Pósteleki Szabadidőpark – Ahol kastélyrom, tavirózsák és őzgidák várnak!

A Pósteleki Szabadidőpark kiváló példája annak, hogy vannak olyan csodahelyek, amelyek rejtve maradnak a kíváncsi szemek elől mindaddig, amíg véletlenül bele nem csöppensz bámulatos világukba. Ha a jövőben Békéscsaba közelében jársz, ide egyenesen kötelező ellátogatnod! 

Látnivalók és programok a Pósteleki Szabadidőpark területén

Kisállat-simogató

A Pósteleki Szabadidőpark parkolójától néhány lépésre található a park bejárata, az utadat egy kisállat simogató keresztezi majd, amelynek hangos lakói azonnal felhívják magukra a figyelmet. 

Jól teszed, ha egy csomag répával érkezel, hálásak lesznek érte – ahogyan a simogatásért is – a lovak, szamarak, kecskék, és a birkák is. A simogató kerítésén egy tábla jelzi, mivel lehet etetni az állatokat, és mit nem adhatsz nekik. A gyerekek imádni fogják az etetést, legalább 15-20 percet szánj a programra. 

Mini vadaspark

A park bejáratánál térkép, és információs tábla jelzi, hogy milyen élmények várják a látogatókat. Alig öt perces séta után máris a mini vadasparkhoz érsz, ahol őzek és szarvasok fogadnak. Bátran simogasd meg őket, örülni fognak neki, ráadásul annyira hozzá vannak szokva a látogatókhoz, hogy azonnal a kerítéshez sétálnak, mindenki legnagyobb örömére.  

Az egykor fényűző Wenckheim-kastély története

A kastélyt, amely 1906 és 1909 között épült, Wenckheim Frigyes építtette lányának, neobarokk stílusban. Wenckheim Krisztina grófnő a 3000 hold nagyságú pósteleki birtokrészt hozományul kapta, amikor feleségül ment gróf Széchényi Antalhoz. A házaspár ezen a birtokon élt négy gyermekükkel, Krisztina a férje korai halála után is a birtokon maradt, egészen 1944-ig. A II. világháború hatalmas pusztítást okozott a kastélyban és a kastélykertben, a kastélyt 1945 után kifosztották, majd az állapota romlásnak indult. 

A neobarokk stílusban épült, egykor impozáns épület francia barokk kertjének már csak az emléke fogadja a látogatókat, ám az uradalom fái még ma is lenyűgöző látványt nyújtanak, a romos kastélyhoz hasonlóan. Az épületre képtelenség csupán romként tekinteni, hiszen még ma is őrzi emlékeit, és egykori eleganciáját.  

Pósteleki Szabadidőpark - Ahol kastélyrom, tavirózsák és őzgidák várnak!
Wenckheim-kastély

Hogyan festett a kastély fénykorában?

A 3 szintes épület villany- és gázvilágítással, illetve vízvezetékkel volt ellátva, és összesen 72 helyiség kapott benne helyet. Az alagsorban voltak a személyzeti lakások, a raktárak, a mosókonyha, a fürdő és a WC, a magasföldszint 28 szobájában a család lakott. Ők 3 fürdőszobán osztoztak, ezeken kívül volt vadász szoba, társalgó és könyvtár is. A szobák falait barna, rózsaszín, zöld és dohányszínű Párizsból hozatott plüss tapéta borította. 

A főbejárat a szalonba vezetett, itt két márványkandalló és lépcsősor kapott helyet. Az első emeleten 18 vendégszobát alakítottak ki. 

A mai Mókus csárdában kapott helyet a főszámadó lakása. A birtok területén lóvontatású gazdasági kisvasút, kistemplom, iskola, orvosi lakás, gőzmalom és lekvárgyár is működött. 

A kastély homlokzatán még ma is látható a Wenckheim és Széchenyi címer helye, a címert a második világháború után verték le. 

Az uradalom parkja és a tó környéke

A fotók tanúsága szerint a kastély mögött korábban halastó – csónakázó tó terült el, míg a kastély elé díszmedencét építettek. Wenckheim Krisztina a rózsák szerelmese volt, a parkban egykor 40.000 rózsatő virított. 

A kastélypark fái között 100 éves kocsányos tölgyekkel, vadgesztenyékkel, ezüsthárssal és platánnal is találkozhatsz, ahogyan a vérbükkök, erdei fenyők, jegenyefenyők, és a gazdag madárvilág is hangulatossá teszi az uradalom parkját. A park területe 1989 óta természetvédelmi terület. 

Bár a kastélytól 3 perces sétára fekvő tó emléket állít az egykori csónakázó tónak, itt csónakázni már nem lehet, a vízpart mégis bájos része a parknak. Békabrekegés, tavirózsák, és egy-egy kacsa teszi még kedvesebbé a közeli kastély romjainak látványát. 

Túraútvonalak, piknikező pontok, játszótér

A Pósteleki Szabadidőpark területe 3 különböző túraútvonallal vár, figyeld a turistajelzéseket, és biztosan nem fogsz eltévedni. Az információs táblák és térképek szintén a segítségedre lesznek, az útvonalakat bejárhatod gyalogosan, kerékpárral, vagy akár lovas hintóval is.  

A kirándulást szívesen kiegészítenéd egy kis piknikezéssel is? A kastély környékén több helyen találsz tűzrakó helyet, padokat, asztalokat és ivóvizes kutat is, a park bejáratánál pedig büfé vár. 

Sajnos a büfé, így pedig a mosdó nincs mindig van nyitva (tapasztalatunk szerint), ezt leszámítva a területen minden nagyon rendezett. Innen 2 percre egy nagy játszótér várja a gyerekeket, a Kemping és a Mókus csárda között.

Információk, cím, nyitva tartás

  • Cím: 5600 Békéscsaba, Pósteleki út 2084
  • GPS: 46.68424,21.19477
  • Facebook oldal
  • A park területe szabadon látogatható, de vihar, vagy erős szél esetén itt tartózkodni tilos.
  • A kastélyromra felmászni tilos és életveszélyes.
  • A hely kutyabarát, de kutyát sétáltatni kizárólag pórázzal és szájkosárral lehet. 
  • A kastélypark természetvédelmi terület, így az állatok és növények épségére fokozottan kell ügyelni.
  • A park gyermekbarát környezet, babakocsival és hordozókendővel is könnyen lehet közlekedni.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»

Miért keresd fel a Pósteleki Szabadidőpark látnivalóit?

Egyrészt azért, mert már maga a terület is csodahely, a kastélyrom, a mini vadaspark, a tó, illetve az őket összekötő sétány pedig órákra elfeledteti veled a szürke hétköznapokat. Az információs táblákon elhelyezett – a Wenckheim családról és a kastélyról készült – fekete-fehér képek látványa pedig visszarepít a kastély fénykorába. Ez pedig valóban páratlan élmény. 


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Kristóf Eszter, Zöld Gábor

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.