Tepke – a Cserhát egyik legszebb panorámája

Tepke - kirándulás a Cserhát egyik legszebb panorámájához

Ha a Cserhát egyik legszebb panorámáját keressük, akkor ahhoz a Mátraszőlős fölé magasodó Tepke csúcsát kell megmásznunk. Ehhez viszont előbb a hangulatos Függő-kő-völgyön kell átkelni, majd meghódítani a Kelet-Cserhát méretes csúcsait magassági sorrendben.

Mátraszőlős története

A Cserhát lábánál elterülő falucska ősi múltra tekint vissza, kb. 2000 évvel ezelőtt már kelta törzsek telepedtek le itt. Később a község a Kacsics nemzetség birtoka lett, ezt követően gyakran cserélődtek tulajdonosai és földesurai. Napjainkban a takaros falucska népviseletéről, műemlékeiről és természeti szépségeiről híres.

A kb. 12 km-es gyaloglásunkat célszerű a faluközpontjából kezdeni, a posta előtt parkolni is lehet.

Tepke - kirándulás a Cserhát egyik legszebb panorámájához
Mátraszőlős

Munkában a Hévíz-patak

Mátraszőlős házait elhagyva rögtön szembe ütközik egy várfalszerű mesterséges építmény, amely nem más, mint a Vízfogó. A II. világháború után a falut egy felhőszakadás után elöntötte a Hévíz-patak, és a vele együtt érkező sárlavina. E katasztrófa után építették a védművet az 50-es években, hogy óvja a települést a hegyekből lefolyó csapadéktól.

Elhagyva a patakot egy Bazaltkő-fejtő mellett haladunk. Mátraszőlőshöz 2 jelentős kőbánya is tartozik, az egyik a Fehérkő-bánya, a másik pedig a Zsákfa-pusztai vagy más néven Vöröskő-kőbánya. Az utóbbi a Függő-kő-völgy bejáratánál látható, és az itteni kőzetet miocén korú andezit és dácittufa alkotja. A bányaművelés 1950-es években szűnt meg itt, azóta a geológusok egyik kedvenc ásványlelőhelye.

Függő-kő és völgye

A bányaudvarból az árnyasba lépve a labilisnak tűnő Függő-kő alatt haladunk el. Az itt húzódó tanösvény névadója egy andezit szikla, amely mintegy 16 millió évvel ezelőtt a Cserhátot létrehozó vulkáni működések első szakaszában a vízalatti kitörés eredményeképpen jött létre. A vöröses színét és szivacsos állagát akkor kapta, amikor a vízzel érintkező láva és a felszabaduló gőzök, gázok feloxidálták, majd átkovásították a sziklatömböt. A hangulatos Függő-kő-völgyet járva egy igazi szurdok benyomását kelti, ugyanis ahogy egyre beljebb haladunk az úton a hűvös erdőben, hatalmas, gömbölyű, moha lepte sziklák szegélyezik utunkat. A Hévíz-patak völgyében rövid ideig, de annál látványosabb helyeken kanyarog a turistaút.

A Tepke sétaút

A katonasír megtalálását követően a turistaút elhagyja az erdőt, és egy vadvirágos mezőn kanyarog tovább. A fennsík jellegű területről néhol már egészen pazar kilátás nyílik Pásztóra és a mögötte baljósan meredező Mátrára. Beérve a fák közé egy különleges gerincút fogad, itt egy szelíd hullámvasútként kanyargó erdei ösvényen haladunk majd az Országos Kéktúra mentén.

Először a Macska-hegy (572 m), majd a Purga (575 m) következik a sétaút mentén. A látványosságot pedig az utat szegélyező tölgyfa óriások és a csodás kilátás jelentik: nem hiába, hiszen a hegység legszebb kiránduló útvonalát járjuk.

A „fémszörny” kilátó

A vulkáni tevékenységek megszűnése utáni évmilliókban a Cserhát felszíne erősen lepusztult, ezért csak a keleti vonulatának kiemelkedései érik el a hegymagasságot. Szerencsére mi éppen az itteni legmagasabb csúcs felé haladunk, és ezt egy fák fölé magasodó fémszörny jelzi.

Tepke - kirándulás a Cserhát egyik legszebb panorámájához
A kilátó

Ha már idáig eljutottunk, akkor másszuk meg az enyhén imbolygó 22,40 méter magas kilátót, amelynek tejéről festői kilátás nyílik a Mátrára, a Karancsra, a Börzsönyre és természetesen a Cserhátra. A magaslati ponthoz futó turistautak mentén még információs táblák is segítik az eligazodást, és ezek mutatják be nekünk a környék állat- és növényvilágát.

Tepke - kirándulás a Cserhát egyik legszebb panorámájához
Panoráma a Cserhátra

Vissza Mátraszőlősre – Szent Erzsébet templom

Ha kigyönyörködtük magunkat a Cserhát egyedi, és utánozhatatlan felszíni formáiban, akkor válasszuk a kék színű Mária utat a faluba való visszajutáshoz. A turistaút lankásan kanyarog az erdőben, majd a településhez tartozó szántók és kaszálók között halad el. Mátraszőlős látképe már ismerősen kacsingat felénk, a 14. században épült templomának tornya pedig egyenesen vonzza a tekintetünket.

A turistaút, miután visszaér a házak közé, éppen a Szent Erzsébet templom mellett halad el. A kora gótikus stílusú épület belsejében még láthatóak az eredeti középkori freskótöredékek, amelyek közül a legérdekesebb a Krisztust a pokol tornácán ábrázoló freskó.

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes körülnézni »»

A cserháti túra útvonala:

Mátraszőlős (K+) – Függő-kő – Garábi-nyereg (K) – Purga – Tepke (M) – Mátraszőlős

  • Táv: 12 km
  • Szintemelkedés: 465 m

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásait a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatjátok.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.