Görbeország csodahelyei: 15+ látnivaló és kirándulóhely a Cserhátban

10+ kirándulóhely a Cserhátban

A dimbes-dombos tájat, és az itt élő emberek észjárását is kiválóan jellemzi a Görbeország elnevezés, amelyet nagy palócunk, Mikszáth Kálmán adott a Cserhátnak. A környék bércekkel és völgyekkel, vulkáni sziklákkal, várakkal, várromokkal, kilátókkal és palóc hagyományokkal csalogat. A következő 15+ kirándulóhely a Cserhátban meggyőz arról, hogy több időt kell szentelned a hegység feltérképezésének.

15+ látnivaló és kirándulóhely a Cserhátban

Cserhát Natúrpark

A Cserhát Natúrpark a történelmi Nógrád megye közepén található. A Natúrpark közel negyvenezer hektáros területe 22 település közigazgatási területén helyezkedik el, ebből 15 község teljes közigazgatási területe érintett.

A térség várakkal, templomokkal, kastélyokkal és kúriákkal, irodalmi emlékekkel, völgyekben megbúvó apró falvakkal és jellegzetes vidéki konyhájával csalogatja az érdeklődőket.

Az épített kincsek mellett érdemes felfedezni a jól jelzett gyalogos túraútvonalakat, zarándokutakat (Mária út), illetve a településeket és látnivalókat összekötő, több mint 200 km hosszú zöldút-hálózatot.

Hollókő

A Cserhát hegyei között rejtőzik Hollókő, a zsákfalu, amely hagyományos palóc házai miatt felkerült az UNESCO listájára is. A Hollókő-Ófaluban kialakított skanzen nincs híján látnivalóknak, kézműves műhelyek, múzeumok és bemutatóházak várják az érdeklődőket.

Az Ófalu különlegessége, hogy amellett, hogy egyes telkeken Postamúzeum, Falumúzeum vagy más intézmény működik, a legtöbb ház a mai napig is lakóházként funkcionál.

Tudtad? Hollókő legnépszerűbb programja a Hollókői Húsvéti Fesztivál, ahol megelevenednek a régmúlt hagyományai.

Hollókői vár

A Cserhát hegyei között, egy kiugró sziklán áll a hollókői vár, amely kihagyhatatlan kirándulóhely a Cserhátban. A vár 2022 júniusában nyitotta meg kapuit ismét a látogatók előtt.

A középkori vár rekonstrukciós felújítása során törekedtek a korhűségre. A torony sisaktetőt kapott, és ezzel visszakapta eredeti magasságát. A felső palotarész helyreállításával egy újabb emelet vált teljesen fedetté, az alsó vár bejáratnál megépült a kapu-, és a gyilokjáró bástyája, a vár belső udvarterületén pedig a falcsonkokat is kiegészítették.

Kiállítások a várban:

  • Panoptikum: „Kacsics-terem”
  • Fegyverterem
  • 13. századi lakószoba
  • 13. századi ebédlőterem
  • Konyha és fürdőház
  • 13. századi lakótorony vagy öregtorony

Csodatevő forrás, Mátraverebély-Szentkút

A Mátraverebélyen található Szentkút több mint nyolcszáz éve különleges zarándokhely. Ahol napjainkban a híres Nemzeti Kegyhely áll, ott a legenda szerint sok száz éve Mária csodát tett egy néma pásztorfiúval, aki miután ivott a forrás vizéből, hirtelen megszólalt.

Fotók: Zdolik Krisztina

Remetebarlangok

A mátraverebélyi kegyhely környékén található remetebarlangokban pálos rendű remeték éltek a 13. századtól kezdve. A barlangok 10 összefüggő részből állnak és két kápolnát, ezek előcsarnokát, konyhát, étkezőhelyiséget, hálóhelyiséget és illemhelyeket foglalnak magukba. Dobát Jozafát, az utolsó szentkúti remete 1767-ben halt meg.

Az üregek előtti teraszról csodás kilátás tárul elénk, emellett további látnivalók még a kristálytiszta vizű források, a kövek és ősmaradványok, illetve a szűk szurdokvölgy, amely a legenda szerint Szent László ugratásakor keletkezett.

Isten tenyere kilátó

A Cserhát közepén, Felsőtold és Hollókő között fekszik a hangulatos Farkaskút-völgy, itt épült meg a Kéz-kilátó, más néven az Isten tenyere kilátó.

A kezet formáló, fából készült alkotás egyben pihenőhely is, ahonnan csodás kilátás nyílik a környékre. A kilátóteraszból nem csak a környező völgy, de a Cserhát dombjai is jól láthatóak.

Szandavár romja

A Szandán található Várhegy talán az egyik legszebb vulkáni csúcs a Cserhát szívében, 529 méter magasan itt állnak Szandavár romjai. 1551-ben balassagyarmati katonák foglalták vissza a várat a töröktől, majd a katonák puskaporral felrobbantották.

