Különleges világ rejtőzik a Miskolctapolca Barlangfürdő kulisszái mögött

Miskolctapolca Barlangfürdő

A Tavas-barlang területén található a Miskolctapolca Barlangfürdő, amely gyógyító barlangi klímájának és termálvizének köszönhetően hazánk egyik rendhagyó fürdőhelye. Vajon mi rejtőzik a kulisszák mögött? Mit tartogatnak számunkra a kemény mészkősziklák?

Száraz lábas túra a Miskolctapolca Barlangfürdő területén

Az Európában egyedülálló barlangfürdő különlegessége, hogy a barlangjáratokban fürdés közben megfigyelhetjük, hogyan vájt magának több százezer év alatt a mészkősziklákba utat a víz. Mivel a meleg karsztvíz sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké, így nem csak a barlangban gyönyörködhetünk, de korlátlan ideig is fürdőzhetünk a vízben.

A Miskolctapolca Barlangfürdő addig sem hagyta unatkozni a vendégeket, amíg karbantartási munkálatok miatt zárva tartott, ugyanis a leállás ideje alatt bakancsos bejárás során, szervezett sétákon lehetett megismerni a barlangi képződményt.

Milyen élményeket tartogat a száraz lábas túra?

A száraz lábas túra népszerűsége annak köszönhető, hogy igazi kuriózum felfedezni a barlangfürdő rejtett arcát – méghozzá száraz lábbal.

A 45 perces különleges túra során lehetőség nyílt arra, hogy az érdeklődők a víz nélküli medencékben sétáljanak, hogy megtekintsék a Miskolctapolca Barlangfürdő vizét adó kutat, a kazánokat, csöveket, illetve a befejezetlen barlangi járatokat és elzárt területeket.

Az idegenvezető kíséretében tett túra közben még több információt kaphattak a fürdő üzemeléséről, ráadásul útközben érintettek egy csodaszép vizű barlangi tavacskát is. A Csodahelyek.hu csapatának tagja, Márk Éva mesés fotói körbevezetnek bennünket a barlangfürdő azon részein, amelyek eddig rejtve maradtak a kíváncsi szemek elől.

5 érdekesség a Miskolctapolca Barlangfürdő történetéről

  • Miskolctapolca már a 13. századtól kezdve fontos szerepet töltött be Miskolc életében. A Miskolctapolca Barlangfürdő területén a 14. század második felétől a 16. század elejéig szerzetesek éltek. A monostor romjai a fürdő bejáratánál állnak.
  • Mivel a barlangban található 30 fokos víz igazi különlegesség, a barlang hasznosítására több terv is létezett.
  • A fürdő 1743-ban már biztosan működött, bár a 18. században az épület állaga romlásnak indult, így 1837-ben indokoltnak látták felújítani azt.
  • Miskolctapolcát 1934-ben minősítették hivatalosan is üdülőhellyé. 1941-ben átadták az új fürdőépületet, amely immár európai színvonalú lett. Érdekesség, hogy az iszapréteg miatt a betonalapot 212 db vörösfenyő cölöpre helyezték rá. Az épületet a további évtizedek során számos alkalommal bővítették.
  • A csarnok üvegtetejének eredeti szerkezete gombnyomásra nyitható és zárható a mai napig.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»

Látnivalók és programok a környéken

Aki többnapos kikapcsolódást tervez Miskolctapolcán, annak a fürdőzés mellett mindenképpen érdemes felkeresni a Jézus Szíve Sziklakápolnát, és a bencés apátság romjait. A Csónakázó-tó partján romantikus sétákat tehetünk, és természetesen csónakázásra is van lehetőség. A Békás-tó meleg vizében gyönyörű vízililiomokat láthatunk.

A tóban található kis sziget a „szerelemsziget” nevet kapta, úgy tartják, hogy aki felkeresi a párjával, többet nem tud elválni tőle. 

Aki szereti az aktív kikapcsolódást, annak remek program lehet a bobozás, és a kalandtúra. A gyerekek kedvence egyértelműen a 2500 négyzetméteres Avalon Park. Miskolctapolca látnivalói és programjai mellett nem szabad kihagyni Miskolc, Lillafüred, és Diósgyőr felfedezését sem.


Képek: Márk Éva

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.