Tar-kő, a Bükk-vidék bámulatos sziklakilátója

Tar-kő, Bükk

A Tar-kő 949 méteres magasságával a Bükk-vidék nyolcadik legmagasabb hegye, ahonnan mesés kilátás nyílik a Bükk belső vidékére. A túra minden évszakban izgalmas kalandokat tartogat, ideális program családi és baráti kiruccanáshoz egyaránt.

Tar-kő – Hazánk 12. legmagasabb hegye

A Tar-kő Magyarország 12. legmagasabb hegye, a Bükki Nemzeti Park területén található kirándulóhely nagy előnye, hogy anélkül élvezhetjük a friss levegőt és a panorámát, hogy turisták százaival kellene osztozni az élményen.

Tar-kő, Bükk

Megközelítés

Ha a Szalajka-völgyből szeretnénk feljutni a sziklakilátóhoz, akkor a völgy bejáratától a Tótfalusi-völgyön keresztül az Olasz-kapuig autóval érdemes menni, innen indul az Olasz-kapui tanösvény. Célszerű megfelelő tapadást biztosító túracipőt választani.

A tanösvény az Olasz kapu – Fekete-sár-rét – Tar-kő – Őserdő – Káposztáskert-lápa – Körös-bérci-barlang – Fekete-sári erdészház – Olasz-kapu útvonalon halad. A kirándulóhelyet a táv miatt nagyobb gyerekekkel érdemes célba venni. Babakocsival nem járható az út.

  • Táv: 10,5 km
  • Időtartam: 4 óra
  • Közepes nehézségű túra

Ha Felsőtárkánytól indulunk, akkor a településtől pár perces autóútra fekvő közismert erdei parkolóból, a Hereg-réttől indulva kezdjük meg a túrát.

Olvasónk, Vargáné Deli Hajnalka így ír a túráról a Csodahelyek Magyarországon Facebook csoportban: A Hereg-rétről indulva kb. 2-2,5 óra alatt sétáltunk fel a Tar-kő magaslatig. Van, hogy könnyebb terepen, de a végén azért kicsit meredekebb volt. Fent a látvány káprázatos volt, mindenért kárpótolt!

Tar-kői-kőfülke

A Tar-kői-kőfülke a Tar-kő csúcsa alatt található, a 18 méter széles, 10 méter hosszú és 2 méter magas kőfülke a sziklafal aljában nyílik, 812 méter tengerszint feletti bejárattal.

Különlegessége, hogy a belsejében 15.000 darabos őslénytani anyagot találtak a kutatók, köztük barlangi hiéna, barlangi oroszlán, ősbölény, kőszáli kecske, és gyökeresfogú pocok maradványait. A kőfülke egykor betyárok rejtekhelye volt.

Látnivalók a kirándulóhely környékén

Tar-kő közelében számos látnivaló várja azokat, akik úgy döntenek, hogy szívesen megismernék a környék kirándulóhelyeit, várait és apró településeit. A Bükkben a Bátor tanösvény, és Felsőtárkány tanösvényei információs táblákkal várják a kirándulókat.

Bükkszentkereszt, Noszvaj és Eger is hangulatos úti cél, akárcsak Szarvaskő vára, a Lázbéri-víztározó és a Kisnánai vár. Ha belefér az időnkbe, egy lillafüredi kitérőt is tehetünk, itt a népszerű látnivalók mellett kerékpáros és gyalogos túraútvonalak ismertetik meg velünk a környék természeti kincseit.

Szállást keresel a Tar-kő közelében?

Itt érdemes nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Vargáné Deli Hajnalka

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.