Csodahelyek a Mátrában – Kihagyhatatlan látnivalók Galyatető környékén

látnivalók Galyatető környékén

Tudtad, hogy az ország harmadik legmagasabb pontján, Galyatetőn még a nyári meleg is kellemesebb? Mutatjuk, melyek azok a látnivalók Galyatető környékén, ahol hűsítő légmozgás, kristálytiszta levegő és számos program vár.

Galyatető

Galya-tető Magyarország 3. legmagasabb hegycsúcsa, az ugyancsak a Mátrában található Kékes és a Hidas-bérc után. A 964 méter magas csúcsról kapta Galyatető a nevét, a település ma Mátraszentimre része. Népszerű üdülőhely, hiszen klímája és gyönyörű erdei környezete miatt mindig szívesen töltenek el itt időt a gyógyulni és a pihenni vágyó túrázók.

Kodály Zoltán is nagyon szerette a Mátrát, gyakran pihent és alkotott Galyatetőn. Több mint hat évtizeden át járta örömmel a hegyet és az erdőket, miközben népdalokat, és a tájegységben fellelhető gazdag népzenei hagyományokat gyűjtött.

Már az első világháború előtt állt Galyatetőn egy menedékház, 1934 és 1939 között megépült a híres Nagyszálló és vele együtt a kistemplom.

Galyatetőn korábban sípálya is volt, ma is működik az 1980-as évek végén épített Biatlon Centrum a lőtérrel és a sífutó pályákkal, ahol ifjúsági biatlon-világbajnokságot is rendeztek. Galyatető klimatikus adottságai miatt a tél nagy részében alkalmas sífutásra, és egész évben a kirándulók kedvelt úti célja, hiszen számos turistaút érinti, köztük az Országos Kéktúra egy szakasza is.

látnivalók Galyatető környékén
fotó: Lucza Zsolt

Látnivalók Galyatetőn – Varázslatos panoráma, izgalmas kulisszatitkok

Galya-kilátó

Galyatetőn a legfőbb látnivaló a Galya-kilátó, korábbi nevén Péter hegyese-kilátó. 1934-ben épült az eredeti andezittorony a Péter hegyese csúcson és akkoriban a lombkorona fölé magasodva nyújtott páratlan panorámát.

Amikor már nem volt elég magas ahhoz, hogy a fák fölé érjen, megmagasították és megerősítették. A 13 méteres rész ráépítése során a lépcső kívülre került, és biztonságos acélhálóval látták el az épületet.

A kilátó belsejében bivakszállásokat alakítottak ki, a magasba feljutás közben láthatjuk is a színes, kerek ablakokat. A különleges kalandra vágyó turisták akár itt is éjszakázhatnak, páratlan élmény lehet a kilátóból megnézni hajnalban a napfelkeltét.

látnivalók Galyatető környékén
fotó: Lucza Zsolt

A 162 lépcsőfok megmászása után, a 30 méteres magas kilátó tetején lélegzetelállító kilátásban gyönyörködhetünk. Egyedülálló, 360°-os panorámát biztosít a csaknem 1000 méteres magasságban lévő tetőterasz, madártávlatból láthatjuk a Mátra, a Bükk és a Tátra hegyvonulatait. Az ország egyik legismertebb kilátója több díjat is nyert, a különleges felújítási módjával nemzetközi építészeti fórumok elismerését is kivívta.

Az Országos Kéktúra nyomvonalán található újjászületett Galya-kilátó egy kényelmes sétával megközelíthető a Galyatető Turistacentrumtól, ahol étterem és mosdó is rendelkezésünkre áll, valamint parkolni is tudunk.

látnivalók Galyatető környékén
fotó: Lucza Zsolt

Kodály-kápolna, Kodály emlékek

A galyatetői Magyarok Nagyasszonya kápolna Jankó Gyula építész tervei alapján, a híres Nagyszállóval egy időben épült. A jellegzetes, kemény mátrai andezitből készült kiskápolnát a szálloda vendégeinek lelki szolgálatára hozták létre.

