Szent István-barlang – Lebilincselő barlangtúra Lillafüred cseppkövei között

A lillafüredi Szent István-barlang különleges szépségéhez kétség sem fér. A cseppkőbarlang termei, a cseppkőalakzatok, és a színvonalas túravezetés olyan emlékezetes élménnyel ajándékoznak meg, hogy már a kijáratnál eldöntöd, egy következő lillafüredi kirándulás alkalmával biztosan visszatérsz ide.  

A Szent István-barlang felfedezésének története

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden fekszik, bejárata a Palotaszállótól nagyjából 500 méterre található.  A barlang felfedezéséhez kedves történet fűződik, mely szerint egy vadászkutya véletlenül beesett a barlangba, és napokig ugatott, mire a helyiek felfigyeltek rá. Kadič Ottokár 1913-ban kötélhágcsóval leereszkedett a barlangba, a barlang egykori elnevezése – Kutya-lyuk – is tőle származik. A barlangtúra során a Kutya-lyukat (azaz azt a helyet, ahol a kutya beesett) is meg lehet tekinteni, ez a barlang természetes bejárata. A kitartóan vonyító kutya megmenekült.

Szent István-barlang – Lebilincselő barlangtúra Lillafüred cseppkövei között
Kutya-lyuk

A barlang feltárását, járóútvonalainak kialakítását 1927-28-ban kezdték meg, később, 1931-ben a Magyar Királyi Erdőkincstár megbízásából további szakaszokat tettek hozzáférhetővé a látogatók számára. A barlangi világítást is ekkor építették ki, továbbá az üregeket, termeket és csarnokokat lépcsőkkel kötötték össze. A lépcsők mellé, illetve a cseppkőcsoportok elé korlátok kerültek.

Sajnos a háborús pusztítás a barlangot sem kímélte, 1955-ben és 1974-ben újítottak fel, az 1989-es rekonstrukció pedig korszerűbbé tette a barlang látogatását. 

Érdekesség! Sokan kíváncsiak arra, hogy ősemberek is laktak-e egykor a barlangban. Mivel a forrásbarlangot az áradások alkalmával többször is elöntötte a víz az évezredek során, így nyilvánvalóan az ősemberek számára sem bizonyult volna ideális menedékhelynek.  

Milyen élményeket tartogat a barlangtúra?

Aki részt vesz egy vezetett barlangtúrán, az több információhoz és élményhez jut, mint remélte. A 30 perces túravezetés során megismerhetjük a Szent István-barlang felfedezésének történetet, illetve a cseppkövek kialakulásáról is közérthető nyelven kapunk tájékoztatást. Külön öröm, hogy a kérdéseink sem maradnak megválaszolatlanul, így semmiképpen sem távozunk majd azzal az érzéssel, hogy rejtve maradtak előttünk a barlang titkai.

Szent István-barlang – Lebilincselő barlangtúra Lillafüred cseppkövei között
Színház terem

A barlangtúra során először a Nagy-terembe jutunk, itt látható az „Anyóstorok„, azaz az „Eróziós-fülke”, illetve a „Mamut-fogsor” is. A következő terem a Kupola-csarnok, amely a barlang legtágasabb csarnoka. Itt található a Megfagyott Vízesés, amely a legnagyobb cseppkőképződmény, a falat kb. 20×15 méteres felületen borítja.

A „Meseország” nevű teremben a Mikulás, Jancsi és Juliska, illetve egy elefánt vár, cseppkőképződmények formájában. Az Oszlopok termében nevezetes képződmény a Rokokó-oszlop és az Egri Minaret nevű cseppkőoszlop, a kiváló akusztikájú Színház teremben pedig felfedezhetjük a zenekari árok előtt a „Karmester” nevű cseppkőképződményt is. 

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes nézelődni »»

Hasznos tudnivalók, fontos információk

  • A túra időtartama 30 perc, a barlang túravezető kíséretében látogatható. A bemutatott szakasz hossza 170 méter, ezt oda-vissza végig sétálják a látogatók. 
  • A barlangban télen-nyáron +10 C hőmérséklet, célszerű ennek megfelelően öltözni. 
  • A túra közben sétautak, korlátok, és lépcsők segítik a közlekedést, a barlang világítása mérsékelt, ám ez a közlekedést nem zavarja. 
  • A cseppkövekhez, illetve más alakzatokhoz tilos hozzáérni. 
  • Fényképezni a túravezető engedélyével lehet, kizárólag vaku használata nélkül, a fény ugyanis árt a cseppköveknek. 
  • A korlátokon átmászni, illetve a barlangban bárhol elbújni szigorúan tilos. Erre a vasrácsok is felhívják a figyelmet. 
  • A Szent István-barlang értelemszerűen nem kutyabarát terület, séta közben babakocsi helyett a hordozókendő használatát javasoljuk.
  • A barlangot jelenleg 8 denevérfaj kb. százhúsz egyede lakja, de nem kell tőlük tartani, mi egyébként sem találkoztunk velük. 
  • Vezetett túrák minden nap egész órakor indulnak, nyári időszakban 9.00 – 17.00 óráig, őszi időszakban 9.00 – 15.00 óráig, téli időszakban pedig 9.00 – 14.00 óráig.

A barlang megközelítése

A Szent István-barlang 25 perces autóútra fekszik Miskolc belvárosától, busszal az út kb. 40 perc. Aki autóval érkezik Lillafüredre, a barlangtól 50 méterre található fizetős parkolóban tudja letenni a kocsit, vagy a Hámori-tó melletti parkolóban. 

A busszal érkezők a barlang melletti buszmegállónál, vagy a Palota Szálló buszmegállónál tudnak leszállni, utóbbitól nagyjából 600 méterre fekszik a barlang. 

Cím: 3517 Miskolc – Lillafüred, Erzsébet sétány

  • Elérhetőségek: +36-46-334-130
  • Jegyárak (2021): felnőtt jegy 1700 Ft/fő, kedvezményes jegy 1200 Ft/fő (2021. ősz)

A Szent István-barlang cseppkövei, és mesés története magával ragadja a látogatót, mi már a barlang bejáratánál éreztük, hogy igazi csodahely vár minket odalent. Nem tévedtünk, Lillafüred barlangja olyan természeti kincs, amely több százezer éves, bámulatosan szép cseppkőemlékeket őrzött meg számunkra. 


Fotók: Zöld Gábor

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.