Farkas-árok – Források és vízesések Óbánya rejtett szurdokában

Farkas-árok

A Kelet-Mecsekben húzódó Farkas-árok kevés figyelmet kap a szomszédos Óbányai-völgy miatt, pedig a Váraljától a Cigány-hegyig tartó szurdok bővelkedik természeti képződményekben. Számos zúgó és kisebb vízesés kápráztatja el a túrázókat.

Farkas-árok, Óbánya rejtett szurdoka

Óbánya és a fazekasság

Óbánya egy apró sváb település a Mecsek erdeinek ölelésében, amely a hírnevét a páratlan szépségű völgyeinek és az itt meghonosodó fazekas mesterségnek köszönheti. A „magyar Svájcként” is emlegetett faluba német hutamesterek és üvegfúvók érkeztek a 18. század elején, akik később, munkájuk megszűnése után fazekasnak álltak.

A település központjában található múzeumban látható a mesterségnek emléket állító kiállítás. A magángyűjtői felajánlásból létrejött gyűjtemény mintegy 150 darab 19-20. századi helybeli fazekasedényből áll. A kerámiák mellett egykori használati eszközök, ruhák, fafaragások, fazekasedények is megtekinthetők a múzeum épületében.

Aki a faluba autóval érkezik, a település bejáratánál két oldalt kialakított parkolóban tudja letenni a járművét, ahol csak hétvégenként kell fizetni a parkolásért. Innen könnyedén eljuthatunk a Jéhn büfével szembeni Fazekas Kiállításhoz a kék jelzést követve.

Kirándulás a Farkas-árok legszebb részén

A falu különös hangulatú, egyetlen utcáját járva rögtön feltűnnek a szépen rendben tartott házporták, legtöbbjükön felújított tornácos parasztházak állnak. Az itteni udvarok mindig rendezettek, némelyik végében pedig láthatóak a hegyoldalba vájt pincék, amelyek a mecsekaljai borászati hagyományokat őrzik.

Az utca vonalát követve meg is érkezünk az Óbányai-völgy bejáratához, de mi most egy másik völgyet fogunk meghódítani, ezért keressük meg a jobbról induló zöld kereszt jelzést. A Pisztrángos vendégházat megkerülő turistaút eleinte meredeken emelkedik, majd a piros sávot elérve már lefelé visz az út.

A sziklafolyosóhoz közelítve a Farkas-árok ölelésében találjuk magunkat, egy kis kitérővel megkereshetjük az egyik oldalvölgyben található Vadvirág-forrást. A völgy egyik legismertebb forrását bányászjelképpel ellátott feliratos kőtömb jelöli, és a Lapátvár oldalában lévő forrásmészkőből tör elő.

Kalán Miska-kútja, Jágerok-kútja, erdei pihenő

A Farkas-árok a Mecsek egyetlen Tolna megyéhez tartozó szurdoka, amely egy igazán romantikus völgy, tele forrásokkal, lépcsőkkel és zúgókkal.

A szépséges völgyben a kereszt jelzés vezet, a forrásokhoz pedig a kör jelzések visznek el.

A rövidke, de annál látványosabb utunk során a Vadvirág-forráson kívül a Kalán Miska-kútja és a Jágerok-kútja kereshető fel. A völgy végét az igencsak romos Váraljai erdészház jelzi, amely szomszédságában információs tábla és egy erdei pihenő szolgálja a túrázókat.

A völgyből a kék négyzet jelzés fog visszakísérni Óbányára, amely enyhe emelkedéssel indít, de aztán megkapó panorámával kedveskedik. A település temetője mellett is elhalad a turistaút, és végül a 19. század közepén emelt, középkori alapokkal rendelkező templomnál lyukadunk ki.

A Mecseki túra útvonala: Óbánya – Pisztrángos vendégház – Vadvirág-forrás – Farkas-árok – Jágerok-kútja – Váraljai erdészház – Óbánya, Táv: 8,5 km, Szintemelkedés: 350 m

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz nézelődni »»


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.