Túra a Nagybörzsönyi Erdei Vasút mentén

Ha az ország leghangulatosabb kisvasútját keressük, akkor azt a Börzsöny szívébe kell kutatni. Nagyirtáspuszta és Nagybörzsöny között, végig az árnyasban kanyargó sínpálya Magyarország egyetlen csúcsfordítós vasútvonala, a Nagybörzsönyi Erdei Vasút. Érdemes az utazás élményét egy kellemes túrával összekötni, ugyanis a sínek mellett egy érdekes turistaútvonal vezet a hegység szívébe.

A Nagybörzsönyi Erdei Vasút

A kisvasúthálózat eredetileg az Esztergomi érsekség erdőbirtokai között szállította a kitermelt fát az Ipolypásztó – Nagybörzsöny vonalon. A további sínpályák megépülése után az erdőmélyi Kisirtáspuszta lett a vasút központi állomása. 1531-ben készült el a legendás Kammerhof-pálya, amely rekordnak számító, mintegy tizenhárom csúcsfordítóval rendelkezett, és a nehézkes termelés miatti sorozatos műszaki hibák okozták vesztét.

A szobi kőbánya teherautós szállításra történő áttérése után megszűnt a vasúti közlekedés a teljes szakaszon, a pályát pedig szépen lassan elhordták a „fémtolvajok”. Szerencsére Nagybörzsöny önkormányzata meglátta a turisztikai értéket a vasút újraindításában, ezért 2002 óta újra robog a mozdony a híres vonalon.

Menetrend »»

Túra a Nagybörzsönyi Erdei Vasút mentén
Nagybörzsönyi Erdei Vasút

A Hosszú-völgyi-patak mentén

Nagybörzsönyből a hegység belseje felé vezető túránkat érdemes a kisvasút állomás parkolójából kezdeni. Itt múzeum, ajándékbolt és az aprónép számára érdekes hajtánypálya várja az érkezőket. De a település felfedezésére is érdemes egy külön napot rászánni, hiszen itt található a Dunakanyar legszebb Árpád-kori temploma, de hűvös pincék és forró kemencék is hívogatják a járókelőt.

A sétánk során elsőként a sárga sávjelzést kell követni, az ösvény közvetlenül a Hosszú-völgyi-patak mellett halad. A Magas-Börzsöny erdeiből lecsordogáló forrásokból táplálkozó takaros kis vízfolyás igazi patakká cseperedik a faluba érve. A patakocska még egyszer helyet is cserél a kisvonat sínpárjaival, mire Kisírtáspusztára érünk.

Túra a Nagybörzsönyi Erdei Vasút mentén
Hosszú-völgyi-patak

Kisirtáspuszta, a közkedvelt kirándulóhely

Kisirtáspuszta Nagybörzsöny egyik külterülete, de hívhatjuk üdülőövezetnek is, hiszen a településtől mintegy 4 kilométerre fekvő területen több kulcsos ház is áll. Az itt található turistaút-csomópont kedvelt kirándulóhely, mert a Nagybörzsönyi erdei kisvasútra bármikor fel- vagy leszállhatunk Kisirtáspusztán. Az itteni szálláshelyeknek egy szépen karbantartott forrás biztosítja a vízellátást. A Szépasszony-kút mellett padok és egy kereszt is található, az utóbbit a Csongrád-Csanád megyei természetbarátok gondozzák.

Túra a Nagybörzsönyi Erdei Vasút mentén
Kisirtáspuszta

Nagyirtáspuszta – börzsönyi nyugalom

Továbbiakban haladjunk a sárga kereszten, amely egy jól járható széles úton vezet fel Nagyirtáspusztára. Ha igazi börzsönyi nyugalomra vágyunk, akkor ideális választás a Márianosztrához tartozó üdülőközpont. A néhány házból álló turistacsomópont egyébként a hegység legszebb kisvasútjának végállomása is, amely büféje járatidőben mindig nyitva áll. Egyébként itt minden van, ami a turista kényelmét szolgálja, például esőbeálló, tűzrakó hely, padok és hamisítatlan erdei klíma.

Túra a Nagybörzsönyi Erdei Vasút mentén
Nagyirtáspuszta

TIPP: Ha a 6 kilométernyi sétával nem érjük be, akkor lehet kisebb kitérőt tenni tovább a piroson a Vasas-kútig (kb. 500 méter), vagy az Érseki-tisztásra is elgyalogolhatunk (kb. 1500 méter). De Márianosztrára is elroboghatunk innen vasúttal vagy gyalog. Ha az utóbbit választjuk, akkor ugyanannyit kell megtenni, mint Nagybörzsönytől idáig.

5 kihagyhatatlan látnivaló Nagybörzsönyben

  • Szent István templom
  • Bányásztemplom
  • Tájház
  • Antal-féle vízimalom
  • Bárókúti Lovastanya és állatsimogató

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»

A börzsönyi túra útvonala

Nagybörzsöny, kisvasút állomás – Hosszú-völgy – Kisirtáspuszta – Szent Orbán Erdei Wellness Hotel – Nagyirtáspuszta, kisvasút végállomás

  • Táv: 6 km
  • Szintemelkedés: 190 m

Fotók: Tasi Zsolt (www.azalfoldtegedisvar.hu), ©csodahelyek

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.