Felsőtárkány, a Bükk kapuja – 3+1 izgalmas tanösvény a környéken

Felsőtárkány települést a Bükk kapujának is szokták nevezni, ugyanis innen már csak tényleg egy karnyújtásnyira helyezkedik el a hegység. Ha csak hazánk legnagyobb átlagmagasságú hegyvidékének rövidke felfedezésére van időnk, akkor erre tökéletes választás a Bükki Nemzeti Park területén található „háromkörös” tanösvények végigjárása.

Felsőtárkány, a Bükk nyugati kapuja

Felsőtárkány büszkesége a kristálytiszta tava, amelyet a bővizű sziklaforrás által a 18. század után duzzasztották tóvá. A tóban többek közt a pisztráng és a süllő is megtalálható, ezért is nyerte el a halfogók szeretetét. A kirándulókat a vízfelület partján igényesen kialakított ösvény és kőzetpark (geológiai bemutatóhely) fogadja.

De itt található a Bükki Nemzeti Park „Nyugati kapu” névre hallgató oktató- és látogatóközpontja, amely az itteni nemzeti park bemutatására épült, emellett családi programokkal és szálláshellyel is várja a kikapcsolódni vágyókat. A park munkatársai a főépületben rendezték be a „Karszt és élővilága” című kiállítást, amely feltárja a Bükk hegység geológiai, zoológiai és botanikai értékeit. A látogatóközpont programjai az ide érkező kirándulóknak is kedveznek, hiszen a parkolójából indulva érdekes tanösvényeket is végig járhatunk egy kb. 15 kilométeres séta keretében.

Tanösvények

A leghosszabb – Vár-hegyi tanösvény

Érdemes a leghosszabb sétával kezdeni, ugyanis ez a tanösvény már az első kilométerek után a Vár-hegy gerincére visz fel. Az útvonal olyan földtani formációkkal ismerteti meg a túrázókat, mint a dolomitbánya vagy a radiolarit-sziklák, majd végül egy késő-bronzkori földvárhoz vezet. De mielőtt visszavezetne a tóhoz, érinti a vadregényes Bükk egyik legszebb kirándulóhelyét, a Várkutat és környékét. A 669 méter magas Várhegy és a tövében található forrás a Bükk-hegység egyik legkedveltebb kirándulóhelye, hiszen található itt panzió, kulcsosház, padok és egy Mária szobor is.

A legrövidebb – Kő-közi tanösvény

A Kő-közi tanösvény szintén a látogatóközpont környékéről, a Felsőtárkányi tavat tápláló Szikla-forrástól indul, és a települést Miskolccal összekötő műút által kettészelt sziklaszorosban halad át. Miután a tanösvény 5 bemutató állomását érintettük, és mindent megtudtunk a mészkő titkairól, egy kilátópont elérését követően visszakanyarodik a kiindulópontra.

A legérdekesebb – Barát-réti tanösvény

Ha ennyi nem volt még elég, akkor tovább mehetünk a Barát-réti tanösvényen, amely a Kő-köz keleti végétől indul. A tanösvény táblái többek között kitérnek a környező jurakori agyagpala és radiolarit kőzetek ismertetésére. Az Oldal-völgy elérést követően az útvonal áttér a műút túloldalára, mert az ott álló kereszt jelzi a kartauzi kolostorrom helyét. Az egykori Felsőtárkány területén 1330-1350 között épített kolostort 1526 után a törökök elpusztították, és a földdel tették egyenlővé.

Miután a Bujdosó-kőt megmásztuk, érdemes az Oldalvölgyi-halastóra egy pár percet szánni, hiszen a Felsőtárkányhoz tartozó völgy erdővel szegélyezett, festői szépségű, halakkal teli tavacskái láthatóak itt. Oldal-völgyből a hegytetőn keresztül a sárga jelzésű turistaúton térhetünk vissza a településre.

+ 1 Vörös-kő-völgyi tanösvény

Az erdészet által kialakított és fenntartott Vörös-kő-völgyi tanösvényhez a településről induló kék sávon lehet eljutni. De ha rövidíteni szeretnénk, akkor érdemes a Felsőtárkányból induló kisvasútra felpattanni. A napjainkban is használt kisvasút a Bükk hegység keleti kapujából indul a Felsőtárkányi-tó mellől. Az erdei vonat végállomása Stimecz-ház, ahonnan el lehet jutni a Bükk 900-as csúcsaihoz, de a megálló közelében barlang, forrás és a Vörös-kő-völgyi tanösvény is megtalálható. Az itteni tanösvény hívatott bemutatni a Vörös-kő-völgy jellemző kőzeteit, ezen kívül flóráját és faunáját. A 1,5 kilométer hosszú ösvényen 15 táblán keresztül részletes információkat kapunk a Bükk-hegységről.

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes körülnézni »»


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Felsőtárkány, a Bükk kapuja – 3+1 izgalmas tanösvény a környéken” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. A bejegyzésen felbuzdulva felkerestük Felsőtárkányban a Vár-hegyi tanösvényt de nagyot csalódtunk, ugyan is a tanösvény jelzésen kívül semmilyen ismertető tábla nincs kihelyezve, Se az, hogy hány állomása van a tanösvénynek így azt sem tudtuk biztosan meddig kell elmenni, kört vagy oda-vissza utat teszünk meg. De ez mindegy is hisz semmilyen ismertető tábla nincs sehol így nem nevezném tanösvénynek. Csatolnék fotót de ide most nem tudok.

    Válasz
    • Kedves Ildikó, köszönjük a visszajelzést! Szerzőnk 2018-ban járt a helyszínen, akkor még voltak táblák, ahogy talán a képeken is látszik. Sajnáljuk, hogy 3 év alatt ennyit romlott a tanösvény állapota, mert egyébként tényleg csodás környék! 🙁

      Válasz

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.