Remete-barlang – A Dunakanyar legendás barlangjának panorámája (túra)

Remete-barlangok

A Szent Mihály-hegy barlangja a Dunakanyar egyik csodahelye, amely Nagymaros és Zebegény között várja azokat a vállalkozó kedvű kirándulókat, akik nem ijednek meg a nehéz terepviszonyoktól. A legendás Remete-barlang bámulatos dunai panorámával, friss levegővel és számos kalanddal ajándékoz meg.

Remete-barlang – A Szent Mihály-hegy csodahelye

A barlang története

Régóta szerepel a Dömössel szemben található Remete-barlang a bakancslistádon, de eddig nem gyűjtöttél elég bátorságot ahhoz, hogy megmászd a Szent Mihály-hegyet érte? Sokszor integettél már a dömösi Hajóállomásról a barlanghoz érkező kirándulóknak?

A sziklás hegyoldal rengeteg kihívást tartogat, de a fáradalmakért egyértelműen kárpótol a kilátás.

Tovább a Csodahelyek Dunakanyar Bakancslistához >>

Hajóállomás, háttérben a Szent Mihály-heggyel (fotó: Kristóf Eszter)

Ha a Remete-barlang történetét szeretnénk feltérképezni, valójában többes számot kellene használnunk, hiszen a hegyen kilenc barlangüreg található, melyek emberi kezek munkái. A barlangok zöme sajnos beomlott az idők során.

Egyes források szerint a barlangokban azok a bazilita szerzetesek éltek, akik I. András király idejében telepedtek le a környéken, mások szerint a barlangok római őrhelyként funkcionáltak. Vannak olyan kutatók is, akik a zebegényi bencés apátság maradványait keresték a hegyen. A legvalószínűbb, hogy valamelyik szerzetesrend építőtevékenységének emlékeit láthatjuk a barlangoknál.

A barlanghoz fűződő legendák

A Dunakanyar népszerű barlangjához több legenda is fűződik, ezek közül kettő lett széles körben ismert.

A remete látomása: A legenda szerint Dömösön élt egy szerzetes, akinek látomása volt, hallani vélte a szél fúvásában az angyalok hárfázását. A szerzetes ezt üzenetnek vélte, és a látomás után a Szent Mihály-hegyi barlangba vonult vissza, majd remeteként folytatta az életét.

A remete szamara: Egy másik legenda szerint a dömösi monostorból egy bűnös szerzetes a sziklabarlangba menekült a szamarával. A szamár minden nap vizet szállított a remetének, ám egy nap a gonosz emberek a szamár edényeit kövekkel rakták tele, így a szamarat hamar elsodorta a Duna. A remete a fogadalma miatt nem jött le a hegyről, így szomjan halt.

Remete-barlang, Dunakanyar

A Remete-barlang megközelítése

Nagymarosról és Zebegényből is megközelíthető a Hegyes-tetőn álló Julianus-kilátó, ami a Duna bal partjának egyik legnépszerűbb emelvénye. A Remete-barlang általában ennek a túrának az egyik állomása szokott lenni, bár egy kis kitérőt kell tenni hozzá.

  • Ha Zebegényből indulunk, a település főteréről, a Petőfi tértől az S+ jelzést kell figyelnünk, majd a KΩ jelzést követve tehetünk kitérőt egy meredek ösvényen a Remete-barlanghoz. Kirándulás közben több hangulatos kilátópont vár bennünket.
  • Ha Nagymarosról indulunk, a Szent Kereszt felmagasztalása templomtól a sárga négyzet jelzést kell követnünk, ehhez csatlakozik a sárga sáv jelzés, ez visz a Szent Mihály-hegy felé. A Remete-barlanghoz a sárga barlang jelzés vezet.   
  • A túra közepesen hosszú, a terep nehéz, igen morzsalékos, ezért gyerekekkel nem ajánljuk végigjárni az útvonalat.
  • Kizárólag száraz időben induljunk útnak, az útvonal esős, saras, havas időben balesetveszélyes.
  • Kirándulás közben vízvételi lehetőség nincs, így vizet és elemózsiát is érdemes magunkkal vinni.
  • Kizárólag megfelelő túracipőben, túrázáshoz alkalmas öltözetben vegyük célba a barlangot.
  • A jó kondíció elengedhetetlen ehhez az útvonalhoz, a hátizsákba dobjunk be egy térképet is.

A bámulatos kilátás miatt érdemes fényképezőgépet, vagy telefont magunkkal vinni az útra, itt ugyanis lehetetlen rossz képeket készíteni.

Kihagyhatatlan látnivalók Zebegényben >>

A Remete-barlang panorámája

A Dunakanyar ikonikus barlangja, a Remete-barlang pontosan a Duna kanyarulatában található. A sziklafalban található üregekből láthatjuk az alattunk folydogáló Dunát és a vízen haladó hajókat, Dömös apró házait, a Prédikálószéket, illetve Dobogókő vonulatait is.

A legendás remete barlangjának különlegessége, hogy a kaptató végén úgy érezzük majd, a Pilis látnivalói csupán karnyújtásnyira vannak tőlünk.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a Remete-barlang a Dunakanyar csodahelye, amelyet legalább egyszer érdemes felkeresni annak, aki meg akarja hódítani a térség legszebb kirándulóhelyeit.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


Fotó és videó: Tóth Krisztián

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.