Érdekességek

  • Ma leginkább Kodály-kápolnaként ismerjük, hiszen a neves magyar zeneszerző és népdalgyűjtő, Kodály Zoltán sokszor megfordult itt. Kodály második otthonának tekintette Galyatetőt és számos műve a kápolna falai között született meg. 1942-ben itt komponálta a Missa brevist, vagyis a Csendes misét.
  • Érdemes megtekinteni a kápolna csodálatos színes üvegablakait, melyeket Árpád-házi szentek alakjai díszítenek. Két festett üvegablak adományozója Emma asszony, Kodály felesége volt. A templomban ma az a harmónium található, amelyen annak idején gyakran játszott maga Kodály Zoltán is, sőt, többször helyettesítette a gyöngyösoroszi kántort, és tréfásan ezért galyai segédkántornak is nevezte magát.

  • A galyatetői Nagyszálló éveken át volt a pihenőhelye a mesternek, a későbbi négycsillagos Hunguest Grand Hotel Galyában is volt egy Kodály Zoltán emlékszoba régi fotókkal, bútorokkal és szobrokkal berendezve, valamint láthatták a látogatók a nagy fekete zongorát, amelyen egykor a zenetudós is játszott.
  • Kodály emlékét őrzi az országos hírű üdülőhely sétányának elnevezése is, valamint megtekinthetjük a háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző bronzszobrát, melyet a galyatetői katolikus templom előkertjében avattak fel és a templomban látható Kodály-rézdomborművet.
  • Híres zeneszerzőnk Galyatetőn komponálta a Mátrai képek című vegyes karra írt művét is. A szállodához közeli parkban mi magunk is üldögélhetünk a Kodály-fa árnyékában, ahogy azt a zenei óriás is tette egykor.  

Programok és látnivalók Galyatető környékén

A Felső-Mátrában érdemes ellátogatni a következő ismert templomokhoz és csodahelyekhez, egytől egyik érdekes látnivalók Galyatető környékén.

Fallóskút

Magyarország legfiatalabb szent helye, a Mátra legismertebb búcsújáró helyszíne a fallóskúti Mária-kegyhely. A település különleges atmoszférával bír, a zarándokhely csodálatos erdei környezetben található.

Sánta Lászlóné, Klára néni számára többször megjelent a Szűzanya, aki látomások formájában vezette Klára nénit a fallóskúti csodaforráshoz.

Fallóskút (fotó: Deák-Ember Ágnes)

A kápolnát az 1970-es évek végén építették a csodás Mária-jelenés helyszínén. Később készült el a szabadtéri oltár és a kápolna előtti márvány Mária szobor. A zarándokhelyet érinti a Mária út, a környékbeli településekről jelzett turistaúton is el lehet jutni a kápolnához és a közvetlenül előtte található kúthoz.

A “csodatévő” vízért naponta érkeznek zarándokok az ország legtávolabbi pontjairól és a határon túlról is. A kápolna előtt különlegesen szép, egyedi tűzzománc stációkat láthatunk.

Fallóskút sajátossága, hogy 2011-ig (haláláig) itt élt Magyarország egyetlen főállású remetéje, aki szívesen mesélt a kirándulóknak a zarándokhely történetéről.

Három falu temploma

A Felső-Mátra egyik jelképe, legrégebbi temploma, amelyet 1942-ben szenteltek fel. A templom védőszentje Szent István. Az épület alapkövét 1938-ban helyezték el a három falu, Mátraszentimre, Mátraszentlászló és Mátraszentistván között lévő Sztepán-réten, a Kút (Narád)-hegy oldalában. A terméskőből épített templomot művészi tűzzománc stációképek veszik körül.

A templom építésének története érdekes: az elképzelés az volt, hogy a három falunak legyen egy közös temploma, de mivel Mátraszentimre, Mátraszentlászló, Mátraszentistván sehogyan sem tudott megegyezni a pontos helyről, ezért az egri érsek a három falutól közel azonos távolságra lévő pontot jelölte ki.

Mátraszentimre (fotó: Deák-Ember Ágnes)

Az erdőben kirándulni a tiszta mátrai levegőt és a fák kellemes árnyékát élvezve mindig jó program. Ha nem vágyunk hosszú túrára, ezeket a könnyen bejárható útvonalakat írjuk fel magunknak.

Szénégetők útja tanösvény

A Szénégetők útja Mátraszentimréről, a Cserkő bánya pihenőtől indul és a Bőgős-réten ér véget. (Innen a piros kereszt turistaút indul vissza Mátraszentimrére) A túra hossza összesen 2,2 km, ebből kb. 250 méter hosszú a tanösvény, amely a Mátra állat- és növényvilágát, illetve az erdőművelést mutatja be.

