Denevér tanösvény, Denevérmúzeum, barlang – Abaliget látnivalói

Denevér tanösvény

Abaligetről legtöbbünknek az ország második leghíresebb cseppkőbarlangja jut eszébe, pedig a Baranya vármegyei településen több országosan egyedülálló látnivaló is akad. A barlangon kívül itt fekszik az Abaligeti-tó, amelynek egyik része csónakázótó, míg a másik egy közkedvelt horgászhely, emellett Abaligeten található a Denevérmúzeum és a bőregerekhez kapcsolódó tanösvény, a Denevér tanösvény is.

Denevér tanösvény, Denevérmúzeum és Abaliget látnivalói

Abaliget és a barlang története

A Mecsek alján húzódó települést valószínűleg az Aba nemzetség alapította a 11. században, de egyes feltételezések szerint már a kelták is birtokolták a területet. A török időkben a falu elnéptelenedett, csak 1748-ban érkeztek vissza a magyarok, majd később németeket telepítettek be ide. Napjainkban Abaliget felettébb kedvelt turisztikai célpont a híres cseppkőbarlang miatt.

Az Abaligeti-barlang története a török hódítások idejére nyúlik vissza, bár ezekről írásos bizonyíték nem maradt fenn. 1758-ban azonban már megjelenik a forrásokban a barlang, mint a helyi plébános borospincéje, amelynek a neve ekkoriban még Paplik. 10 évvel később egy helyi molnár tárta fel a járatok nagy részét, de a még fel nem fedezett részek kutatása a mai napig folyik.

Az 1800-as évek vége felé már megnyitották a barlangot a látogatók előtt, azóta a cseppkőbarlang kiépített főága már gyalogosan, kényelmesen végigjárható. Az Abaligeti-barlang egyébként a Mecsek leghosszabb járatrendszerével rendelkezik, földalatti értékeit a Duna-Dráva Nemzeti Park védi.

Abaligeti-barlang

Az Abaligeti-tó és a Denevérmúzeum

A barlang bejáratának szomszédságában terül el két festői szépségű tavacska, amelyeket együttesen Abaligeti-tónak szoktak nevezni. Az Abaligeti-barlangból kifolyó vizet 1959-ben duzzasztották fel, így keletkezett a tóegyüttes.

Napjainkban az Abaligeti-tó a horgászok nagy kedvence, mert rengeteg halfaj megtalálható benne. A csónakázótavat gondozott füves és fás környezet öleli körül, a tó a csónakázás mellett lehetőséget nyújt vízibiciklizésre is.

A tó partján áll az ország egyetlen Denevérmúzeuma, amely 2004-ben nyílt meg, és a denevérek világát mutatja be egy tematikus kiállítás keretében.

A múzeumban fotók, makettek, preparált denevérek, számítógépes ismertetők és interaktív térképek láthatóak, de a denevérkutatás történetét és eszközeit is megismerhetjük itt.

Denevér tanösvény

Abaligeten nem csak az Abaligeti-barlang és a Denevérmúzeum foglalkozik a bőregerek életével, hanem a Denevér tanösvény is. Az Abaligeti-tó mellől induló sétaút a cseppkőbarlang környékének élővilágát, karsztjelenségeit és a különböző gazdálkodási módok természetre gyakorolt hatását mutatja be.

A kirándulók három egymásba fűződő, különböző nehézségű körtúra közül választhatnak, amelyekhez vezetőfüzet is kapható az Abaligeti-barlang pénztárában.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»

Denevér tanösvény

Az útvonal bejárásához a denevér piktogrammal jelzett turistautat kell követni. Aki a legnagyobb kört szeretné teljesíteni, annak 5 kilométert kell gyalogolni, míg a legrövidebb séta a tanösvényen 2 kilométeres.

Tipp! Abaliget közelében fekszik Orfű, ha időnk engedi, érdemes az orfűi sárkánymítosz nyomába eredni.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.