Ezt látnod kell! – 5 mesebeli csodahely tengernyi programmal

mesebeli falu, Noszvaj

Nemcsak a hazai nagyvárosok vonzanak, hanem a kisebb települések is? Az alábbi 5 mesebeli csodahely szédítő panorámával, vizes élményekkel, vagy éppen kalandos felfedezőúttal teszi különlegesebbé a látogatást. Neked melyik a kedvenced?

5 mesebeli csodahely tengernyi programmal

Poroszló

Aki a Tisza-tónál keres kikapcsolódást, garantáltan nem fog csalódni a tó körül elérhető programok sokszínűségében. Poroszló az egyik kedvenc településünk, itt található a sokak által ismert Tisza-tavi Ökocentrum, amely kiállításokkal, kilátóval, vízi játszótérrel és más élményelemekkel csalogat.

Az ökocentrum mellett érdemes célba venni a 1,5 km hosszú Tisza-tavi Vízi Sétányt, ami cölöpökre épített pallókon vezet át a nádason. A sétányt motorcsónakkal lehet megközelíteni, ami szintén hangulatos program, akárcsak az evezés.

Ha evezés helyett inkább körbetekernénk a tavat, fontos tudni, hogy a kis kör 64 km hosszú, míg a nagy kör 95 km-es távja a gyakorlottabb túrázók számára ajánlott. Analóg és e-bike bérlésre Poroszlón is van lehetőség.

Nagybörzsöny

Nagybörzsöny nemcsak egynapos, hanem akár többnapos kiránduláshoz is remek úti cél. Az apró, mesebeli csodahely gyerekbarát programokkal, fenséges ízekkel és természetközeli élményekkel várja a család apraja-nagyját.

Aki szereti a hazai kisvasutak hangulatát, annak nagy élmény lesz a zötyögés a Nagybörzsönyi Erdei Vasúton, amelynek végállomásánál hosszabb-rövidebb túrát is tehetünk.

A településen található a képekről már jól ismert, a XIII. század első felében épült Szent István-templom, de van horgásztó, állatsimogató és számos rendhagyó kiállítás is. Mi az összeset feltérképeztük egymás után, majd az emlékezetes börzsönyi lepénnyel zártuk a látogatást.

Tarcal

A Tisza-tó után kanyarodjunk most a Tokaj-Hegyalja települései felé, ahova nemcsak a bor és a szőlő miatt érdemes ellátogatni. A környék számos további látnivalót tartogat az érdeklődők számára, az egyik figyelemre méltó úti cél a Tokajtól csupán 10 perces autóútra fekvő Tarcal.

2015-ben adták át Tarcal emblematikus látnivalóját, a 8,5 méter magas Áldó Krisztus szobrot, amely az Ó-temető feletti dombról vigyázza a települést és annak lakóit. Az 50 tonnás alkotáshoz egy sétány vezet, amely a település központjából indul.

A szoborhoz érve dönthetünk úgy, hogy egy meredek lépcsőn megközelítjük a dombtetőt, vagy leereszkedhetünk a Kopasz-hegy oldalában található különleges színű bányatóhoz is.

Tarcal és Tokaj mellett a közeli Bodrogkeresztúr és Hercegkút is legyen rajta a kirándulós listánkon. Ha már a környéken járunk, nap végén érdemes megkóstolni a helyi borokat is.

Noszvaj

Noszvaj népszerűsége töretlen, Eger közelsége egyáltalán nem vonja majd el a figyelmünket a település látnivalóiról. A noszvaji barlanglakásokat talán már sokan ismerik, a tufakövekbe vájt dombházak a földalatti építészet látványos emlékei. Vigyázat, a parkoláshoz figyeljük a kihelyezett táblákat, mert ha más irányból érkezünk, igen rázós, kátyús utunk lesz.

A barlanglakások felkeresése mellett nagyon ajánljuk a noszvaji tematikus ösvényeket is, a gyerekeket a Sárkányvadász Meseút útvonala, a felnőtteket pedig a Szerelmes Meseút várja.

Vizes élményekhez Noszvaj Síkfőkút részét vegyük célba, itt étterem, büfé és játszótér várja az ide érkezőket, emellett csónakázni is lehet. A noszvaji látogatást egészítsük ki a De la Motte-kastély és a Gazdaház feltérképezésével, és feltétlenül ismerkedjünk meg közelebbről a híres noszvaji lekvárokkal is.

Bakonybél

Ha Bakonybélen járunk, több élményben lesz részünk, mint gondolnánk. A Magas-Bakony erdei között megbúvó település vendégszeretete szinte garancia arra, hogy az itt eltöltött idő kellemes emlékként maradjon meg bennünk. A falut sokan „az ezer éves település” néven emlegetik, ugyanis 1018-ban Szent István király alapított monostort a mai Bakonybél környékén.

Szent Gellért és Szent Günther remeteségének helyét őrzi a Borostyán-kút (Szent-kút) kápolnája a stációkkal valamint a Kálváriával. A kápolna előtt három forrás fakad, amelyeket kőből rakott medencével foglaltak kútházba. Vizük egy tavat táplál.

mesebeli csodahely

A falu központjában található Bakonyi Erdők Házában természetvédelmi és erdészeti gyűjteményt tekinthetünk meg, a Tájház pedig a főként erdőművelésből és famegmunkálásból élő bakonybéliek régi hagyományait, mindennapjait mutatja be.

Aki kirándulni szeretne, annak kiváló úti cél a Bakony legmagasabb hegye, a Kőris-hegy. A tetején álló Vajda Péter kilátó talapzata 709 méterrel emelkedik a tenger szintje fölé. Innen szinte teljes körkilátás nyílik a környékre: látható például a Balaton, tiszta időben pedig az ausztriai Schneeberg és Rax 150 km-re lévő kétezres csúcsait is felfedezhetjük.

A Bakonybéltől nem messze, az erdőrengetegben megbújó Hubertlaki-tó, közismert nevén, a Gyilkos-tó is kihagyhatatlan látnivaló, ahogyan a Köves-hegyi Terasz Kilátó is.

Foglalj szállást és kezdődhet a kaland!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Ingyenes gyerekbarát csodahelyek

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.