Bőgős-rét a Felső-Mátra hangulatos kirándulóhelyszíne, amely kiépített tűzrakóhelyekkel, padokkal, és biciklitárolókkal várja a kirándulókat. Kiválóan alkalmas egy kis piknikezésre, sütögetésre. A tanösvény és a rét kihagyhatatlan látnivalók Galyatető környékén.

Megnézem a tanösvényt >>

Szénégetők útja tanösvény (fotó: Deák-Ember Ágnes)

Vörös-kő kilátó

A Mátraszentlászlón található kis játszótér közelében, a műút másik oldalán induló sárga jelzést követve jutunk el a Vörös-kő hegyen lévő kilátóhoz. Az elnevezés az itt található vöröses színű köveknek köszönhető. A kilátóhoz egy kellemes, rövid túra, alig 500 méternyi séta vezet.

A csigalépcsőn feljutva páratlan körpanoráma tárul elénk, a Mátra csúcsait és bérceit, Galyatetőt, tiszta időben pedig akár a Magas-Tátrát is megcsodálhatjuk.

Látnivalók Galyatető környékén esős/hűvös időben

Mátra Ásványmúzeum

Mátraszentimrén főszezonban minden nap látogatható a Mátra Ásványház Múzeuma és ajándékboltja. A vitrinekben a mátrai ásványokon kívül őslénymaradványok is láthatóak, az egyik teremben kihelyezett mikroszkópok segítségével is tanulmányozhatjuk az apró kincseket.

Az UV kamrában „világító” ásványokat fedezhetünk fel közelebbről, továbbá egy ásványcsiszoló műhely is működik az ásványmúzeum területén, ahol még az aranymosást is kipróbálhatják a gyerekek.

Parádsasvári Üvegmanufaktúra

A több mint háromszáz éves múltra visszatekintő parádsasvári üveggyártást bemutató manufaktúra felkeresése igazi élmény. Magyarországon egyedülálló, hogy a látogatók ki is próbálhatják az üvegfúvást és saját poharat is fújhatnak maguknak. Az interaktív, humoros, idegenvezetéssel kísért üvegfúvó bemutatók egész óránként indulnak.

A Mátra térségének egyik legkedveltebb turisztikai attrakciója egész évben látogatható, előzetes bejelentkezés után.

Ha a környéken járunk, érdemes felkeresni a meseszép Károlyi-kastélyt, a hangulatos Ilona-völgyi vízesést, a Parádfürdői Kocsimúzeumot, a Recski Nemzeti Emlékparkot, és megkóstolhatjuk a híres parádi vizet. Parádsasváron megtekinthető a Kristálygaléria és Kiállítóterem is, mely a hajdani híres üveggyárnak állít emléket.

Befagyott Ilona-völgyi vízesés (fotó: Deák-Ember Ágnes)

Piszkéstetői Obszervatórium

Hazánk legnagyobb és legjobban felszerelt csillagászati megfigyelőhelye a Piszkéstetői Obszervatórium, amely bakancslistás látnivaló Galyatető környékén. A kutatóállomás előzetes regisztráció esetén látogatható, legalább 10, legfeljebb 30 fős társasággal.

Az 1958–1974 között kiépített obszervatóriumban található az ország legnagyobb, tudományos megfigyelésre használt távcsöve, melyet megtekinthetnek a látogatók.

A szakcsillagász által tartott vezetések során rövid sétát tesznek az érdeklődők a telephelyen, ismertetőt kapnak az itt működő, felfedezések ezreit szállító Schmidt-teleszkópról és további kisebb-nagyobb távcsövekről, a csillagászati kutatásokat szolgáló műszerekről, valamint az aktuális kutatómunkáról, az elért felfedezésekről és tudományos eredményekről.

A cél, hogy a látogatók minél szélesebb képet kapjanak a csillagászok munkájáról és a csillagászatról.

10 izgalmas hazai csillagvizsgáló >>

A Piszkéstetői Obsztervatóriumban a kutatóállomás jellege miatt a távcsőbe ugyan nem nézhetünk bele, de az obszervatórium látogatása magában foglalja a telephelyen dolgozó csillagászok lakhelyéül szolgáló főépület, a szakmai könyvtár, a gyönyörű panorámájú társalgó és a laborok, műhelyek megtekintését. A program időtartama 1-1,5 óra. 

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: fotó: Lucza Zsolt – Lucza Zsolt Photography

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.