Csondró-völgy, Tardona – Lépkedj Jókai lábnyomában a Bükkben!

Csondró-völgy

A turisták előszeretettel látogatják Tardona környékének jelzett útjait, hiszen a falu fölé magasodó Örvény-kő, a Dédesi-várhegyek és az Északi-Bükk számos csúcsa is elérhető innen. Ritkán háborgatott völgyekben igen gazdag a környék, a Nagy-szállás-völgy és a Csondró-völgy szépségükben felveszik a versenyt a hegység híresebb társaival.

Nagy-szállás-völgy, Csondró-völgy – A Bükk rejtett csodahelyei

Jókai Mór „rejtekhelye”

A Bükk északnyugati lábánál fekvő Tardona többek között arról híres, hogy itt található az ország egyik legjelentősebb Jókai emlékhelye, a Jókai Mór Emlékszoba.

„Lábam alatt, az előtérben,

a bükkfák koronáiból alkotott sötétség,

s ahol ez végződik, egy mosolygó zug,

közepén a kis Tardona

füstölgő kéményű, elszórt házikóival”

Jókai Mór eképpen vélekedett Tardonáról, amikor az 1848-49-es szabadságharc után néhány hónapig itt rejtőzködött. A költő itt tartózkodásának állít emléket a református templommal szemben található Tájházban a Jókai Mór Emlékszoba.

Jókai Mór Emlékszoba

Az 1900-as évek elején épült iskolában napjainkban a költő kéziratai, korabeli kiadású könyvei, és életrajzi kapcsolódású tárgyai láthatóak. A tájházban pedig a falu lakóinak régi berendezései, használati tárgyai, és a paraszti élet emlékei vannak kiállítva.

A Tájháztól már be lehet kapcsolódni a piros sávval jelzett turistaútba, amely az Északi-Bükk felé kacsingat, és a mostani utunkat is ezen indítjuk majd el.

Tardona oszlopcsarnoka

A faluból kivezető úton a környék egyik legkülönlegesebb fotókiállításában lesz részünk, ugyanis egy-egy ház kerítésén feltűnnek régi képek a helyi hagyományokról és emberekről. A települést magunk mögött hagyva egy rövid ideig felkapaszkodunk a Tardonai-dombságra, majd beszippant magába a Bükk varázslatos erdeje.

Maga a Nagy-szállás-völgy lejjebb található a turistaúttól a patakmederben, de az ösvény napjainkban már nem követhető, és sok a bedőlt fa is. A legszebb része ezután jön, mert a völgy különlegessége, hogy a 300 méteres tengerszint feletti magasságnak és sajátos mikroklímának köszönhetően már egy gyönyörű bükkösökkel szegélyezett „csarnokban” haladunk.

A túránk legszebb geológiai képződményével is ezen az ösvényen találkozunk majd, ugyanis az út mellett magasodó Odvas-kő egy négyszintes, nagy kiterjedésű sziklacsoport, amely azt jelzi, hogy az Északi-Bükk lábához értünk.

A képződmény a nevét onnan kapta, hogy a sziklát alkotó dolomitban több kisebb-nagyobb üreg található. A kőtömbre egyébként fel is lehet mászni, mert a tetejéről szép kilátás nyílik a Csondró-völgyre és a Kemesnye-hegy szikláira.

A sétánk a továbbiakban a hegy oldalában vezető kék háromszög jelzésen halad, hiszen itt kell áttérünk a szomszédos Csondró-patak völgyébe.

Az alig ismert Csondró-völgy

Ezt a turistautat egy kőtömb zárja le, a Cakó-kő, amely már a Csondró-völgy elérését jelzi, sőt a szikla alatt lévő kisebb vízesés a szurdok egyik leghangulatosabb része.

A Csondró-völgy a Bükk egyik kevésbé ismert, de annál látványosabb szurdokvölgye, amely a Mályinka és Szentlélek közötti „Kohászúton” húzódik. Itt a kőzetbe mélyen bevágódó Csondró-patak varázslatos lépcsőkön kanyarogva folyik lefelé, és közben parányi vízeséseket hoz létre.

Szerencsére a turistaút igen közel halad a patakhoz, és ezáltal igazán vadregényes vízmosásban gázolhat a látogató. A fakidőlések miatt a völgy egy kicsit nehezen járható, de ha leküzdjük az akadályokat, hátborzongató és varázslatos túrában lehet részünk.

A kék kereszt jelzésről már nem kell letérnünk a túra további részében, ugyanis a turistaút egyenest Mályinkára vezet.

A bükki túra útvonala: Tardona – Odvas-kő – Cakó-kő – Csondró-völgy – Mályinka, Táv: 10 km, Szintemelkedés: 350 m

Szállástippek


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.