Az Öregkő szirt és a Jankovich-barlang látnivalói

A Csodahelyek.hu olvasója, Bánfi Rita nemrégiben felfedezte Bajót közelében az Öregkő szirt és a Jankovich-barlang természeti kincseit, a kirándulást most olvasói beszámoló formájában mutatjuk meg nektek. Reméljük, hamarosan ti is ellátogattok erre a különleges csodahelyre.

Az Öregkő szirt és a Jankovics-barlang kincsei

Nagyon kellemes meglepetésben volt részünk, egy nem túl megerőltető sétára és egy kis barlangra számítottunk. Ehhez képest folyamatosan, méterről méterre estünk ámulatba a túra során.

Bajótról indultunk, ismeretlen terepen, a kék négyzet egyre szűkebb ösvényén. Az első sziklánál megindultunk meredeken hegynek fel. Ez remek döntésnek bizonyult, mert így a bámulatos panorámájú Öregkő szirt tetejére érkeztünk, amit valószínűleg ki is hagytunk volna, ha előbb találunk rá az utunk céljának kitűzött Jankovich-barlangra, ami egyébként szintén megérdemli a méltatást.

A denevérek hangjukkal és jellegzetes erős szagú guanójukkal is jelét adták annak, hogy ez az ő birodalmuk, illetve további 4 kisebb barlangot találtunk a közvetlen közelében.

A panoráma a barlangoktól sajnos nem látszik. Érdemes rászánni magatokat és felkapaszkodni a sziklás szirtre. Ha valaki a könnyebb verziót kedveli, maradjon a kék barlang jelzésen, itt betonlépcsők és korlát lesz segítségére a barlangokig, és onnan induljon tovább fel Öregkőre. Megéri!

Jankovich-barlang – Hasznos tudnivalók

A Jankovich-barlang igazi ősemberbarlang, a Dunántúl egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye.

  • A barlang hossza 88 méter.
  • Fokozottan védett természeti kincs.
  • Szabadon látogatható.
  • A barlangban nagyszámú denevérkolónia él.
  • A barlang csarnokában tilos a tűzgyújtás, mert a tábortűz koromnyomai örökre ott maradnak a fehér mészkőfalakon. Tűzrakásra a lépcsősor alatti pihenőnél kialakított tűzrakó helyeket szabad használni.

Látnivalók a Jankovich-barlang környékén

Bajóttól 20-30 perces autóútra fekszik Esztergom, a Dunakanyar fővárosának csodahelyei mellett érdemes felfedezni Tata kincseit is. A bajnai Sándor-Metternich-kastély szintén bakancslistás látnivaló Komárom-Esztergom megyében.

További látnivalók a környéken:

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


Képek: Bánfi Rita

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.