A Hubertlaki-tó, avagy a bakonyi Gyilkos-tó legendája

A Hubertlaki-tó Veszprém megyében, Bakonybél közelében, Hubertlakon található. A Bakony mélyén a város zajától távol, az erdő közepén rejtőző tó hosszabb-rövidebb túraútvonalakon egyaránt megközelíthető. Békés, gyönyörű környezet várja a kirándulókat, bármely évszakban is történjen az idelátogatásunk.

A Hubertlaki-tó története

Az 1900-as években a mesterségesen felduzzasztott tó eredetileg vaditatónak készült, és az erdőbirtokos Eszterházy gróf hubertlaki vadászkastélyához tartozott. A kastély sajnos egy tűzvészben leégett, helyére egy, az erdőgazdaság által üzemeltetett kulcsos vadászház épült. Innen nem messze, egy kis völgyben húzódik a tiszta vizű tó, otthont adva a környék gőtéinek és más ritka kétéltűnek.

Hogyan lett a Hubertlaki-tóból „bakonyi Gyilkos-tó”?

A bakonyi Gyilkos-tó nevét az erdélyi Gyilkos-tó után kapta. Hasonlóságuk alapja többek között a víz tükrét megtörő, kiálló facsonkok látványa.

Szent Hubertusz legendája

Hubertlaki-tó közelében találunk egy fa emlékművet, amelyet Szent Hubertusznak, a vadászok védőszentjének állítottak. A legenda szerint az elkényeztetett hercegi sarj Hubert csak a világi örömöknek élt. Egyik Nagypénteken is vadászni indult és egy szarvast látott agancsai között kereszttel. Ez annyira megrendítette, hogy azonnal megtért, püspökké szentelését állítólag maga a pápa végezte.

A Hubertlaki-tó, avagy a bakonyi Gyilkos-tó
Szent Hubertusz tiszteletére állított emlékmű Hubertlakon

A tóban úszni, csónakázni nem szabad, de ha elfáradtunk a szemet gyönyörködtető kirándulás alatt, lehetőségünk van megpihenni a tó körül elhelyezett padokon, vagy akár egy jó szalonnasütésre az itt lévő tűzrakó helyek egyikénél.

Tipp

Bakonyi sétavonatozás: Bakonybél- Gerence-völgy- Hubertlak- Gyilkos-tó- Odvaskő barlang útvonalon különböző időtartamú sétavonatos kirándulásokat is választhatunk.

Hasznos információk

Cím

Ugod, 8564 Ugod, Hubertlaki-tó

Megközelítés

Autóval

Bakonykoppány településen áthaladva az országúton fatábla jelzi jobbra Hubertlakot. Egy erdei sorompóhoz érkezünk, amelyen áthajtani engedéllyel lehet. Itt egy eleinte murvás, majd aszfaltos úton jutunk el a kulcsosházig. Innen tábla jelzi a tavat, amihez a tó turistajelzést követve kb. 700 métert kell sétálnunk a célig.

Fontos! Ez az út egy erdészeti magánút, belépés csak engedéllyel!

A Hubertlaki-tó, avagy a bakonyi Gyilkos-tó
Kulcsosház

Tömegközlekedéssel

Zirc, Rákóczi tér megállóból a 7420-as volánbusszal a Bakonybél, Petőfi utca megállóig utazzunk. Innen több irányba is lehetőségünk van elindulni.

  1. Az egyik: körülbelül 3,5 kilométerre található az Odvaskő hotel, ahonnan egy könnyű sétával a kék kereszt jelzés mentén közelíthetjük meg a Hubertlaki-tavat.
  2. Ha hosszabb túrára vállalkozunk, akkor a Bakonybélben található Hotel Bakonytól indulva a zöld kereszt jelzésen induljunk egészen a kék kereszt találkozásáig, majd azon végig a Hubertlaki-tó irányába. Így egy nagyobb kört tehetünk

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»


Fotók: Bódi Katalin, ©Csodahelyek.hu

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“A Hubertlaki-tó, avagy a bakonyi Gyilkos-tó legendája” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.