A Fertő-táj ékkövei – Csodahelyek, amelyeket feltétlenül látnod kell!

Lenyűgöző panoráma, gazdag állat- és növényvilág, történelmi és néprajzi értékek. Egy kirándulás keretében lehetőségünk nyílt megismerni a „Fertő-táj ékkövei” projekt helyszíneit, amelyek a közelmúltban történt fejlesztéseknek köszönhetően még izgalmasabb csodahelyekkel várnak. Mutatjuk, melyek azok az állomások, amelyeket semmiképpen ne hagyj ki, ha a Fertő-tájra látogatsz! 

A Fertő-táj ékkövei projekt – Érdekességek, fejlesztések, helyszínek

A Fertő tó, a környező táj és a települések (azaz a Fertő-táj) 2001-ben kerültek fel az UNESCO világörökségi listájára, melyet a népi építészettel, a gazdag régészeti örökséggel, földművelési hagyománnyal, illetve növény-, és állatvilággal érdemeltek ki. 

A Fertő-táj Ékkövei projekt keretében 6 helyszínen történtek fejlesztések, a cél az volt, hogy a világörökségi helyszín értékeit élményszerű bemutatás keretében ismerjék meg az érdeklődők. 

A Fertő-táj ékkövei
Fertő-táj

A fejlesztések az alábbi helyszíneken és formában valósultak meg:

  • A fertőbozi Gloriette-kilátó és a hozzá vezető lépcső felújítása
  • A fertőhomoki Tájház bővítése
  • A fertőszéplaki Széchényi-kastélyban világörökség központ létrehozása
  • A hegykői „Mariska Néni Háza” turisztikai multifunkciós épület kialakítása
  • A hidegségi Papkert fejlesztése, kapcsolódó járdafelújítás és parkoló létesítése
  • A sarródi Tájház fejlesztése

Csodahelyek a Fertő-tájon, amit mindenképpen látnod kell! 

A study tour során lehetőségünk nyílt arra, hogy végigjárjuk a 6 állomást, amelyet a túra sorrendjében szeretnénk bemutatni. Természetesen a sorrend tetszőlegesen választható! Ráadásul a kirándulást kiegészítheted a fertőrákosi Mithras-szentély, a fertődi Esterházy-kastély és Cziráky Margit Rózsakert, a fertőszéplaki Falumúzeum, és a sarródi Lászlómajor Látogatóközpont felkeresésével! 

Gloriette-kilátó, Fertőboz

A fertőbozi Gloriette-kilátót, amely 187 méteres magasságból tekint le a Fertő-tájra, gróf Széchényi Ferenc építtette 1802-ben József Nádor látogatásainak emlékére. Ha hangulatos kirándulásra vágysz, a Fő utcáról közelítsd meg az építményt! Így ugyan 330 lépcsőfokot kell megmásznod a csodálatos panorámáért, de a lépcsőkön sétálva garantáltan élvezni fogod a friss erdei levegőt. 

Tipp! A kilátóhoz érve megpihenhetsz a kihelyezett padoknál, ahonnan kedvező látási viszonyok mellett a Pozsonyi várig is ellátni. 

Papkert, Hidegség

Olyan helyen sétálgatnál, ahol úgy érezheted, igazi édenkertbe csöppentél? A hidegségi Papkert szakrális és meditatív helyszín, amelynek területén 21 forrás fakad.  Ha van csodahely a Fertő-tájon, a Papkert biztosan az! A a fából készült kis hidak, bájos lépcsők, a kaviccsal bélelt Kneipp-lábmosó, és a sétányt kísérő tavak, illetve fák látványa örök életre szóló élmény. 

Tipp! A hangulatos séta közben érdemes időt szánni a kihelyezett tájékoztató táblákon olvasható információk böngészésére, és a fotózásra is, itt ugyanis lehetetlen rossz képet készíteni! 

Fertőhomoki Tájház, Fertőhomok

A fertőhomoki Tájház különlegessége, hogy a sajátos kultúrájú horvát település múltját és hagyományait interaktív információs felületen, archív felvételekkel és hanganyagokkal mutatja be állandó kiállításain keresztül. 

