Bodrogkeresztúr – Kincsek Tokaj-Hegyalja szívében

Bodrogkeresztúr

Csillogó Bodrog, történelmi atmoszféra, világhírű borok egy helyen, ez Bodrogkeresztúr! A település Tokaj-Hegyalja szívében fekszik, ez hazánk egyetlen borvidéke, ami felkerült az UNESCO Világörökségi Listára.

A szőlészet és borászat évszázados hagyománya itt a mai napig elevenen él. A terület világhírét egy apróságnak köszönheti, a „nemes rothadásnak” nevezett penésznek, a Botrytis cinerea-nak. A gomba és Tokaj-Hegyalja különleges mikroklímájának együttese hozza létre a világszerte ismert aranyló aszú bort.

Bodrogkeresztúr első írásos említése a 13.századból származik, de történelme  több ezer éves múltra tekint vissza. A 20. század hajnalán több ásatás is zajlott területén, melynek során a Dereszla domb gyomrából időszámításunk előtt 1200-ból származó aranykincsek kerültek napvilágra. Egy őskori temető ásatása során pedig ismertté vált a rézkori bodrogkeresztúri kultúra. 

A történelem szerelmesei ma a Keresztúri Kincsestárban találkozhatnak az ásatás leletenyagának egy részével és megcsodálhatják Dereszla Kincsének másolatát is. 

Nagyot ugorva az időben, az 1200-as években épült fel a település római katolikus temploma, amely a Szentföldről származó kőkeresztet rejt, de kihagyhatatlan program a 230 éves református templom is, amelynek templomkertje és parókiája a településen zajló fejlesztéseknek köszönhetően újulhatott meg. 

Érdemes akár gyalog, akár elektromos kisbuszokkal bejárni a település kanyargó utcáit, ahol a múltunk szinte tapintható közelségbe kerül.

A történelem szerelmesei mellett a borkultúra iránt érdeklődők is igazi csemegére bukkanhatnak a számtalan nagy múltú családi pincészet zamatos kínálata között.

A kulináris különlegességek kedvelőit pedig az Acetánia várja, mely a hazai bor és gyümölcsecet készítésének hagyományait mutatja be, a vállalkozókedvűek meg is kóstolhatják a manufaktúra termékeit.

Bodrogkeresztúr rendkívül értékes és változatos természeti környezetben fekszik, számtalan erdei és vízitúra közül választhatnak az aktív pihenés kedvelői.

A Tisza és Bodrog folyók által határolt területen fekszik a hazánkban, sőt egész Európában is egyedülálló Bodrogzug Tájvédelmi Körzet, mely fokozott jelentőségű vízimadár-élőhely.


Fotók: Innotime Hungary Kft.

Szponzorált tartalom.

A projekt a GINOP-7.1.9-17-2018-00027 Bodrogkeresztúr turisztikai attraktivitásának fejlesztése című pályázat keretében valósult meg.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.