Források, barlangok és tanösvények Ajka felett

Ajka

Ajka felett a hegyen található egy varázslatos parkerdő, ahol a források és tanösvények nevei az egykori bányászathoz kapcsolódnak. A Bazaltkarszt tanösvény, a Macska-lik, a Sárcsi-kút vagy a Jószerencsét-forrás mindegyikének külön-külön is érdekes története van. Együtt bejárva ezeket a felszíni formációkat egy olyan időutazásban lehet részünk, amikor még bányászok lakták e vidéket.

Források, barlangok és tanösvények Ajka felett

A Bányászati Múzeum története

Az ajkai parkerdő rejti hazánk első szabadtéri műszaki emlékmúzeumát, amely az itteni szénbányászat műszaki és történeti emlékeit mutatja be. Az egykori állomás épületében kaptak helyet a múzeum legérdekesebb tárlatai, az Ásvány-, Kőzet- és Őslénytár.

Az Ajkai Bányászati Múzeum 1965-ben nyitotta meg kapuit az ország első szabadtéri múzeumaként. Napjainkban az Ármin szállítóakna megmaradt gépházát, az aknaházat, egy kis kovácsműhelyt és az egykori transzformátorházat lehet látogatni.

Az épületeket összekötő utak mentén bányatechnológiai gépek állnak, sőt, itt láthatjuk azt a csillét, amelyben az utolsó szállítmány szenet hozták felszínre 2004-ben. Látogatható a múzeum egyik különlegessége, az 54 méter hosszú, bejárható bányatáró is.

Falevelek és körtúrák Ajka felett

A túránkat a kék kör jelzésen kezdjük, amely meredeken vezet fel a hegytetőre, de szerencsére segíti a feljutást egy természetes „lépcsősor”. Hosszan és egyenesen haladunk a továbbiakban, és hamarosan a Hubertus Erdészeti Erdei Iskolához érünk. A kerítés mellett egy kiépített forrás található, amely padokkal és asztalokkal várja a fáradt vándorokat.

A erdei iskolától induló turistautak piktogramja egy falevelet formáz, a különböző színű levéljelzések a környék legérdekesebbek látnivalóihoz vezetnek.

Mi most a pirosat választjuk, mert ez a Csinger-patak völgye feletti hegyoldalban található Pokol-likhoz kaptat fel, amelyet Savanyú Jóska-barlangnak is szoktak nevezni.

Sétaút a Kab-hegy oldalában

A barlang a Sárcsikúti tanösvény, vagy más néven Köleskepe sétaút első állomása. A sétaút 1999-ben létesült a veszprémi erdészet jóvoltából. A tematikus sétaút a térség élővilágát mutatja be, melynek érdekessége, hogy átmenetet képez a Bakony és a Balaton-felvidék között.

A tanösvény információs tábláin a Déli-Bakonyról, a Kab-hegyről, az erdei életközösségekről és az erdőgazdálkodásról olvashatunk.

A tanösvény névadó forrása meghitt, erdei környezetben található, vizét hangulatos tóvá duzzasztották fel. A vulkanikus kőzetből fakadó forrás mellett pihenőhely, kőtár és vadnyombemutató található.

Bazaltkarszt tanösvény: a víznyelők világa

A sárga háromszög jelzés vezet át a Bazaltkarszt tanösvényre, amely – rendkívül érdekes természeti látványosságai miatt – kiemelkedik a Magas-Bakony TK. tanösvényei közül. Az itteni víznyelők sorát bejáró kék „T”-vel jelzett útvonal egy 400–450 méter magasságú fennsíkon halad keresztül, amely mentén bazalt és a mészkő formációkat egyaránt megcsodálhatunk.

Ezek közül a két leghíresebb bakonyi víznyelőbarlangot, az M1-est és az Öreg-köves barlangot is érinti a turistaút. A barlangok egyébként a Bazaltkarszt tanösvény táblával rendelkező állomásai is.

A Bakony leglátványosabb víznyelőjéhez a kék kereszt jelzés kalauzol el bennünket. A Macska-lik érdekessége a méretein kívül, hogy hóolvadáskor, vagy csapadékos időben látványos vízesés jön létre a barlang szájánál. A barlang a nevét a bejáratáról kapta, ugyanis egyesek szerint egy ásító macska szájához hasonlít.

A 38 méter hosszú és 12 méter mély víznyelő a középső eocén mészkőben képződött, napjainkban pedig a felszínen összegyűlő hóolvadék vizeket és az esőzések eredményeként kialakuló patak vizét vezeti le.

A visszautunk során még érintjük a Jószerencsét-forrást, amely az egykor itt folyó bányászatnak állít emléket. Az időszakos forrás mellett pihenőhely is található. Az Ajkai Bányászati Múzeumig már nem kell letérni a kék keresztről.

A bakonyi túra útvonala

  • Útvonal: Ajkai Bányászati Múzeum – László-forrás (Hubertus-lak) – Pokol-lik – Sárcsi-kút – Bazaltkarszt tanösvény – M1-es víznyelő – Macska-lik – Jószerencsét-forrás – Bányászmúzeum
  • Táv: 13,5 km
  • Szintemelkedés: 200 m

Tipp: Ajkától mindössze 30 percre fekszik Veszprém, a királynék városa. Érdemes felkeresni egy többnapos kikapcsolódás során, ahogyan Tapolca és Balatonfüred hangulatos belvárosát is.

Szállást keresel Ajka közelében?

Itt érdemes nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.