10 hazai csillagvizsgáló, amely földöntúli programokkal vár

csillagvizsgáló

Kipróbálnád, milyen egy marsi kanyonban repülni? Örömmel tennél egy űrsétát a Nemzetközi Űrállomás körül? Az alábbi 10 hazai csillagvizsgáló távcsöves bemutatókkal, VR küldetésekkel, tudományos gyűjteményekkel és interaktív feladatokkal teszi különlegesebbé a csillagászati programokat a látogatók számára.

10 hazai csillagvizsgáló, amely földöntúli élményekkel vár

Bükki Csillagda, Répáshuta

A Répáshuta felett található Bükki Csillagda 2022 márciusában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, ezzel ez lett Közép-Európa legmodernebb csillagászati és természetismereti látogatóközpontja. A Csillagda izgalmas látnivalókkal, programokkal és élményekkel várja az érdeklődőket.

Megcsodálnád az égboltot? Az elénk táruló 100 négyzetméteres nagyságú, 4K minőségű látványt négy lézerprojektor biztosítja, a filmek bevezetnek a csillagászat világába és a világűr rejtelmeibe.

A 6,7 méter átmérőjű csillagászati kupola szakvezetéssel látogatható. Napközben egy különleges távcső segítségével figyelhető meg a Nap, míg éjszaka a csillagokat és a bolygókat tanulmányozhatjuk.

A Csillagda „Éltető Napunk” című kiállítása, amely interaktív elemekkel várja az érdeklődőket, bemutatja a csillagok életét, és a különböző csillagtípusokat, emellett a csillagvizsgálóban rendhagyó VR küldetésekben is részt vehetünk. A programra érdemes több órát szánni, mert egy 4 km-es Bolygótúra tanösvény is található a Csillagda területén.

Agóra Tudományos Élményközpont, Debrecen

Debrecenben keresel csillagászattal kapcsolatos programot? Vár az Agóra Élményközpont, ahol a gyerekek interaktív eszközök és kísérletek segítségével kerülhetnek közelebb a tudományhoz.

A mobil digitális planetárium kupolájában teljeskupolás-filmeket vetítenek a csillagok és bolygók életéről, a csillagképekről, az űrkutatás mérföldköveiről és az Univerzumról.

Kipróbálnád, milyen egy naptávcső? A debreceni csillagvizsgáló csillagnéző programjai mellett a Napot, és annak különleges felszíni alakzatait is megtekintheted a naptávcső segítségével.

Pannon Csillagda, Bakonybél

Azok számára, akik érdeklődnek a csillagászati és űrkutatási kiállítások, a csillagászati távcsőpark, és a digitális Planetárium iránt, remek célpont lehet a bakonyi csillagvizsgáló.

A csillagvizsgálóban megtekinthetünk egy kiállított szkafandert, és egy Mars űrszonda másolatát, emellett a tűzgömb-terem is számos érdekességet tartogat. A Pannon Csillagda Planetáriumában 4K felbontású ismeretterjesztő filmek várnak, ha pedig kíváncsiak vagyunk a NASA legfrissebb űrfelvételeire, a szemüveges 3D-s moziterem vetítésein is érdemes részt vennünk.

Piszkéstetői Obszervatórium, Mátraszentimre

Természetesen a Mátra csillagvizsgálójának felkeresése is kihagyhatatlan program, amennyiben érdeklődünk a világűr rejtelmei iránt.

A Piszkéstetői Obszervatóriumban megtekinthetjük az 1 méteres Ritchey–Chrétien rendszerű távcsövet a főtoronyban, emellett számtalan műszer is garantáltan leköti még a kisebb gyerekeket is. A 944 méter magasan fekvő megfigyelőállomáson a szupernóvák, a kis égitestek és a változócsillagok vizsgálatát végzik.

Érdekesség! A csillagászok pihenőhelyét az Oroszlán csillagkép mintájára tervezték.

Ez a csillagvizsgáló elsősorban tudományos kutatási célt szolgál, és azért kiemelten különleges a szerepe, mert világszínvonalú kutatás folyik itt. Így olyan helyen tehetünk látogatást, ahol valódi tudományos kutatás folyik.

Szegedi Csillagvizsgáló, Szeged

Az égbolt bemutatásával és távcsöves megfigyelésekkel teheted érdekesebbé a napod, ha ellátogatsz a Szegedi Csillagvizsgálóba.

A csillagászat és az űrkutatás iránt érdeklődők távcsöves bemutatón vehetnek részt, amelynek keretében az aktuálisan látható bolygókat és csillaghalmazokat is megfigyelhetik.  