Napjainkban már csak a sziklás hegy peremén álló öregtorony és a vízgyűjtő kerek falai emlékeztetnek az egykori várra. A romoktól mesés panoráma nyílik a Börzsönytől a Mátráig, a Budai- és a Visegrádi-hegységig.

Bánki-tó

A Cserhát és a Börzsöny ölelésében található Bánk, a település a ’70-es évek óta népszerű üdülőterület. A környék vonzza a természeti kincsek szerelmeseit, a patakvölgyek és erdők számos kirándulóhelyet tartogatnak.

A festői szépségű, erdőségekkel határolt Bánki-tó a Lókos-patak völgyében terül el. Napozáshoz, olvasáshoz, piknikezéshez és horgászáshoz is lecsaphatunk egy-egy stégre, vagy tesztelhetjük a szemben elterülő (fizetős) szabadstrand szolgáltatásait is.

A tó környéke kutyabarát hely, a víz körül vezető sétány mentén kulturált, ingyenes mosdó is található.

Buják

A Cserhát déli részén, két kis patak találkozásánál, összefüggő erdőség közepén fekszik Buják. A sajátságos hangulatú településen a mai napig hordják a palóc népviseleti ruhákat, amelyeken a hagyományos palóc motívumok mellett megjelennek a bujáki minták is.

A község műemlékekben és természeti értékekben egyaránt gazdag, a Cserhát dombjai pedig szerteágazó túraútvonalakkal várják az ide érkezőket.

Úgy tartják, hogy Bujáknak 8 csodája van, ezek a következők: a bujáki népviselet, a várrom, a hősi (holokauszt) emlékmű, a sasbérci kilátó, a Glatz Oszkár-hagyaték, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas professzor, a Kálvária a Szent Anna-kápolnával, illetve a bujáki táj természeti kincsei.

Sasbérci-kilátó

A Sasbérci-kilátó bajor mintára készült ikonikus tornyának emeleti teraszáról mesés kilátás nyílik a Börzsönytől a Mátráig, illetve az Alföldtől a Tátráig.

A kilátó, amely eredetileg grófi vadászháznak épült, napjainkban gyalogosan vagy kerékpárral látogatható áprilistól októberig, hétvégéken és ünnepnapokon. Az emelvény bakancslistás kirándulóhely a Cserhátban.

Katalinpusztai Kirándulóközpont

A Katalinpusztai Kirándulóközpont igazi családbarát kirándulóhely a Cserhátban, a környék számos gyermekbarát programot és természeti kincset tartogat. Szendehely-Katalinpuszta ráadásul csak néhány perces autóútra fekszik Váctól.

A központ mellett erdei játszótér, pihenő, szabadtéri tűzrakó, a tölgyfa szerkezetét és működését bemutató modell, erdei bolt, Méhészeti bemutató, és a „Tölgyfa élete” című interaktív kiállítás várja az érdeklődőket.

Násznép-barlang

A Váctól 6-8 km távolságra található Naszály népszerű kirándulóhely, a hegy látványa hozzátartozik a Duna bal partjának panorámájához. A Naszály-hegy barlangjai közül a Násznép-barlang a legnépszerűbb, a barlang történetéhez több legenda is kapcsolódik.

A régészek a feltárások során a barlangban edényekre, edénytöredékekre bukkantak, melyek arra engednek következtetni, hogy a terület egykor egy nagy lakoma helyszíne volt. 

Mátraszőlős – Függő-kő – Tepke túra

Ha a Cserhát egyik legszebb panorámáját keressük, akkor ahhoz a Mátraszőlős fölé magasodó Tepke csúcsát kell megmásznunk. Utunk során a hangulatos Függő-kő-völgyön kelünk át, majd meghódíthatjuk a Kelet-Cserhát méretes csúcsait magassági sorrendben.

Merülj el a helyi ízekben!

Kíváncsi vagy a palóc ételek ízére? Ha a Cserhátban kirándulsz, vedd fel a listádra a sztrapacskát, a ferentőt (önteni való kelt tészta), a palóc tokányt és a laskát. Gyakran használt ízesítők az író, a túró, a tejföl, a káposzta, a hagyma és a tepertő alja, amit szívesen társítanak pálinkával és kézműves palóc sörrel.

Kirándulás két keréken

Biciklitúrát tervezel a Cserhátban? Sok útvonal közül választhatsz, hiszen vezetnek rövidebb útvonalak egyik településről a másikra, de ha nem riadsz vissza a hosszabb távoktól, feltekerhetsz a Sasbércre, vagy körbetekerheted a Naszályt, a Nyugat-Cserhát tavait, esetleg a déli peremvidéket.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Bánki-tó (fotó: Kristóf-Zöld Eszter)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.