Bakonyi biciklitúra a Kőris-hegy – Hubertlaki-tó – Bakonybél útvonalon

bakonyi biciklitúra

Gyakran indulunk kerékpárral kirándulni, most is így tettünk, felkerekedtünk, hogy felfedezzük, milyen egy bakonyi biciklitúra a Kőris-hegy – Hubertlaki-tó – Bakonybél útvonalon. Nem csalódtunk, ráadásul nyakon csíptük az egyik utolsó meleg őszi napot.

A bakonyi biciklitúra útvonala

Minden hazai hegységnek, így a Bakonynak is egyedi hangulata van. A bakonyi biciklitúra Szépalmapusztáról indult, 65km-es e-mtb (mountain bike) túra útvonala a Magas-Bakonyban nagyrészt morzsalékos, murvás emelkedőkön és lejtőkön, vagy sziklás, kidőlt fákkal teli erdőben vezetett.

7 izgalmas túra a Bakonyban >>

Sokan úgy gondolják, hogy egy e-bike túra nem igazi kihívás, azonban azt tudni kell, hogy a szintemelkedést így is megérezni, ráadásul aki sportos programot tervez, nem használja a teljes rásegítést, csak amennyi valóban szükséges.

Szépalmapusztai Ménesbirtok és miniarborétum

A szépalmapusztai Ménesbirtokon egy salzburgi székhelyű állatvédő alapítvány mentett állatai laknak. Több mint 90 ló, 70 kecske és birka, valamint két mangalica lelt a birtokon békés otthonra.

Érdekesség: a világhírű Bécsi Spanyol Lovasiskola három gyönyörű ménje, Bartonia, Fabiola és Theodora is Szépalmán tölti jól megérdemelt pihenését.

Egy miniarborétum is található Szépalmapusztán, a Szépalmai Arborétumot a Pejacsevich grófi család alapította a XX. század elején.

Mindössze 5-10 perc alatt körbejárható, a közepén egy kis kilátó kapott helyet, ahonnan ugyan semmit nem látni, de ettől még érdemes felkapaszkodni a tetejére. Olyan érzés, mintha Aprajafalván járnánk.

A Kőris-hegy tetején

A kerékpárokkal Porván át a Bakony legmagasabb hegyét, azaz a Kőris-hegyet vettük célba. A hegy az azt borító kőriserdőről kapta a nevét. Már messziről is látható a hegy tetején a polgári légtérellenőrző radarállomás fehér kupolás radartornya, amely leginkább egy golflabdához hasonlít.

Az út rázós és meredek volt, de legnagyobb meglepetésünkre igazán hamar felértünk hozzá. Innen már csak 3 perc gyalogosan a Vajda Péter kilátó, amelynek talapzata 709 méterrel van a tengerszint felett.

Vigyázat, a kilátó igencsak mozog, a lépcső pedig nagyon meredek. Tériszonyosoknak nem ajánljuk!

A kilátó a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet védett területéhez tartozik. A háromszintes emelvény tetejéről a Bakony, a Bakonyalja és a Sokoró apró falvait, a Kab-hegy és a Somló jellegzetes alakját, és a Balaton csillogó víztükrét is láthatjuk.

Hubertlaki-tó (Gyilkos-tó)

Újra nyeregbe pattantunk, majd egy 10 km-es murvás rész vezetett Huszárokelőpusztán át a bakonyi Gyilkos-tóhoz, vagyis a Hubertlaki-tóhoz.

Huszárokelőpusztán található a Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola, amely a környezettudatos gondolkodást és magatartást célzó, tapasztalatszerzésen alapuló foglalkozásoknak, túráknak, kirándulásoknak ad otthont.

A bakonyi Gyilkos-tó nevét az erdélyi Gyilkos-tó után kapta. Hasonlóságuk alapja többek között a víz tükrét megtörő, kiálló facsonkok látványa.

Itt szinte mindig találkozni kirándulókkal, most is így volt, a Bakony úgy vonzza az érdeklődőket akárcsak a Dunakanyar, vagy éppen az Őrség. A tó környékén piknikezésre is van lehetőség, akár egy félnapos programot is tervezhetünk itt a családdal.

Bakonybél kincsei

Az izgalmas bakonyi biciklitúra során elhaladtunk a Régi Franciavágási kisvasút nyomvonala mellett, majd onnan Bakonybél felé vettük az irányt. Megálltunk egy réten, ahol egy vadászles mellől meglestük a kis falut, amely hatalmas népszerűségnek örvend a kirándulók körében.

bakonyi biciklitúra
A távolban Bakonybél fekszik

A falutól 1 km-re fekvő kedvelt kirándulóhelyen egy megkapó szépségű kis , a tavat tápláló Borostyán-kút és egy kápolna található, amely a bakonybéli monostor híres lakójának, Szent Gellértnek állít emléket.

Tudtad? A béli monostort alapító Szent Günther és a később vértanúhalált halt Szent Gellért is a közelben töltött remeteségben néhány évet.

bakonyi biciklitúra
Borostyán-kút és a kápolna

A falu központjától néhány perces tekerésre található az Erzsébet-kilátó, ahonnan Bakonybél, és a környező táj szépségében gyönyörködhetünk. A kilátóponthoz vezető út kissé meredek, de megéri felkapaszkodni, még kerékpárokkal is.

Erzsébet-kilátó

Alpesi legelő a Bakonyban

Innen már visszafordultunk Szépalmapusztára, és bár az út igen rázós volt, gyönyörű fák között tekertünk, és az e-bike is remekül bírta a kiképzést.

Alig 3 percre Szépalmapusztától még visszatekintettünk a Kőris-hegyre és a „golflabdára”, a táj olyan szép volt, mintha egy alpesi legelőn nézelődtünk volna.

A Bakony különleges hangulata az egész napunkat átölelte. Ha gyalogos túrára indultok, az útvonal bármely részét járjátok be, garantáltan nem fogtok csalódni. A táv egyébként analóg biciklivel is teljesíthető.

Még több élmény a Bakonyban

Szívesen megismernétek a Bakony legszebb kirándulóhelyeit? Mutatunk néhány úti célt, amit érdemes felírni a bakonyi bakanycslistára.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf-Zöld Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.