Gyermekbarát úti cél a Dunakanyar rejtekében – Vár a Bányatető-kilátó!

Bányatető-kilátó Visegrád

A Bányatető-kilátó a Dunakanyarban rejtőzik, Visegrád eldugott, ám annál szebb részén, közel az Apátkúti-völgy látnivalóihoz. A madárcsicsergés, a csend, a nyugalom és a friss levegő garantált, ráadásul jókat beszélgethetünk az erdőben anélkül, hogy meredek szakadékok, hatalmas sziklák, vagy kiadós emelkedők próbára tennék a kitartásunkat.

Gyermekbarát túra a Bányatető-kilátó környékén

A Dunakanyar népszerű kilátói közül néhányat mindenki azonnal fel tud sorolni, ilyen például a Prédikálószék-kilátó, a nagymarosi Julianus-kilátó, vagy akár a Királyréten található Várhegy-kilátó.

A legnépszerűbb kilátók mellett vannak azonban olyan építmények is, amelyekről talán még a térségben élők sem tudják, hol találhatóak pontosan. Ilyen a Bányatető-kilátó Visegrádon. Gyermekbarát úti cél, hangulatos kirándulóhely, ráadásul nem kell turisták ezreivel osztozni a kilátáson.

A legszebb útvonal, amely a Bányatető-kilátó lábához vezet

A 280 méter magas Mátyás-hegy közelében található a 15,45 méter magas Bányatető-kilátó, amelyet 2015-ben emeltek, 320 méteres tengerszint feletti magasságban. A faszerkezetű építmény legfelső kilátószintje 11,2 méteres magasságban helyezkedik el. A kilátót az Apátkúti-völgyből érdemes megközelíteni (nem a Visegrádi Sportcentrum felől), így a tájban és az erdőben is gyönyörködhetünk útközben.

Amennyiben a völgy „bejáratánál” lévő sorompónál hagyjuk az autónkat, végigsétálhatunk az egykor hatalmas népszerűségnek örvendő halastó, a csodaszép Ördögmalom-vízesés, és a kiapadt Magda-forrás mellett. Haladhatunk a betonozott úton is, illetve az út mellett kanyargó Apátkúti-patak partján is, eltévedni nem lehet.

A betonút hossza nem jelent túl nagy távot, kisebb gyerekekkel is könnyedén megjárhatjuk, de a füvészkert melletti parkolóban is letehetjük az autót/motort. A Bertényi Miklós Füvészkert és a Telgárthy-rét találkozásánál lévő játszótérnél találunk mosdót, itt a gyerekek egy kicsit játszhatnak is, innen indulhatunk majd tovább a kilátóhoz.

A hegy felőli oldalon elindulunk a kitaposott ösvényen, majd hamarosan elérkezünk a Spartacus-ösvényhez vezető út táblájáig. Itt nem kanyarodunk erre, hanem követjük tovább a nyomvályús erdészeti utat, ami majdnem a kilátóig visz.

Elhaladunk két rét mellett is, majd egy utolsó kapaszkodó után elérkezünk ahhoz a réthez, amelynek a széléről már látható a kilátó teteje. Bár nincs jelzett turistaút, nem igazán tudunk eltévedni.

A Bányatető-kilátó tövében található tűzrakó- és pihenőhelynél szalonnát is süthetünk, garantáltan remek élmény lesz.

Milyen panorámával vár a kilátó?

Számos helyen olvashatunk arról, hogy a Bányatető-kilátó tetejéről alig-alig élvezhető a panoráma, sőt, a Fellegvárra nem is látni rá. Ez ebben a formában nem igaz. Tavasszal, ősszel és télen kényelmesen rálátni a visegrádi várra, emellett a Dunakanyar és a Börzsöny egy részére is, bár igaz, hogy sajnos a Dunában nem gyönyörködhetünk innen.

A környék ezzel együtt számos természeti kincset tartogat számunkra, az útvonal pedig igazán izgalmas, hiszen nem tartozik a legzsúfoltabb kirándulóhelyek közé.

Érdekesség! A kilátó tulajdonképpen egy függőleges tanösvény, a kihelyezett tábláknak köszönhetően többet tudhatunk meg az erdő szintjeiről, az erdőgazdálkodásról és az erdőről is.

Hasznos tudnivalók

  • A kilátóhoz a Telgárthy-réttől először jól kitaposott, széles ösvény, majd nem betonozott, erősen nyomvályús út vezet, 2-3 meredekebb kaptatóval, amit nem nagy kihívás leküzdeni.
  • A réttől a kilátóhoz kb. 20 perc az út gyalogosan.
  • A túra jellege könnyű.
  • A kilátóhoz vezető útvonalon van vízvételi lehetőség, méghozzá a Telgárthy-réten, és a Kaán-forrásnál is.
  • Az útvonal esős időben különösen csúszós lehet, ezért megfelelő túrabakancs viselését ajánljuk.
  • A környék kutyabarát, de az erdőben igazodnunk kell a kutyasétáltatás szabályaihoz.
  • Az útvonal nem babakocsi-barát hely, babával hordozókendővel biztonságosan lehet haladni. A kisebb, 2-3 éves gyerekek számára talán egy picit nehezebb a túra, de veszélyes részek nem lesznek.
  • A Bányatető-kilátó lépcsői nem magasak, kényelmesen fel lehet kapaszkodni az építmény tetejére, de a gyerekek kezét mindenképpen fogjuk!

Kihagyhatatlan látnivalók a kilátó környékén

A Bányatető-kilátó maximum 1,5-2 órás programot tartogat nekünk, ám érdemes egész napos kikapcsolódást tervezni, ha Visegrádon járunk. Ha visszaereszkedünk az Apátkúti-völgybe, alaposabban is megnézhetjük a legszebb látnivalókat, pl. az Ördögmalom-vízesést, a Kaán-forrást, a Pisztrángos-tavakat, vagy akár a Bertényi Miklós Füvészkertet.

A gyerekek élvezni fogják a füvészkert és a Telgárthy-rét között található játszóteret, sütögetésre és bográcsozásra itt is van lehetőség.

Az Apátkúti-völgyben az erdei parkolóhelyeket 2021. május 28-ától napi 1000 Ft-os díj ellenében lehet igénybe venni. Az autósoknak a parkolójegyet a sorompónál lehet megváltani, a motorosok ingyenesen parkolhatnak továbbra is a völgyben. 

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.