Fekete-völgy, Csarna-völgy, erdei vasutak – Gyermekbarát programok a Börzsönyben

Fekete-völgy, Csarna-völgy, erdei vasutak – Gyermekbarát programok a Börzsönyben

A Börzsönyben található Fekete-völgy (Csarna-völgy) felejthetetlen kikapcsolódást ígér, ha kiránduláshoz keresel gyermekbarát úti célt, vagy kipróbálnád az erdei vonatozást. Tarts velünk, mutatjuk, milyen programok és élmények várnak Kemence környékén!  

Fekete-völgy, Csarna-völgy – A Börzsöny háborítatlan nyugalma

A Fekete-völgy vadregényes birodalma ma is háborítatlan, mert bár erre halad a börzsönyi kék jelzés, ez nem tartozik a legnépszerűbb útvonalak közé. Így néhány kirándulóval találkozni csak túrázás közben, a terület háborítatlansága és csendje üdítő látványt és élményt nyújt a forgalmas és zajos hétköznapok után. 

Választhatsz a könnyebb, és a nehezebb útvonalak közül, indulhatsz a Godóvárhoz, a Nagy-Hideg-hegy felé, de akár egy Kemence körtúrát is tehetsz.

A legnépszerűbb útvonalak:

  • Kemence – Magosfa – Csóványos – Szabó-kövek – Rakodó – Hamuház – Csarnavölgy – Kemence (Táv: kb. 15 km)
  • Kemence – Tótok útja – Lopona-fõ – Királyháza – Nagy-Mána – Magosfa – Kemence (Táv: kb. 20 km)
  • Királyháza – Nagy-Oros-bérc – Magosfa – Csóványos – Pogányvár – Rózsa-patak völgye – Királyháza (Táv: kb. 15 km)

Kevesen tudják, hogy egykor több mint 200 kilométeren közlekedett kisvasút a Börzsönyben. Mára a síneknek csak egy része van használatban, de ha szívesen felfedeznéd a kanyargó vonalakat, megteheted, a Fekete-völgyben, más néven Csarna-völgyben ma is sokan választják a kirándulásnak ezt a formáját.

A gyerekek élvezettel ugrálnak a Csarna-patak/Fekete-patak vizében, ráadásul a kisvasút Fekete-völgy végállomásától mindössze 4-5 perc gyalogosan a Fekete kút területe, ahol sütögetésre, piknikezésre is van lehetőség. 

Kemencei Erdei Múzeumvasút – Kisvasúttal a Börzsöny legszebb részén

1913-ban kezdték a ma is meglévő csarnavölgyi vonal építését, a Csarnavölgyi Erdei Vasút kezdetben lóvontatású volt, és a területen termelt faanyag mozgatását, szállítását biztosította. A helyi igények miatt a vonatra később padokat szereltek, amelyeken 6-8 személyt szállíthattak. Érdekesség, hogy az utazóknak a fék kezelése is feladata volt.

A kemencei vonalon 1947-ben közlekedett először motormozdony, de menetrendszerinti járatok ekkor még nem indultak. Faanyagot 1992-ben szállítottak vele utoljára. Sajnos a lezúduló árvízek a hegy belseje felé vezető útvonalat elpusztították, a pálya helyenként több méteres mélység fölött lóg a levegőben. 

Ma a kisvonat, amely a Kemencei Erdei Múzeumvasút nevet viseli, ökoturisztikai célokat szolgál. Kemence – Fekete-völgy között közlekedik, különlegessége, hogy a múzeumvasutat a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület önkéntes munkával üzemelteti. A menetidő 20-25 perc, a zötykölődés élménye pedig felejthetetlen. 

A kemencei végállomáson érdemes megnézni a vasúttörténeti gyűjteményt is, a kiállított járművek, illetve a kovácsműhelyben lévő múzeum érdekes múltidézésre invitál. A program gyerekekkel is remek időtöltés (játszótér is van), a végállomáson ráadásul a hajtánypályát is ki lehet próbálni. 

(Cím: 2638 Kemence, Csarnavölgyi út 45., menetrend és díjszabás ITT elérhető.) 

Hogyan közelítsd meg Kemencét?

  • Autóval/motorral – Kemence Budapesttől 1,5 órás, Váctól 50 perces autóútra fekszik. 
  • Busszal – Autóbusz járatok Vácról szobi átszállással, vagy közvetlenül Szobról indulnak Kemencére. A menetidő 50-60 perc, a táv 30 km. 
  • Vonattal – A településre vonat nem közlekedik. 
  • Kerékpárral – Ha biciklivel szeretnéd megtenni a távot, a Nagymaros-Szob-Letkés-Kemence útvonalon érdemes haladni. A túra a Duna-parton, és a Börzsöny dombjain keresztül vezet, betonozott útvonalon.

Fekete-völgy, Csarna-völgy, erdei vasutak – Gyermekbarát programok a Börzsönyben

Szállást keresel a Csarna-völgy közelében?

Itt érdemes körülnézni »»

Kisvasutak a Börzsönyben – Hol nyílik lehetőség még a vonatozásra?

A Börzsönyben nem csak a Fekete-völgy és a Kemencei Erdei Múzeumvasút nyújt hangulatos vonatos élményeket. További két erdei vasút, és egy Hangyavasút nevű kis szerelvény hívogatja a vonatozni vágyó kirándulókat.

Királyréti Erdei Vasút 

A Királyréti Erdei Vasút Kismaros és Királyrét között közlekedik, menetideje 30 perc (díjszabás és menetrend ITT). A kisvasút nagyon népszerű a kirándulók körében, a vonatozás mellett a környéken érdemes még felkeresni a Királyréti Kirándulóközpontot, a Királyréti tanösvényt, a Hiúz Házat, és természetesen a Várhegy-kilátót. A gyerekek nagy kedvence a Királyréti hajtánypálya, a bátrabb túrázók pedig felkapaszkodhatnak a Csóványosi-kilátóhoz

Nagybörzsönyi Erdei Vasút – Bezina-völgyi Erdei Vasút

A Nagybörzsönyi Erdei Vasút Nagybörzsöny – Nagyirtáspuszta között közlekedik, a menetidő 45 perc. Közlekedik vonat Szob-Nagybörzsöny között is, így akár Szobról is indulhat a kirándulás a Bezina-völgyi Erdei Vasúttal. (díjszabás és menetrend ITT) Ha Szobon jársz, mindenképpen keresd fel a Börzsöny múzeumot, Nagybörzsönyben pedig vár a Nagybörzsönyi Kisvasút tanösvény, a vízimalom, és a Szent István templom

Hangyavasút

A Hangyavasút a Katalinpusztai Látogatóközpont területén közlekedik, menetrend szerint, a hétfő szünnap. A legkisebbek számára izgalmas programnak bizonyul majd a teljes pályán végighaladni, a „hangya méretű” szerelvényeken egyszerre 12 fő utazhat.


A Fekete-völgy, és Kemence garantáltan nagy kedvenced lesz, szinte biztos, hogy visszatérsz még ide vonatozni, kirándulni, vagy csak felfedezni az egykori sínek nyomvonalát. Ha így teszel, számos csodahellyel találkozol majd.

Képek: Kristóf Eszter, Zöld Gábor

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.