Ismeretterjesztő előadásokon is részt vehetünk, ezek témái az exobolygók, az űrutazás, a galaxisok és a fekete lyukak.

Svábhegyi Csillagvizsgáló, Budapest

Részt vettél már valaha egy lézeres csillagképtúrán? Ha nem, akkor éppen itt az ideje! A Svábhegy tetején található Svábhegyi Csillagvizsgáló és Interaktív Csillagászati Élményközpontban megtudhatod, hogyan működnek a távcsőóriások, illetve interaktív 2D és 3D előadásokon is részt vehetsz.

Ha felkeresed a csillagvizsgálót, a napmegfigyelés, a meteoritvizsgálat, az éjszakai bemutatók, illetve a látványkísérletek is számos izgalmat tartogatnak majd számodra.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló 60 cm átmérőjű tükrös távcsöve a Budapest-kupolában
A Svábhegyi Csillagvizsgáló műemlék Budapest-kupolája
Kilátás a Normafáról (Budai hegyek észak felé)

Kecskeméti Planetárium, Kecskemét

A Kecskeméti Planetáriumban közelebbről is megismerkedhetsz a bolygókkal és csillagokkal, ráadásul tájékozódhatsz a legújabb csillagászati és űrkutatási eredményekről is.

Érdemes megnézni az 50 éves planetáriumi vetítő műsorait, emellett a programkínálatban lézershow, távcsöves bemutató és különleges kísérletek is szerepelnek.

Tipp! Méret-, és távolságarányos köztéri szobrok formájában megelevenedik a városban a Naprendszer, így a belvárosból a Planetáriumig vezető 2,5 km-es bolygótúrán is részt vehetsz.

Kecskeméti Planetárium homlokzata
Carl Zeiss analóg planetáriumgép a Kecskeméti Planetáriumban

Uránia Észlelő és Bemutató Csillagvizsgáló, Salgótarján

A salgótarjáni Gedőcz-tetőn áll az Uránia Észlelő és Bemutató Csillagvizsgáló, a háromszintes épületben lencséken keresztül a Hold krátereit, a Jupitert, a Vénuszt és a Szaturnuszt is megfigyelheted.

Kíváncsi vagy a Hold kőzeteire? Megtekintenéd a Newton távcsövet? Érdeklődsz az űrkutatáshoz köthető érmék, üdvözlőlapok, és bélyegek iránt? Akkor a salgótarjáni csillagvizsgáló tökéletes úti cél számodra.

Gothard Tudomány- és Technikatörténeti Állandó Kiállítás és az Obszervatórium, Szombathely

Egy szombathelyi városnézés során mindenképpen bakancslistás program az obszervatórium felfedezése, amely nem csak a kutatók számára tartogat érdekességeket.

A Gothard tudomány- és technikatörténeti kiállítás igazán vonzó a csillagászat iránt érdeklődő látogatók számára, ahogyan a meteoritgyűjtemény is, amely szinte mindegyik meteoritfajtából mutat be példányokat, ideértve a rendkívül ritka holdi, marsi és Vesta kisbolygóról származó mintákat is.

Havonta egyszer, az első negyed holdfázishoz legközelebbi péntek este nyilvános esti észlelést és tárlatvezetést tartanak.

A 60 cm-es távcső kupolája a Gothard Asztrofizikai Obszervatórium kertjében
A Gothard Asztrofizikai Obszervatórium legújabb kupolája, műholdkövető antennája és meteorológiai állomása
Kiállítás Gothard Jenő (1857-1909, csillagász, asztrofotográfus) műszereiből a Gothard Asztrofizikai Obszervatórium látogatóterében

Zselici Csillagpark, Zselickisfalud

Európa első Nemzetközi Csillagoségbolt-parkja a Zselici Csillagpark, ahol megismerheted a rejtelmes Univerzumot közelebbről.

Érdekesség, hogy a park éjszakai és nappali programokkal egyaránt vár, így a távcsöves bemutatók, a csillagnéző túrák és a kiállítások nem mindennapi élményeket tartogatnak.

Nagy kedvenced lesz a planetárium előadótermében található távcsőkupola mellett a 25 méter magas kilátó ötödik emelete is.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Dencs Zoltán

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“10 hazai csillagvizsgáló, amely földöntúli programokkal vár” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Üdvözlet!Székesfehérváron is van egy az Ifiház vagy más néven Szabad Művelődési Központ tetején.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.