Szalajka-völgy – csobogó patakok és vízesések világa

Szilvásváradon található az ország legismertebb kirándulóhelye, a halkan csobogó patakok és vízesések világa, a Szalajka-völgy. A terület természeti szépsége elsősorban a különleges mikroklímájú Bükk hegységnek köszönhető, amely minden évszakban más oldalát mutatja. 

Szilvásvárad – otthon a természetben

Szilvásvárad története egészen a kőkorig nyúlik vissza, ezt bizonyítja az Istállós-kői barlangban talált emberi lelet. A település az ókorban többször cserélt gazdát, szarmaták, szlávok és avarok is lakták a vidéket. A település feltehetően a nevét az egykor itt magasodó szláv földvárakról kapta. A terület első írásos említése a 14. századig nyúlik vissza, ugyanis Károly Róbert a Széchyeknek adta a területet, amelyet ekkor Waradként neveztek.

Miután a korona fennhatósága alá került a település a maihoz jobban hasonlító Zylvaswarad nevet kapta. 1389-ben egy írás még megemlíti Éleskő várát, de később a védelem szerepét a környék másik híres vára, a Gerennavár vette át. Az ipari forradalom kitörését követően, a Keglevichek ideje alatt a Szalajka-völgy ipari központ lett. A szénégetés, mészégetés, hamuzsírfőzés mellett üzembe áll az első vasverő hámor, a kőedénygyár, és egy vasolvasztó massa is.

Csobogó patakok és vízesések világa

Az év minden napján sétálhatunk az ország egyik leghíresebb kirándulóhelyének otthont adó völgyben. A Bükk hegység sajátos klímáját adó erdőkben megbúvó katlan a latin sal alcali után szalalkálinak nevezett hamuzsír itteni égetése után kapta a nevét. A Bükki Nemzeti Park bejárataként is számon tartott völgyet belengi az anyatermészet közelsége, és annak, aki képes ezt befogadni, az számtalan csodát fedezhet fel itt. A természeti látnivalókon kívül ipari műemlékeket is rejt a Szalajka-völgy, amelyeket gyalogosan, kerékpárral vagy akár a híres erdei kisvonattal is felfedezhetjük.

10+1 csodahely a Szalajka-völgyben

Szilvásváradi Erdei Vasút

A Szilvásváradi Erdei Vasút 1908-ban kezdte meg működését, Márkus Ágoston egri mérnök tervei alapján megépített keskeny nyomtávon. A gőzüzemű erdei vasutat főként faanyag és mészkő szállítására használták a második világháborúig. 1966-tól azonban már dízelmozdonyok robognak a festői völgyben. A közel 5 kilométeres vonal a Fatelep állomásról indul, a végállomása pedig a Gloriett tisztás, ahol a Fátyol-vízesés is található. További megállók a Tótfalusi-völgy bejárata és a Szalajka-Halastó, az Erdészeti múzeumnál.

Szalajka-völgy
Szilvásváradi Erdei Vasút

Archeopark

A szilvásváradi Archeopark a Bükk hegység ősi múltját, az őskori ember mindennapjait tárja a látogató elé. Az interaktív parkban megtalálható az ősemberbarlang, a kelta rönkház, a bronzkori paticsház, a szkíta jurta, és egy új kőkori fűkunyhó hű makettjei is.

Szalajka-völgy
Archeopark

Vadbemutató kert

A hegység nagy vadjainak otthont adó mini vadaspark a völgy bejáratával párhuzamosan kanyarog. A Vadbemutató kert fő látnivalói a dámszarvas és a hazánkba nem régiben betelepített mufloncsaládok.

Információs ház

A Szalajka-völgy természeti értékeit és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi tevékenységét bemutató Információs ház a kisvasút első megállóhelye közelében, és a vadaskert szomszédságában található. A ház információs pontként is üzemel, ahol térképek, ismertető kiadványok, tanösvény-vezető füzetek és könyvek mellett nemzeti park emblémás ajándékcikkek is kaphatóak.

Szalajka-völgy
Információs ház

Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum

A Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum a „Király-ház” vagy „Bányagrófság”-ként emlegetett műemlék jellegű épület és az erdei vasút Halastavak megállójánál található. Ebben a híres házban kapott helyet a Szilvásváradi Erdészeti Múzeum, amely erdészettel kapcsolatos régi eszközöket, írott és tárgyi emlékeket tár a nagyérdemű elé.

Kárpátok őre szobor

A Kárpátok hágóit őrző éber katona szobra Szalajka-völgy szívében található. A 2,65 méter magas, tölgyfából faragott robosztus katonaalak azonban csak másolat, a szobor eredetije Kolozsváron látható.

Nagy-tó és Felső-tó

Szilvásvárad híres völgyében folyó Szalajka-patakot több helyen megduzzasztották, amely megfelelő hőmérsékletű vizet biztosított a pisztrángtenyésztés számára. A halban gazdag Nagy-tó és Felső-tó is ekképpen jött létre, de napjainkban inkább a kristálytiszta vize és festői szépségű környezete vonzza tekintetünket.

Pisztrángos

Az út mentén sétálva szinte végig találkozhatunk számtalan halneveldével is, ahol különböző életkorú pisztrángokat láthatunk. Szilvásvárad és a Szalajka-völgy neve ugyanis is egyet jelent a Pisztránggal. Az itt élők több mint 100 éve tenyésztik a sebes és szivárványos pisztrángot messze földön ízletes húsa miatt. A völgy területén lehetőség van megkóstolni a bükkfán füstölt ínyencséget számos más helyi fogással együtt.

Szikla-forrás

A völgy egyik ritka kincse egy a barlangon keresztül felszínre törő karsztforrás. A Szikla-forrás már a maga nemébe is páratlan, de kristálytiszta vizével és takaros tavacskájával együtt páratlan harmóniát alkot. A geológiai csodát sem megkóstolni, sem megérinteni nem lehet!

Szabadtéri Múzeum

A Szalajka-völgy folytatásában, a Bélapátfalvára vezető Horotna-völgyben található a nemrégiben felújított szabadtéri múzeum, ahol régi, erdei mesterségek elevenednek meg. Az erdő ölelésében található kiállítás egész évben ingyenesen látogatható.

+1 Szalajka-völgyi vízesés

A Szalajka-völgyi vízesés kis hazánk talán legszebb geológiai képződménye. Nevét a mészkő gátakon, lépcsőkön fátyolszerűen lezúduló patakvíz után kapta. Ez a természet alkotta képződmény a múltban igen varázslatos világot tárt a temérdek ide látogató elé. S mint ha az utóbbi időben Őnagysága megsértődött volna, mert egyre csúnyább arcát mutatja nekünk.

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz nézelődni >>

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.