Hajtánypályák Magyarországon – vidám kikapcsolódás kicsiknek és nagyoknak

hajtánypályák Magyarországon

Szívesen kipróbálnád a hajtányozást? Nem csodáljuk, ezek a sínen futó kis kocsik annyira vidáman közlekednek, hogy azonnal kedvünk támad felpattanni rájuk és tenni velük egy kört. Remek program gyerekekkel is, hiszen ők is vezethetnek, méghozzá anélkül, hogy bajuk esne. Mutatjuk, melyek azok a hajtánypályák Magyarországon, ahol motoros, vagy éppen kézi hajtású járgányok várnak.

Mit jelent a hajtányozás?

A hajtány egy kicsi, nyitott jármű, amelynek három, vagy négy kereke van. Síneken halad, emberi erővel vagy kis motorral hajtják. Egykor a hajtányokkal két vonatállomás között közlekedtek, főként a pálya ellenőrzésére használták. Egy hajtányon három vasutas ült, ketten hajtották, egy pedig a pályát vizsgálta.

Sajnos a hajtánypályák Magyarországon nem szaporodnak gomba módra, de ha olyan helyen jársz, ahol kipróbálhatod, érdemes élni a lehetőséggel. Maradandó élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Hajtánypályák Magyarországon

Királyréti Hajtánypálya

A Királyréti Hajtánypálya a Királyréti Erdei Vasút királyréti végállomásától mindössze 2 perces sétára található. A különálló pálya hossza közel 750 méter, amit 4-5 perc alatt tekerhetsz körbe a sínbiciklik segítségével. Egy hajtányon összesen négy fő fér el kényelmesen, ketten hajtják, ketten pedig utasok.

Fontos tudnivaló: Biztonsági öv nincs és a hajtányok nem akadálymentesek. Babakocsi sem fér el rajtuk, de nyugodtan leparkolhatsz a kocsival a füvön, senki nem fogja itt bántani.

Magyar Vasúttörténeti Park hajtánypályája

A parkban a hajtányok szabadtéri kiállítása mellett lehetőség van a régi, emberi erővel működő hajtányok kipróbálására is. A mintegy 400 méteres pályán próbára teheted a kitartásodat a kézi erővel működtetett járművekkel, sőt, nagyobb létszámú csoportok esetén akár hajtányversenyt is lehet rendezni.

A hajtányozáshoz a főépület büféjében válthatsz jegyet.

Oxygen Adrenalin Park, hajtánypálya

Ha nem jártál még az Oxygen Adrenalin Parkban, akkor itt az ideje, hogy felfedezd magadnak a park különleges élményelemeit. Teszteld a bobpályát, vagy a vízi akadálypályát, biztosan legalább olyan hangulatos program lesz, akárcsak a hajtányozás.

A kétszemélyes hajtányokkal körbe tekerheted a katlant, nyomába eredhetsz az Oxygen Expressnek, miközben azon dolgozol tekerés közben, nehogy mások utolérjenek. Kezdődhet a kaland?

Mielőtt útnak indulsz, a park weboldalán érdemes ellenőrizni, hogy aznap melyik élményelem elérhető.

Nagybörzsönyi Hajtánypálya

A Nagybörzsönyi Erdei Vasút a Nagybörzsöny-Kisirtás-Nagyirtáspuszta útvonalon közlekedik, a kisvasút nagybörzsönyi végállomásán lehetőség van kipróbálni a közel 200 méteres hajtánypályát is, melyre az ajándékboltban lehet jegyet váltani.

Kiskunsági Hajtánypálya

Jó hír a hajtányozás iránt érdeklődőknek, hogy a Kecskeméti Kisvasút arra alkalmas, kijelölt szakaszain hajtányozni is lehet. A Kiskunsági Hajtánypálya minden korosztály számára izgalmas időtöltést kínál.

„Most szombaton volt szerencsénk kipróbálni a Kecskeméti Kisvasút hajtány járatát. A teljes vonal Jakabszállás és Kiskunmajsa közt található, mi Bugac és Szank közt utaztunk csak. 1 és 3 éves gyerekekkel voltunk. Mivel ez egy nyitott utazási alkalmatosság, így a hangjától picit megijedtek, de alapvetően élvezték. Én azért idősebb, ovis korosztálytól javasolnám a kipróbálást. Érdekes élmény, minden hónap második szombatján üzemel a kisvasút, így a vonal környéke érintetlen, természetközeli. Nagyon kedves mindenki, aki a helyszínen segítségünkre volt, a kalauzok és masiniszták is. Ők ezt szerelemből csinálják. 😊 Jegyeket érdemes előre megváltani a honlapjukon, ott a pontos menetrend is megtalálható.”

M. Noémi – Gyerekbarát Csodahelyek fb csoport

Érdemes figyelni a közlekedési és nyitvatartási naptárban megjelölt alkalmakat, így te is beírhatod a naptárba ezt a rendhagyó családi programot.

Még több kalandra vágysz?

Gyűjteményeinkben olyan helyekre bukkanhatsz, ahol igazi adrenalinbomba élmények várnak. A cölöpsétányok, függőhidak, libegők és kisvasutak garantáltan mosolyt csalnak az arcodra.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf-Zöld Eszter, Fortepan

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.