Az udvaron megnézheted a kültéri kemencét, a pajtát, amelyben a térségre jellemző mezőgazdasági foglalkozások eszközei tekinthetők meg, illetve a pajta mögött helyet kapott egy szabadtéri színpad is. A Tájházban a kihelyezett fotóknak és egy videónak köszönhetően választ kapsz arra is, hogy milyen esküvői hagyományokat őriz a település. 

Mariska Néni Háza, Hegykő

Kaphat egy turisztikai információs pont annál kedvesebb nevet, mint a Mariska Néni Háza? Valószínűleg nem, így ha kerékpárral szeretnéd felfedezni a környéket, biztosan nem fogod elfelejteni a hegykői bicajos bázis nevét. Mindenképpen érdemes ide betérni, mert nem csak a környék felfedezéséhez szükséges információkkal leszel gazdagabb, de abban is segítséget kapsz, hogy a biciklizést hogyan kötheted össze hajózással, vonatozással, vagy akár fürdőzéssel. 

Érdekesség! Az épület tulajdonosa korábban tényleg Mariska néni volt, akinek fontos volt, hogy a házát az önkormányzat közösségi térként, egyfajta turisztikai állomásként hasznosítsa. 

Peisonia Látogatóközpont, Fertőszéplak

A fertőszéplaki Széchényi-kastélyban került kialakításra a Peisonia Látogatóközpont, amely kalandos formában mutatja be a vidék növény-, és állatvilágát, történetét, borkultúráját, régészeti feltárásait és építészetét. A kiállítás minden korosztály számára tartogat izgalmakat. 

A padlón elterülő hatalmas térkép bemutatja a Fertő-táj településeinek elhelyezkedését, egy érintőképernyős felületen pedig kirakhatsz egy puzzle képet, akár közösen is a csemetékkel. A terem közepén helyet kapott egy fából készült „kilátó” is, amely lehetőséget ad arra, hogy letekints innen a Fertő-táj térképére. 

Sarródi Tájház, Sarród

Kíváncsi vagy a gyékényfonás hagyományára, és szívesen megtekintenéd a régmúlt korok régészeti emlékeit, illetve az ipar és a mindennapok használati tárgyait és eszközeit? 

A Tájház udvarában található cséplőgép minden látogató számára igazi kuriózum, ahogyan az ólak, és a trágyadomb is. Az épületben kialakított interaktív kiállításon megnézheted, hogyan festett annak idején egy házi oltár, milyen egy régi hurkatöltő, piszkavas vagy kemence lapát. 

Gyűjtsd a pecséteket, és töltsd le az applikációt!

Mielőtt útnak indulnál, hogy közelebbről is megismerd a Fertő-táj csodahelyeit, szerezd be az Andorid és iOS készülékekre is ingyenesen letölthető World Heritage Passport applikációt, amely idegenvezető alkalmazásként funkciónál! 

Ha a kirándulás során még színesebb élményekre vágysz, kérj a helyszínek egyikén egy Világörökségi útlevelet, ami egy színes kis tájékoztató füzet, melybe pecséteket gyűjthetsz az egyes állomásokon. A pecsétek bájos kis ábrái az adott állomással kapcsolódnak össze, ha pedig már 6 pecsét a birtokodban van, a Peisonia Látogatóközpontban átveheted az értük járó meglepetést is. 

Készen állsz arra, hogy bebarangold a Fertő-tájat?

A Fertő-táj ékkövei

A meglepetéssel kapcsolatban kulisszatitkokat ugyan nem árulhatunk el, de mi nagyon élveztük a pecsétek gyűjtését! Annál is inkább, mert a Fertő-táj Ékkövei túra minden állomása igazán színvonalas fejlesztésen esett/esik át. A látnivalók egytől-egyig érdekesek, értékesek, és a legkevésbé sem sablonosak. 

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes körülnézni »»

Ha szereted a bámulatos panorámát, a friss levegőt, a természeti és néprajzi értékeket, és örömmel felfedeznéd a Fertő-táj csodahelyeit, csináld utánunk a 6 állomásból álló körutat, és gyűjts élményeket! Ezt garantáltan nem fogod megbánni. 


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

(Fotók: Zöld Gábor, Fertő-táj ékkövei)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.