Top 5 lenyűgöző barlang Budapest környékén

Top 5 lenyűgöző barlang Budapest környékén

Mindig is vonzódtál a hazai barlangok felfedezésének történetéhez? Sosem mondanál nemet egy kalandos barlangtúrára? Máris mutatjuk, melyik az az öt barlang Budapest környékén, amely remek úti cél családi és baráti kikapcsolódáshoz egyaránt.

Top 5 lenyűgöző barlang Budapest környékén

Szelim-barlang, Tatabánya

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található Szelim-barlang jelentős régészeti lelőhely hazánkban, és népszerű barlang Budapest környékén. Felfedezése különleges látnivalókkal, izgalmas járatokkal és bámulatos panorámával ajándékoz meg.

A legmélyebb rétegekből előkerült csontmaradványok és kőeszközök arra utalnak, hogy már 70-80 ezer évvel ezelőtt is ismerte és használta a barlangot a neandervölgyi ősember.

Tatabánya felől a piros jelzést követve érkezünk a barlanghoz, a Turul Emlékmű irányából pedig a Turul tanösvényen közelíthetjük meg a területet.

Jankovich-barlang, Bajót

A Jankovich-barlang egy igen látványos, hatalmas kupolacsarnokkal rendelkező barlang a bajóti Öregkő sziklás oldalában. A barlang igazi ősemberbarlang, a Dunántúl egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye.

A 88 méter hosszú barlang fokozottan védett természeti kincs, amely bármikor szabadon látogatható. Hatalmas, 20 méter magas kupolája 8 méter átmérőjű, a nagy kupolaterem végén található agyaglejtőn keresztül a barlang hátsó termébe jutunk. A legbelső rész mennyezetén előszeretettel tanyáznak denevérek.

A barlang az Országos Kéktúra Bajót és Pusztamarót közötti szakaszán található, Bajót felől gyorsabban megközelíthetjük a kék barlangjelet követve.

Sátorkőpusztai-barlang, Esztergom-Kertváros

A szűk barlangjáratoknak, a kalandos útvonalnak, illetve a hófehér gipsz és kalcitkristályoknak köszönhetően a Sátorkőpusztai-barlang az egyik legkülönlegesebb barlang hazánkban.

A Nagy-Strázsa-hegy délkeleti oldalában található barlangot 1946-ban fedezték fel, a felfedezés nemzetközi viszonylatban is hatalmas geológiai kuriózumnak számított.

A barlangban igen keskeny járatokban kell haladnunk, aki rosszul érzi magát a szűk, zárt helyeken, annak semmiképpen sem ajánljuk a felfedezését.

A barlang legalján található a Kővirágok terme, ahol vakító fehérségben pompáznak a falak. A vastag gipszkérgek, kalciterek, finom gipsztűk, aragonitpamacsok és gipszvirágok között különleges élmény sétálgatni.

A barlangtúra ideje 1,5-2 óra, biztonságos haladásunkat a BEBTE szakavatott túravezetői segítik.

Remete-barlang, Szent Mihály-hegy

A Remete-barlang a Szent Mihály-hegyen található Zebegény és Nagymaros között, szemben Dömössel. A barlang megközelítése igen nehéz terep leküzdésével jár, de a kilátás kárpótol bennünket a fáradalmakért.

A barlanghoz több legenda is kapcsolódik, az egykor itt élő remete alakjához még napjainkban is kötődnek a kirándulók.

  • Ha Zebegényből indulunk, a település főteréről, a Petőfi tértől az S+ jelzést kell figyelnünk, majd a KΩ jelzést követve tehetünk kitérőt egy meredek ösvényen a Remete-barlanghoz.
  • Ha Nagymarosról indulunk, a Szent Kereszt felmagasztalása templomtól a sárga négyzet jelzést kell követnünk, ehhez csatlakozik a sárga sáv jelzés, ez visz a Szent Mihály-hegy felé. A Remete-barlanghoz a sárga barlang jelzés vezet.

Mackó-barlang, Csobánka

A Mackó-barlang, azaz a Kis-kevélyi-barlang az egyik legrégebben feltárt hazai barlang, amely 65 méter hosszú, és egy nagyobb teremből, illetve két rövidebb oldalágból áll.

Érdemes alaposan körbejárni a barlangot, amely szeles idő esetén egy kis menedéket nyújt a kirándulóknak. Előtte egy asztal, és két pad ad lehetőséget a pihenésre.

Figyelj rá! A barlang mellett tilos tüzet rakni, mert a füst kárt tesz a barlang mennyezetén élő barlangi pókokban és denevérkolóniákban.

Csobánka főteréről a piros kereszten kell elindulnunk délkeleti irányba, majd a sárga jelzés és a piros tanösvény vezet a Mackó-barlang bejárathoz.

Barlangtúrák szerte az országban

Még több barlangot írnál fel a bakancslistádra? Mutatjuk azokat a barlangokat, ahova szívesen visszatérnénk még egy-egy túra, vagy városnézés alkalmával:

Böngéssz további barlangok után Csodahelyek Magyarországon Facebook csoportunkban!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Szelim-barlang, fotó: Kristóf-Zöld Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.