titkaiba. Sőt, a sétaút külön fejezetet szentel Vas Gerebennek, aki műveiben megörökítette a tamási erdőt.

A piros körrel jelzett útvonal a Szent Hubertusz-kápolnán kívül érinti még a Miklósvári-tavat, Vas Gereben fáját és az Eszterházy-vadászkastélyt is.

Séta a vadállatok között

A Tamási-Miklósvári tanösvény elvezet a 20 hektáron elterülő Vadasparkhoz is, amelyet 2008-ban adtak át a nagyérdeműnek. Az ide érkező vendégek jobban szemügyre vehetik a parkerdő őshonos állatait.

A körbekerített kertben többek között gímszarvasokat, dámszarvasokat, muflonokat és vaddisznókat figyelhetnek meg, ha végigjárják a kb. 1,5 kilométer hosszú, zöld körrel jelzett sétautat.

Az élményt növeli, hogy néhol kilátóból, máshol pedig a földbe süllyesztett leskunyhók üvegén keresztül tanulmányozhatják az állatok viselkedését. A Vadaspark kiindulópontján lévő pihenőben további ismereteket is szerezhetnek az itt álló táblákról a tolnai erdők növény-, és állatvilágáról.

50+ állatkert és vadaspark az országban >>

Parkerdei tanösvényen vissza

A sárga körrel jelzett Parkerdei tanösvény is a DámPonttól indul. Többször találkozik a Tamási-Miklósvári tanösvénnyel, így a Vadasparktól egy hosszabb úton is visszajuthatunk a látogatóközponthoz.

Tamási régebbi tanösvénye egyébként a parkerdőt járja be keresztül-kasul. Ismertetőtábláin az itteni táj érdekességeiről, az erdő állatvilágáról és fafajtáiról olvashatunk. A 2 kilométer hosszú, hangulatos erdei útvonal érinti a parkerdő háromszintes kilátóját is, ahonnan Tamási házaira és a környező dombokra láthatunk rá.

A sétánk végén érdemes bekukkantani az erdő szomszédságában álló kétszintes ökoturisztikai központba is. Itt Tamási múltjáról és jelenéről hagyományos és interaktív (digitális) formában olvashatunk.

Az épület felső szintjén lévő kiállítás kultúrtörténeti, vadászati, természeti és néprajzi tárgyakat is bemutat, míg a földszinten egy büfé üzemel.

Programok és látnivalók a közelben

Szállást keresel a környéken?


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.