Mesekönyvek, amelyekből a gyerekek megismerhetik a magyarországi csodahelyeket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

Szépen lassan megérkezik a tavasz, nyílnak a virágok, melegszik az idő. Egyre szívesebben mozdulunk ki csemetéinkkel és töltünk több időt a szabadban. De hogyan hozzunk meg óvodásaink és kisiskolásaink kedvét egy kis kiránduláshoz? Íme néhány a Magyarországon kapható ötletes mesekönyvek közül, amelyek felnőttek számára is érdekesek lehetnek és meghozzák a kedvet a hazai csodahelyek felfedezése iránt.

Mesekönyvek, amelyekből a gyerekek megismerhetik a magyarországi csodahelyeket

Bartos Erika: Brúnó Budapesten sorozat

Az építészmérnök végzettségű írónő aranyos történetekbe csempészi az értékes információkat, amelyekből mi felnőttek is garantáltan tanulhatunk valami újat. Az aranyos rajzok mellett találunk profi ábrázolásokat is, és számtalan hasznos tanulnivalóról olvashatunk a sorozat minden részében. Brúnó több köteten át tanul és tanít Budapest látványosságairól és építészetéről.

„Unokatestvérem ajánlotta a Brúnó Budapesten sorozatot, mivel tudja, hogy szeretünk kirándulni, utazni, és nekik már a teljes sorozat megvan. Kisfiúnk ugyan még csak 6 hónapos, de már többfelé elvittük az országban. Ez a könyv jó itiner lesz, ha Budapesten maradnánk, de mégis kalandozni, és az ismereteinket bővíteni szeretnénk. A Buda hegyei kötetet azért választottam, mert most a legbiztonságosabb az erdőben sétálni.”

Csermely Marianna- kisgyermekes anyuka, a Csodahelyek Magyarországon facebook csoport moderátora

Bartos Erika: Hoppla meséi – Vendégség Pécs városában

Az írónő a „Brúnó Budapesten” sorozat mellett külön kötetet szánt Pécs városának bemutatására, amely 2014-ban elnyerte a Magyar Turizmus Zrt. elismerését. A háromgyerekes anyuka az építészetre külön hangsúlyt fektetve, vidám történetekkel mutatja be Pécs nevezetességeit.

Mesekönyvek
Hoppla meséi – Vendégség Pécs városában

Pásztohy Panka: Pesti mese – Nagymamáknak és unokáknak

Pásztohy Panka a 3-6 éves korosztályt megcélzó könyve egy ötéves kislány szemével csodálkozik rá Budapest szépségeire. Különlegessége a kötetnek, hogy mindezt nagymamájával teszi kézen fogva. Az írónő saját emlékeiből merít, ettől olyan szerethető és olvasmányos a fővárosi helyszíneket végigjáró történet. Kitűnő választás lehet nagyszülőknek és unokáiknak.

Csapody Kinga: Utazik a család sorozat

Csapody Kinga „Utazik a család” című több kötetes sorozatában mókás, de életszerű családi történeteken keresztül ismerkedhetnek meg a gyerekek a Dunakanyar, Dél-Baranya, a Velencei-tó, a Balaton, Pécs, a Tisza-tó, Eger, Esztergom,  a Vértesés a Gerecse látványosságaival. A mesekönyvek amellett, hogy rendkívül szórakoztatóak, rengeteg tanulnivalót kínálnak a gyermekeknek és a szülőknek egyaránt.

Tittel Kinga: Mesélő Budapest sorozat

Tittel Kinga Budapest témájú több kötetes sorozatában rengeteg kérdésre ad választ kicsiknek és nagyoknak. „Miért van hét tornya a Halászbástyának?” vagy „Mit rejt a Várhegy gyomra?” vagy „Mi volt a hídmeseterek feladata?” Ilyen és ehhez hasonló érdekes témáktól olvashatunk a családi útikönyvben. Képek, térképek, fogalomtár stb. színesítik a kötetek oldalait.

Tóth Krisztina: Csavarogjunk együtt! – Malac és Liba

Csavarogjatok Tóth Krisztina szeleburdi, mulatságos főhőseivel a Balaton partján. A nevetés garantált!

„A két karakter akkor lett mesehős, amikor a falunkban sétáltunk, ahol a nyári hónapokat szoktuk tölteni. Mindig benéztünk az udvarokba, és elmondtuk, ki mindenki lakik ott. Ami a gyerekkönyveket illeti, mindig a saját gyerekeim korosztályának tudtam a legkönnyebben írni, mert ezek a szövegek többnyire az otthoni, napi, rögtönzött mesékből nőnek ki. Az is személyes, szülői tapasztalatom, hogy amikor együtt olvasunk, én is azokat a könyveket szeretem a legjobban felolvasni, amelyeket szülőként magam is élvezek.”

Tóth Krisztina – tothkrisztina.hu

Tokody Klára: Mina és Vidi az óriások nyomában

Egy aranyos regény, egy kedves történet és sok-sok izgalom. A nem mindennapi történet biztosan felkelti majd a gyermekek figyelmét és észre sem veszik majd, hogy mennyit tanultak a mese végére.

„A Mina és Vidi az óriások nyomában” című könyv gazdagon illusztrált meseregény, melyben a címszereplő tündérek egy régi balatoni legenda nyomába erednek. Vajon hova tűnhetek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton és az északi hegyek születése? A két tündér útra kel, hogy kiderítsék a rejtélyt. Titkos somogyvári könyvtárban kutatnak, viharba keverednek a Balaton fölött, útbaigazítást kapnak a tihanyi Belső-tóban élő különös kínai bölcs aranyhaltól, víz alatti barlangba merülnek le kukorica- tengeralattjáróval. Ám a sok kaland nincs hiába: a két tündér kideríti a megdöbbentő igazságot az óriásokról.”

Tokody Klára – minaesvidi.hu

A modern technológia világában gyermekeink már magabiztosan kezelik az okos kütyüket, és gond nélkül eligazodnak a műszaki világban. De vajon a természetben is ilyen bátrak és jól informáltak? Ne hagyjuk, hogy feledésbe merüljön a kirándulás élménye, a közös családi kalandok! Szerettessük meg gyermekeinkkel meséken keresztül (akár a fenti mesekönyvek segítségével) az utazást és a kirándulást Magyarországon!

(Fotók: Tokody Klára, Rácz Andrea, Matolcsi Viktória, kiemelt kép: pixabay)
Írd meg véleményed

  • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
    0
Küldés

Látogatók véleményei

REPLY
Cancel
error: Védett tartalom!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.