Bükkszentkereszt – gyógyító falu a Bükkben

Létezik egy aprócska, 1200 fős kis falu a Bükkben, Miskolctól 17 km-re, ahol kristálytiszta levegő, festői környezet, kedves emberek, számos legenda és még több gyógynövény várja a látogatókat. Ez Bükkszentkereszt.

Bükkszentkereszt története

Eredetileg Újhutának hívták (az 1755-ben létrehozott üveghuta miatt), 1940-től viseli a szépen csengő Bükkszentkereszt nevet hazánk egyik legmagasabban fekvő települése. Az üveggyártáson kívül művelt mesterség volt itt a faszén- és mészégetés. A két mesterség közül a faszénégetés Répáshutára tevődött át, még a községben a mészégetés honosodott meg és ma is több családnak nyújt megélhetést. Érdemes felkeresni a mészégető kemencéket, melyek az égetés alatt az erdő sötétjében – mint fénylő gömbök – szép látványt nyújtanak.

bükkszentkereszt

A hegyek által körbe ölelt falu több szempontból is megérdemli a gyógyító jelzőt:

1.     Magaslati levegő kedvező hatása

A tiszta, magaslati levegő kedvezően hat a pajzsmirigy működésére; a levegőkúrával enyhíthetők a bazedov-kór tünetei. Szintén előnyösen hat egyes légzőszervi megbetegedésekre (asztma), ezért a falut szubalpin gyógyhellyé minősítették. A vérszegénység gyógyításában előkúrának javasolják.

2.     Boldogasszony köve

Bükkszentkereszt határában, a Lófő-tisztásnál található egy kultikus hely, amely a néphagyományok szerint gyógyító erővel bír. A helyi monda szerint Krisztus halála után anyja, Mária bánatában a világot járta. Bükkszentkereszt mellett elhaladva ezen a kövön pihent meg, amely felvette ültének formáját. Szűz Mária testétől költözött a kőbe gyógyító erő.

Mivel a települést a 18. században alapították, újkori történetről lehet szó, melynek alapja, hogy a kácsi búcsúra igyekvők itt gyülekeztek, és onnan visszatérve itt pihentek meg. Állítólag nagyon gyorsan kipihenték magukat, ezért gondolták, hogy a kőtől kaptak erőre.

Bárhogy is legyen, a köveket érdemes felkeresni, hiszen gyönyörű természeti környezetben találhatók, már a látványuk is felér egy töltődéssel.

3.     Gyógynövényház és gyógynövénykert

Szabó Gyuri bácsi neve mára összeforrott Bükkszentkereszt nevével, hiszen a bükki füvesember gyógynövényei és teái sokféle betegségre jelentenek gyógyírt. A gyógynövényházban és -kertben gyógyteakóstolás, vásárlás, személyre szabott tanácsadás és gyógynövénytúrák szervezése történik.

Cím: 3557 Bükkszentkereszt, Kossuth utca 33.
Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 9.00-17.00

És itt még nincs vége a látnivalóknak.

Érdemes megnézni

  • a bükki üveghuták ipartörténeti múzeumát és tájházát, amely 1989 júliusában nyílt meg egy 1870 táján épült csordaházban. A több mint 400 darabból álló gyűjtemény zömét az alapító, Balog Sándor gyűjtötte.
  • A gyertyánvölgyi üveghuta rekonstrukcióját
  • Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményt
  • Kosáryné Réz Lola házát
  • IV. Béla emlékművét a Lófő-tisztáson, ahol állítólag utoljára ütközött meg a tatárokkal
  • a kilátót, ahonnan csodás panoráma nyílik a Bükkre és Bükkszentkeresztre
  • és nincs messze a lillafüredi libegő sem

A gyógyító levegő, a gyógynövények és a lélegzetelállító erdei környezet tökéletes harmóniát alkot Bükkszentkereszten. Aki teheti, mindenképp tapasztalja meg maga is!


Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.