Sátorkőpusztai-barlang – Barlangtúra a hófehér kővirágok terméhez

Sátorkőpusztai-barlang

A szűk barlangjáratoknak, a kalandos útvonalnak, illetve a hófehér gipsz és kalcitkristályoknak köszönhetően a Sátorkőpusztai-barlang az egyik legkülönlegesebb barlang hazánkban. Nem félsz a kihívásoktól, próbára tennéd az állóképességed, és örömmel megismerkednél az ország legszebb kristálybarlangjában lakó pelékkel? Akkor mindenképpen vedd fel a listádra a Nagy-Strázsa-hegy népszerű barlangját.

A Sátorkőpusztai-barlang története

A Nagy-Strázsa-hegy délkeleti oldalában található barlangot 1946-ban fedezték fel kőbányászat során, a felfedezés nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is hatalmas geológiai kuriózumnak számított.

A barlang ritka képződményei miatt az ásványgyűjtők és kincsvadászok gyakran portyáztak a területen, feltörték a barlang bejáratát, és igen nagy kárt tettek a gyöngysorszerűen egymásba fűződő fülkefüzérekben, a hévizes formakincsekben és kacskaringózó gipszvirágokban.  

1958-tól a barlang a Benedek Endre vezetésével megalakuló dorogi barlangkutató csoport kezelésébe került, ők gondoskodtak a barlang védelméről. A barlang 1993 óta látogatható a nagyközönség számára is, a Benedek Endre Barlangkutató Egyesület önkénteseinek köszönhetően megismerhetjük a Sátorkőpusztai-barlang izgalmas útvonalát és látnivalóit.

A barlangtúra kihívásai

Sok hazai barlanggal ellentétben a Sátorkőpusztai-barlang bejárata nem látványos, nincs fogadóépület vagy büfé, csupán egy kis vasajtó. Nem is gondolnánk, hogy az ajtó mögött található Magyarország egyik legkülönlegesebb kristálybarlangja.

Bár számos helyen találkozhatunk azzal az információval, hogy a barlangban könnyű a haladás, ne erre alapozzuk a készülődést, mert a barlangban valójában igen keskeny járatokban kell haladnunk. Aki rosszul érzi magát a szűk, zárt helyeken, annak semmiképpen sem ajánljuk a Sátorkőpusztai-barlang felfedezését.

A vasajtó mögött egy információs tábla mesél a barlang múltjáról, innen indul a túra a mélybe. Útközben több helyen kapaszkodókötelek, vaslétrák, beépített lépések segítik a közlekedést, egy hátizsák csak nehezítené a kapaszkodást.

Ahogyan a barlang mélye felé haladunk, tömegesen jelennek meg előttünk a különböző hévizes eredetű ásványkiválások, és ha szemfülesek vagyunk, pelékkel is találkozhatunk. A gömbfülke füzérekben úgy érezhetjük, mintha egy föld alatti labirintusban járnánk.

A barlang legalján található a Kővirágok terme, ahol vakító fehérségben pompáznak a falak. A vastag gipszkérgek, kalciterek, finom gipsztűk, aragonitpamacsok és gipszvirágok között különleges élmény sétálgatni. Ha nem hozunk magunkkal a barlangtúrára telefont, az sem probléma, a látvány önmagáért beszél.

Figyelem! A 10 méteres függőleges létra leküzdése problémát okozhat azoknak, akik a tériszony miatt a magasabb kilátókba sem lépcsőznek fel szívesen.

Miután megismerkedtünk a barlang mélyén rejtőző kincsekkel, érdemes a sziklafalakat felfelé is megmászni, ugyanis több üreggel is találkozhatunk, emellett a panoráma is különleges fentről.

A sziklamászáshoz mindenképpen túracipőben érdemes hozzálátni, könnyű papucsban életveszélyes lehet a kísérlet.

Fontos tudnivalók

  • A barlangtúra ideje 1,5-2 óra, biztonságos haladásunkat a BEBTE szakavatott túravezetői segítik.
  • A barlangban kellemes, 12-14 Celsius-fokos hőmérséklet van, érdemes rétegesen öltözni.
  • A túrához zárt cipő, hosszú alsó- és felsőöltözet szükséges, amiben könnyen tudunk mozogni. Fontos, hogy a cipő megfelelő tapadást biztosítson.
  • A barlangba táskával, hátizsákkal, ékszerrel ne menjünk, a kényelmes és biztonságos haladásról így gondoskodhatunk.  
  • A barlang alapvetően száraz, ám esőben minimális vízbefolyás keletkezhet. 
  • Védősisak nélkül a barlangban nem szabad tartózkodni.
  • A barlangban villanyvilágítás van, de elektromos fejlámpa is használható.
  • Bár a barlangban lehet fényképezni, de csak nagyon óvatosan érdemes, ugyanis mindkét kezünkre szükség lesz a kapaszkodáshoz.
  • A Sátorkőpusztai-barlang és környéke fokozottan védett terület, csak engedéllyel és vezetővel látogatható.

A Sátorkőpusztai-barlang megközelítése

A Sátorkőpusztai-barlang megközelítése nem olyan egyszerű, könnyű eltévedni, főleg ha a Strázsa-hegyi tanösvény felé visz az utunk. Innen már csak néhány perces autóútra található a 117-es út Esztergom-Kertváros és Kesztölc közötti szakaszán található kommunális hulladéklerakóval szemközti parkolóhely. Ha a hulladéklerakónál található parkolót megtaláljuk, jó helyen járunk.

Egyenesen a hegy felé kell elindulni, és bár igen csalóka a Nagy-Strázsa-hegy sziklás oldala, hiszen inkább egy könnyű kis dombnak tűnik, a kitaposott ösvényen jó 20-25 percet kell gyalogolnunk a barlanghoz.

A sziklák alatt található tűzrakóhelytől és a kihelyezett információs táblától már csak néhány perc az út a barlang bejáratáig.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.