Kaán-forrás, Visegrád – van élet a Lajos-forráson túl is

Kaán-forrás, Visegrád

A Dunakanyar rejtett völgyében járva számos csodahely vesz körbe bennünket. Az Apátkúti-völgyben tett kirándulás egyik legkedvesebb állomása a Kaán-forrás, amelynek hűsítő vize télen-nyáron tárt karokkal várja a túrázókat. Gyerekkel, kutyával minden évszakban könnyen elérhető úti cél.

Kaán-forrás – az Apátkúti-völgy forrása

Kétségtelen, hogy a Dunakanyar legnépszerűbb forrása a szentendrei Lajos-forrás, ám a forrásnál számtalanszor ért már bennünket kellemetlen élmény, amikor a kulacsunkkal sorba kellett állnunk, mert sokan egyszerre 40-50 liter forrásvizet töltöttek maguknak kannákba, otthoni fogyasztásra.

A visegrádi Kaán-forrás a Pilis – Visegrádi-hegységben található, és a Lajos-forrással szemben nagy előnye, hogy autóval csupán engedéllyel lehet megközelíteni, így csak gyalogos, vagy kerékpáros kirándulókkal találkozhatunk a környéken.

Tipp: Ha mégis a szentendrei Dömörkapu közelében kirándulnánk, jó úti cél lehet a Kárpát-forrás, amely Pilisszentlászló határában, az országos kék jelzés mentén található.

Kaán-forrás

Az Apátkúti-patak völgye csendes, hangulatos, a kirándulás pedig annyi természeti kinccsel és kalandos látnivalók ajándékoz meg, hogy napokig jóleső érzés visszagondolni a visegrádi forrástúrára.

A Kaán-forrás vize csekély ásványianyagot tartalmazó, ivási célra megfelelő víz, de fontos kiemelni, hogy fogyasztását a Pilisi Parkerdő kizárólag saját felelősségre ajánlja.

A forrás első foglalása 1938-ban készült, második, ma is látható foglalatát 1974-ben Bertényi Miklós erdőmérnök vezetésével készítették.

Ki volt Kaán Károly?

A forrás Kaán Károly erdőmérnökről kapta a nevét, aki a magyarországi természetvédelem század eleji úttörője volt. Kaán Károly előkészítő munkájának köszönhetően 1935-ben megszületett a második erdőtörvény, ez egyben az első magyar természetvédelmi törvény.

Az Országos Természetvédelmi Tanács megalakulása után természetvédelmi területeket és tájvédelmi körzeteket létesítettek.

Kaán-forrás megközelítése

A kirándulószezon hétvégéin a visegrádi Apátkúti-völgy erdei parkolóhelyeit 2021. május 28-ától napi 1000 Ft-os díj ellenében lehet igénybe venni. Ezt természetesen nem kötelező megfizetni, hiszen a halastó mellett egy sorompó állja utunkat, itt pedig dönthetünk akár úgy is, hogy leparkolunk és gyalogosan haladunk tovább.

A halastótól a Telgárthy-rét 1,1 km távolságra található (kb. 10 perc sétára), a Kaán-forrás a Telgárthy-réttől további 1,6 km-re fekszik. Ezt gyalogosan könnyű tempóban 20-30 perc alatt kényelmesen meg lehet tenni, kicsi gyerekekkel számoljunk kicsit többet.

Elhaladunk majd a Pisztrángos-tavak, az Apátkúti vadászház, a Stefánia-híd, és a Kőfolyás mellett, míg meglátjuk a forrást jelző táblát.

Hasznos tudnivalók

  • A Kaán-forrás gyalogos és kerékpáros kirándulók számára minden évszakban ingyenesen látogatható. 
  • A forrás megközelítése az idősebb korosztály és a kisebb gyermekek számára sem tartogat nehézségeket, nincsenek nagy szintkülönbségek, végig aszfaltozott úton lehet haladni.
  • Babakocsival is bátran útnak indulhatunk, csupán a forrásnál zötyögősebb a terep.
  • A kirándulóhely kutyabarát, de a kutyák csakis pórázon sétálhatnak, a vonatkozó szabályok betartásával.  
  • A forrás közelében padok és asztalok várják a kirándulókat, így piknikezére is van lehetőség.
  • A kihelyezett tábláknak köszönhetően bejárhatjuk a környék túraútvonalait.
  • Fontos tudni, hogy a forrás közvetlen közelében nincs mosdó, csak a Telgárthy-réten, ami innen kb. 20-30 perc gyalogosan. 

Pihenőhely a Kaán-forrás mellett

Látnivalók a Kaán-forrás közelében

A Kaán-forrás környéke számos látnivalót tartogat a kirándulók számára, ráadásul egymástól elérhető távolságra. Íme néhány ezek körül, a teljesség igénye nélkül:

Szállást keresel Visegrádon?

Itt érdemes körülnézni >>


Fotók: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.