Mikor van tiszavirágzás? – Kérészek násztánca a Tisza felett

mikor van tiszavirágzás

Régóta tervezed, hogy megnézed a kérészek násztáncát a Tisza felett? Ez az egyedülálló látványosság érdeklődők ezreit csalogatja a folyópartra. Ha tudni szeretnéd, mikor van tiszavirágzás, máris mutatjuk, ráadásul hoztunk néhány érdekességet is, amit érdemes tudnod a kérészekről.

Mikor van tiszavirágzás?

Évente csak egyszer „virágzik a Tisza”, ekkor járják látványos násztáncukat a kérészek a folyó felett. A tiszavirágzás idejét napra pontosan ugyan nehéz meghatározni, de annyi bizonyos, hogy általában június 10. és 20. között szokott megtörténni, méghozzá a késő délutáni, esti órákban. 17-18 óra körül kezdődik, és 19.30 és 20.30 között ér véget.

A rajzás szakaszokra osztható (előrajzás, főrajzás, utórajzás), és kb. 10 napig tart. A kérészek rajzása a meleg, szélcsendes júniusi estéken a leglátványosabb. Volt olyan év, amikor elmaradt a kérészek tánca, a csapadékosabb években pedig július első napjaira tolódhat. 

Tiszavirágzáskor tartják a Tiszavirág Fesztivált Szolnokon.

Mit érdemes tudni a kérészekről?

Kérészünk védett természeti- és tájérték, nem csak hazánkban, de világviszonylatot tekintve is egyedülálló, a tiszavirágzást 2020. május 22-én hungarikummá nyilvánították. A tiszavirágzásról szobor is készült, Szegeden tekinthető meg Farkas Pál Tiszavirágzás szobra, amely üveghullámokon táncolva ábrázolja a kérészeket.

Tiszavirág Ártéri Sétaút >>

Tiszavirágzáskor először a hímek jelennek meg, később követik őket a nőstények. A hímek másodpercek alatt megtermékenyítik őket, a nőstények a folyó közepén szórják el a petéiket. A nőstény kérészek 7-8000 petét ejtenek a víz felszínére, ezek a fenékre süllyedve kezdik meg lárvaéletüket. Igazi különlegesség, hogy a lárvák egyedfejlődése 3-4 évig is eltarthat.

A kérészek násztáncát nevezte el a népnyelv tiszavirágzásnak, amely napjainkban több ezer érdeklődőt csalogat a Tisza vidékére.

Hol látható a tiszavirágzás?

Érdekesség, hogy a tiszavirágzás a Tisza déli szakaszáról indul és a folyásiránnyal szemben halad felfelé a folyón, emellett a Kőrösökön, a Berettyón és a Rábán is láthatóak kérészek.

A Körös-Maros Nemzeti Park és a Hortobágyi Nemzeti Park ajánlása, illetve a Csodahelyek Magyarországon Facebook csoport tagjainak információi alapján az alábbi települések vízpartján érdemes figyelni a kérészek táncát (nagyon örülünk további javaslatoknak is):

  • Szolnok
  • Tokaj
  • Tivadar
  • Tiszainoka
  • Csongrád
  • Tiszafüred
  • Tiszaszőlős
  • Tiszakürti Arborétum
  • Szeged

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


Borítókép: Erik Karits/pixabay.com

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.