Ördög-árok – vadregényes szurdoktúra a Bakonyban

A Bakony vidéke nem szűkölködik vadregényes tájakban. A Cuha-patak völgye a kisgyerekes családok kedvence, a Római-fürdő vízesés az egyik legszebb természeti képződmény hazánkban és a toplistába kívánkozik az Ördög-árok is, amely minden évszakban izgalmas túrát kínál. Mutatjuk, miért!

Az Ördög-árok megközelítése

  • az Ördög-árok megközelíthető Dudar felől a Piros sáv jelzésen
  • a természetvédelem alatt álló szurdok Bakonyoszlopról a piros +, Nagyesztergárról a zöld és a piros sáv jelzésű turistaútvonalakon közelíthető meg
  • Géza-háza felől a Piros+, majd Zöld sáv jelzésen érhető el
  • körtúrát is tehetünk Csesznekről, érintve a Kőmosó-szurdokot és a Kő-árkot (a körtúra hossza kb. 14 km)
  • a lent ismertetett túra a cseszneki temető melletti parkolóból indul és a végig a piros jelzést követve éri el az Ördög-gátat (innen visszafordulva ugyanazon az útvonalon térhetünk vissza Csesznekre) – kb. 12 km
Ördög-árok - vadregényes szurdoktúra a Bakonyban
Ördög-árok

Az „Ördög-árok, a víz és tán a földrengések borzasztó remekműve… vihartól felizgatott kőtenger. Az egész árok medréből háznyi nagyságú sziklák tornyosulnak – itt nem látsz talpalatnyi földet, minden lépted sziklára esik.”

Rómer Flóris (1860)

Túra az Ördög-árokban

Túránk a cseszneki temető melletti parkolóból indul, ahol a piros sáv jelzést követve indulhatunk az Ördög-gát felé.

A kiránduláson garantáltan nem fogunk unatkozik, hiszen végig rendkívül változatás tájakon halad. Első szakasza például földúton, szántóföldek között vezet. Míg bal oldalon egy panorámás legelőt és jó esetben legelésző lovakat láthatunk, addig jobb kéz felől hátrapillantva a távolban a cseszneki vár körvonalai tűnnek fel. A földutat egy erdős rész követi, majd egy tisztásról Bakonyoszlop települést is megcsodálhatjuk. Tovább haladva egy éles balra kanyart követően ereszkedünk le szép lassan az Ördög-árok felé.

Figyelem! Aki ebből az irányból érkezik, számítson egy meredekebb szakaszra, ahol a hegyoldalban csak a fák gyökereibe kapaszkodva lehet csak lejutni az árokba. Ez a rész kellő odafigyelést igényel!

A szurdokvölgyben haladva úgy érezhetjük, mintha egy elvarázsolt erdőben járnák. Hatalmas sziklák, kisebb barlangok és mohás kövek tűnnek fel a fák között és ha szerencsénk van, a patakmederben víz is folyik (ottjártunkkor sajnos teljesen ki volt apadva).

A túra csúcspontja, az Ördög-gát

Ebben a mesebeli környezetben érjük el túránk csúcspontját, az Ördög-gátat (vagy Gizella-átjárót), amely nem csak a Bakony, hanem egész Magyarország egyik legszebb természeti képződménye. A szűk szoros alján egy hatalmas, mohával borított, méretes szikladarab hever (feltehetően lezuhant), a szikla alatt pedig egy tavacska képződött, amelyben kis vízeséssel bukik le fentről a patak (a képeken sajnos vízesés sincs a kiapadt víz miatt).

A völgyet határoló sziklafalban csaknem 50 kisebb-nagyobb fülke, barlang, hasadék bújik meg, közöttük a Bakony legnagyobb barlangja, az Ördöglik.

Érdekesség: Az Ördög-gátnál találkoztunk egy középkorú hölggyel, aki elmesélte, hogy gyerekként sokat jártak ide Dudarról: kirándulásokat, összejöveteleket szerveztek a szorosnál. Visszaemlékezése szerint akkoriban olyan tiszta volt a forrás vize, hogy inni lehetett belőle és gyakran töltötték meg itt kulacsaikat.

Vissza a kiindulási ponthoz

A túra végén visszafordulunk és ugyanazon az útvonalon, a piros sáv jelzésen jutunk el a cseszneki temetőhöz.

Ördög-árok - vadregényes szurdoktúra a Bakonyban
A visszaúton Csesznek felé

Hasznos információk

  • A túra hossza kb. 12 km
  • a fenti túra a Cseszneki temető melletti parkolóból indul és ugyanoda érkezik vissza
  • kényelmes lábbeli, túracipő ajánlott

Szállást keresel a környéken?


Fotók: ©csodahelyek.hu

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.